Ultima oră

Arde Vrancea

Dan Chiriac
18 iul 2007 762 vizualizări
Din cauza temperaturilor ridicate, doua femei au lesinat in Focsani ieri dimineata u in orase au fost amenajate 12 puncte de prim ajutor, renuntindu-se la corturi pentru ca se incingeau prea tare u s-au infiintat numere de urgenta in orase pentru persoanele cu probleme

Vrancea a fost literlamente pirjolita ieri de al treilea si cel mai puternic val de canicula din acest an. Temperaturile au urcat la 38 de grade Celsius, iar doua femei au lesinat in Focsani si au fost transportate la spital. Ambulanta si-a suplimentat personalul pentru a face fata numeroaselor solicitari. In cele cinci orase din judet au fost infiintate 12 puncte de prim ajutor, in spatii cu ventilatie si rezerve de apa. Autoritatile au renuntat la corturi, deoarece in interiorul lor temperatura era mai mare decit afara, facindu-le inutile. De asemenea, la primariile din orase au fost stabilite numere de urgenta, unde persoanele cu probleme pot solicita sa li se faca aprovizionarea cu alimente sau medicamente, contracost. Spitalele vor fi controlate astazi de Prefectura si Autoritatea de Sanatate Publica pentru a se vedea daca sint pregatite pentru a face fata caldurii. Masinile cu tonaj de peste 7,5 tone nu mai au voie sa circule ziua pe drumurile nationale. Meteorologii avertizeaza ca in zilele urmatoare temperaturile vor creste si mai mult.


Al treilea val de canicula care s-a abatut asupra judetului a continuat ieri cu temperaturi foarte ridicate si cu numeroase probleme ridicate de caldura sufocanta. Daca dimineata mercurul se ridicase in termometre pina la 30 de grade Celsius, in jurul prinzului termometrele inregistrau 38 de grade Celsius. Potrivit meteorologilor, temperaturile la nivelul solului sint insa mult mai mari decit cele afisate de termometre, cu pina la 20 de grade, ajungind chiar pina la 50 - 60 de grade Celsius. Din cauza caldurii din ce in ce mai greu de suportat, medicii de pe ambulante au avut in jur de 80 de solicitari de rezolvat numai pina la ora 16.00. Inca de la primele ore ale diminetii s-au inregistrat doua cazuri de lipotimie. Potrivit informatiilor obtinute de la Serviciul de Ambulanta Judetean, o femeie de 27 de ani a cazut din picioare in Piata Moldovei, iar o femeie in virsta de 50 de ani a lesinat in plina strada, in apropierea restaurantului Intim. De asemenea, la o fabrica de confectii din oras alte doua femei au suferit pierderi mari de calciu si li s-a facut rau. Dupa ce au primit ingrijiri medicale, femeile au fost duse iar la locul de munca. SAJ a fost nevoit sa suplimenteze aseara personalul, chemind angajatii de acasa, pentru a putea face fata solicitarilor, deoarece au fost plecate multe ambulante pe trasee lungi, cum ar fi spre Iasi, Bucuresti sau Galati.


12 puncte de prim ajutor in judet


Autoritatile au luat decizia de a amplasa noi puncte de prim ajutor in spatii care pot sa asigure ventilatia sau care sa fie echipate cu aparate de aer conditionat. Cadrele medicale care au asigurat asistenta populatiei in corturi s-au plins ca in interior temperaturile erau mult mai mari decit afara si erau, practic, nefolositoare din acest motiv. La fiecare din cele 12 puncte vor fi cite doi asistenti comunitari si unul sau doi voluntari ai Crucii Rosii (CR). "Cele patru puncte de prim ajutor din oras sint la Scoala 8, in cartierul Sud, in Centru, la cinema Balada, in zona Garii, chiar in Gara, linga dispecerat si la Liceul nr. 3, in cartierul Obor", ne-a declarat Rodica Davidean, directorul fillialei locale de Cruce Rosie. Punctele de prim ajutor au fost dotate cu apa potabila obtinuta din sponsorizari si de la Consiliul Local. "Avem in baza de date 40 de persoane singure, virstnice, carora le transportam cu ajutorul voluntarilor si a masinii din dotare apa si piinea necesara", a adaugat Rodica Davidean. Alte 100 de persoane din Clubul virstei a III-a au primit scrisori de la CR prin care au fost avertizate de perioada caniculara. Nu numai in Focsani au fost amplasate puncte de prim ajutor, ci si in celelalte orase. La Adjud au fost amplasate doua puncte de prim ajutor in incinta sediului Primariei si la piata, la Panciu in primarie si la Liceul "Ioan Slavici", la Marasesti la primarie si la Casa de Cultura, iar la Odobesti la biblioteca si la primarie.


Numere de urgenta pentru canicula


Autoritatile din cele cinci orase din judet au decis sa sara in ajutorul persoanelor cele mai afectate de canicula, cum sint batrinii care nu pot iesi din casa in aceasta perioada, persoanele cu dizabilitati, bolnavii cu afectiuni cronice sau persoanele imobilizate. "Aceste persoane pot apela un numar de telefon si pot beneficia de ajutor pentru a-si cumpara alimente de baza, medicamente sau sa faca plati urgente", a declarat Catalin Dragulescu, purtatorul de cuvint al Prefecturii Vrancea. Practic, acestor persoane li se va asigura aprovizionarea la domiciliu cu alimentele de stricta necesitate si medicamente in baza retetelor, urmind sa suporte numai contravaloarea produselor. Daca in Focsani aceste servicii vor fi asigurate de Crucea Rosie, in celelalte orase ele vor fi "prestate" de asistentii sociali de la primarii. Numerele de telefon la care pot fi solicitate aceste servicii au fost afisate si pe site-ul Institutiei Prefectului, www.prefecturavrancea.ro.


Numerele de urgenta de la primarii sint:

Focsani - 206.961, intre 8.00 si 20.00

Adjud - 641.908, intre 8.00 si 20.00

Panciu- 275.192, intre 8.00 si 16.30

Odobesti- 675.224/int. 200, intre 8.00 si 16.30

Marasesti- 260.550, intre 8.00 si 16.30


Controale la spitale


Prefectura a inceput ieri, impreuna cu Autoritatea de Sanatate Publica, o serie de controale la spitale pentru a vedea daca au asigurate stocurile "tampon" de medicamente pentru perioada de canicula, conditiile din sectii si modul de aprovizionare cu apa. Subprefectul Dragos Mircea, insotit de Vasile Costin, directorul adjunct al ASP, a mers ieri la Spitalul Judetean de Urgenta din Focsani. "Nu am constatat probleme. Sint medicamente in stoc si este aer conditionat la Terapie intensiva, unde era o temperatura placuta. Miine (azi - n.r.) vom merge la celelalte spitale din judet sa verificam stocurile de medicamente, rezervele de apa si alte aspecte. Nu ma astept sa gasim probleme", ne-a declarat subprefectul Dragos Mircea. Din cauza caniculei, programul de activitate al Prefecturii a fost decalat cu o ora. Astfel, angajatii institutiei vor veni la munca la ora 7.00 si vor pleca la 15.00.


Vine "virful" caniculei


In intervalul 18 - 22 iulie vremea va fi excesiv de calda.

In majoritatea zonelor tarii valorile temperaturilor in cursul

dupa-amiezelor se vor incadra intre 35 si 38 de grade, iar indicele

temperatura-umezeala va depasi pragul critic de 80 de unitati. Virful caniculei va fi in zilele de 19 si 20 iulie, cind 21 de judete, printre care si Vrancea, au primit avertizare de cod portocaliu. In aceste zile temperatura aerului va urca pina la valori de 39-40 de grade Celsius. (Cristina PALADE)


Interzis camioanelor pe drumurile nationale


Avind in vedere avertizarile meteo, politistii au instituit restrictii de circulatie pe drumurile nationale din judetele unde a fost emis cod portocaliu. Astfel, intre orele 11.00 si 20.00, circulatia autovehiculelor cu masa mai mare de 7,5 tone este interzisa pe drumurile nationale. Politistii vor actiona pe toate aceste drumuri pentru a verifica daca autocamionele cu astfel de masa respecta restrictia. Exista insa si TIR-uri care vor fi exceptate de la aceste prevederi. Este vorba de cele care transporta produse perisabile, animale vii, carburanti, cele care tracteaza autoturisme implicate in evenimente rutiere, autospeciale de interventie ale pompierilor, salvarii sau cele ale salubrizarii. "Conducatorii auto care nu respecta aceasta prevedere risca sa primeasca o sanctiune contraventionala cuprinsa intre 1.000 si 2.000 de lei", a precizat comisarul Adrian Huzum, de la Politia Rutiera. (D. CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.