Ultima oră

Alerta la canicula

Mihai Boicu
20 iul 2007 1156 vizualizări
De azi pina duminica sint asteptate temperaturi de peste 38 de grade Celsius u autoritatile au sporit numarul punctelor de acordare a primului ajutor la 19 u unul din ele a fost infiintat in sediul PNL Vrancea, din Focsani u in 17 localitati sint restrictii de furnizare a apei u

Autoritatile au luat ieri masuri suplimentare pentru a lupta impotriva caniculei, dupa ce la nivel central s-a decis reactualizarea avertizarii cu cod portocaliu la inca zece judete. Incepind de astazi pina duminica vor fi temperaturi de peste 38 grade Celsius. Ieri, la orele 17.00, s-au inregistrat nu mai putin de 39,5 grade Celsius, iar izolat chiar si 41 - 42 de grade. Din acest motiv, numarul punctelor de prim ajutor a crescut la 19, dupa cum a anuntat ieri subprefectul Dragos Mircea, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta impreuna cu reprezentantii institutiilor cu atributii in domeniu. Astfel, in Focsani sint acum 10 puncte de prim ajutor, in Adjud, Marasesti si Odobesti cite doua, iar la Panciu trei. Unul din puncte a fost infiintat chiar in incinta sediului PNL din bulevardul Independentei, astfel ca fruntasii liberali vor ocazia sa-si exerseze promisiunile electorale asupra focsanenilor cu probleme in perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European. In medie, 500 de persoane au trecut zilnic pe la aceste puncte, care sint deservite de cite un asistent comunitar si un voluntar. Cornelia Draguna, directorul Autoritatii de Sanatate Publica, a precizat ca s-a apelat la elevii scolilor postliceale sanitare intrucit nu exista personal suficient pentru acordarea primului ajutor. Institutiile care lucreaza cu cetatenii isi vor modifica programul in aceasta perioada. Astfel, activitatea cu cetatenii va fi asigurata in intervalele 7.00 - 11.00 si 17.00 - 20.00. Autoritatile au in atentie in aceasta perioada persoanele cu probleme, 395 institutionalizate si 280 la domiciliu. Rodica Davidean, directorul filialei locale de Cruce Rosie, a afirmat ca voluntarii Crucii Rosii si personalul de la Serviciul de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Focsani va asigura alimentarea cu apa si piine pentru 60 de persoane cu probleme. Subprefectul Dragos Mircea a mentionat ca a mers in controale la spitalele din toate orasele si a sustinut ca nu a constatat probleme la constituirea stocurilor de medicamente pentru urgente si in asigurarea rezervelor de apa. Cornelia Draguna a declarat ca tot stocul de medicamente solicitat la Ministerul Sanatatii a fost aprobat, urmind ca luni sa fie ridicat si repartizat spitalelor din judet.


17 localitati cu restrictii cu apa


In 17 localitati sint restrictii la alimentarea cu apa, iar in patru sate din Corbita se transporta apa cu o cisterna. Doina Vraciu, inginer sef la Sistemul de Gospodarire a Apelor, a declarat ca sint probleme cu subdimensionarea retelelor si cu capacitare redusa de stocare de rezerve de apa. "In localitatile unde exista sistem centralizat nu vor fi probleme prea curind deoarece sint foraje de mare adincime. Dar unde sint captari de izvoare vor aparea prima data probleme", a spus Doina Vraciu. Potrivit situatiei realizate de SGA, la acest moment in Vrancea sint 12.914 fintini, din care 8.631 au un nivel normal, 4.018 nivel scazit, iar 373 sint secate. In comunele Boghesti, Corbita, Valea Sarii si Vidra sint cele mai multe fintini secate. O situatie hilara este la Valea Sarii, unde primarul Ion Bordea a trimis o adresa Institutiei Prefectului in care precizeaza ca nu sint probleme deoarece locuitorii se aprovizioneaza cu apa pentru uz menajer si pentru animale din riul Putna. Doina Vraciu a spus ca la Valea Sarii se impune realizarea unor foraje la mare adincime, insa exista doar un singur punct in care s-ar putea gasi apa potabila.


Unitati inchise la Onanis


Ionel Duta, directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, a declarat ca in urma controalelor efectuate in iunie si iulie au fost inchise peste 150 de unitati care nu respectau conditiile de pastrare a alimentelor. Cele mai multe dintre acestea sint in depozitul Onasis. Ionel Duta a precizat ca unitatilor inchise li s-a dat o "clementa" de citeva saptamini, insa in cele din urma au fost inchise din cauza caniculei, urmind sa-si reia activitatea atunci cind vor avea conditiile necesare. "Se vor continua aceste actiuni pina cind din toate magazinele si din toate dughenele vom scoate tot ceea ce este expirat", a spus directorul DSVSA. Dumitru Dila, directorul Oficiului pentru Protectia Consumatorilor, a spus la rindul sau ca inspectorii din subordinea sa desfasoara actiuni pentru a preveni toxiinfectiile. "Ieri am dat citeva amenzi destul de mari pentru ca am gasit persoane care desi aveau agregatele stricate nu au inlocuit produsele", a spus Dila. (Mihai BOICU)


CASETA


Telefoane de urgenta anti-canicula


Numerele de urgenta de la primarii unde persoanele cu probleme pot cere ajutorul sint urmatoarele:


Focsani - 206.961, intre 8.00 si 20.00

Adjud - 641.908, intre 8.00 si 20.00

Panciu- 275.192, intre 8.00 si 16.30

Odobesti- 675.224/int. 200, intre 8.00 si 16.30

Marasesti- 260.550, intre 8.00 si 16.30


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.