Ultima oră

Sararu n-a obtinut liberarea pe cautiune

Cristi Irimia
17 iul 2007 938 vizualizări
Judecatorul Marin Spinu a considerat cererea neintemeiata u miine se judeca recursul pe care primarul suspendat al comunei Mera l-a inregistrat ieri u apropiati ai lui Sararu l-au agresat pe reporterul cotidianului nostru

Judecatoria Focsani a respins ieri, ca neintemeiata, cererea de liberare provizorie pe cautiune formulata de primarul suspendat al comunei Mera, Gheorghe Sararu, dupa ce acesta a platit suma solicitata, de 30.000 lei. Decizia i-a apartinut magistratului Marin Spinu, tot ieri aparatorii lui Sararu atacind decizia cu recurs. Acesta va fi judecat miercuri, 18 iulie, fiind repartizat aleatoriu, prin computer, completului de recurs nr. 2, alcatuit din magistratii Maria Onose, Rodica Neagu si Costica Dita. Cei trei se vor abtine, insa, pentru ca au mai judecat recursul Parchetului privind arestarea preventiva (Neagu si Dita), respectiv contestatia in anulare (Onose). De la sectia penala incompatibili mai sint magistratii Emilia Dumitrache (a judecat recursul cu arestarea preventiva) si Dorel Harabor (a judecat contestatia in anulare). Cum cei trei magistrati din completul de recurs se vor abtine, cererea lor ar trebui judecata de catre completul de recurs nr. 1. Acesta este alcatuit din judecatorii Dorel Harabor, Vasile Culita si Emilia Dumitrache. De aici incepe "nebunia", pentru ca la ora actuala exista magistrati ai sectiei penale in concediu (Liviu Celmare, Mariana Sandina Croitoru, Aneta Bordea), iar pina miine este posibil ca si altii sa-si mai ia zile libere. N-ar fi exclus ca in componenta completului de recurs sa se regaseasca magistrati de la sectiile civila sau de contencios administrativ - fiscal.


Bratu a facut referire la CEDO


Ieri, la judecarea cererii de liberare provizorie pe cautiune, avocatul lui Sararu, Ion Bratu, a facut referire la faptul ca liberarea in acest context reprezinta un drept, nu o favoare, fiind reglementata si de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Bratu a admis ca exista, totusi, neconcordante intre legislatia europeana si cea romaneasca, precizind ca urmeaza ca instanta sa decida ce prevaleaza. "Chiar si in contextul acesta, conflictul de norme este reglementat de art. 20 din Constitutia Romaniei, care stipuleaza in alin. 2 ca «daca exista neconcordante intre pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte, si legile interne, au prioritate reglementarile internationale»". Bratu a mai precizat ca ratiunea instituirii cautiunii este reprezentata de faptul ca garanteaza respectarea de catre invinuit sau inculpat, in timpul liberarii provizorii, a conditiilor legale stipulate in Codul de Procedura Penala. "In cazul in care n-ar respecta prevederile in cauza, ar risca nu doar revocarea liberarii, dar si pierderea celor 30.000 de lei, o suma foarte importanta pentru care familia si apropiatii au facut eforturi supraomenesti sa o stringa. Avind in vedere posibilitatile materiale ale inculpatului, de acei bani se leaga soarta familiei, astfel ca inculpatul nu va risca sa nu respecte conditiile impuse", a mai adaugat Bratu. Acesta s-a referit si la faptul ca nu exista fapte ulterioare arestarii preventive din care sa se deduca ideea ca Sararu ar putea zadarnici eforturile anchetatorilor: "Ancheta organelor de urmarire penala s-a incheiat, documentele sint la Parchet, au fost audiati martorii si ceilalti invinuiti din dosar, astfel ca nu stim cum ar putea Gheorghe Sararu sa-i mai influenteze".


Procurorii continua cercetarile


Reprezentantul Parchetului de pe linga Judecatoria Focsani, Paul Mihaila, a respins ideea ca ar fi contradictii intre legislatia romana si cea europeana, precizind, totodata, ca exista date care conduc la ideea ca Sararu ar putea zadarnici ancheta. "Registrul din Primarie privind reconstituirea dreptului de proprietate lipseste, nefiind pus nici acum la dispozitia organelor de urmarire penala. Urmarirea penala nu s-a terminat, urmeaza sa fie audiati alti invinuiti si martori", a spus in fata instantei Paul Mihaila.

Primarul suspendat a spus ca totul i se trage de la faptul ca este membru al Partidului Social Democrat: "De doi ani ma «toaca»! Cu anchete, cu dosare... Este un act politic ceea ce mi se intimpla. Daca vor sa conduca ei Primaria n-au decit, insa vreau sa fiu lasat in pace. Nu este uman ceea ce mi se intimpla", a incheiat Sararu.

La finalul procesului, mai multi locuitori ai comunei Mera l-au agresat verbal si fizic pe reporterul cotidianului nostru, pe motiv ca sint fotografiati. Surprinzator, cea care i-a calmat a fost o doamna care s-a recomandat a fi sotia lui Gheorghe Sararu. Aceasta ne-a declarat ulterior ca in urma ultimelor evenimente i s-a facut rau si a ajuns la spital. "Cind am auzit ca trebuie sa dam 300 de milioane cautiune mi s-a facut rau, mai ales ca eram si asa foarte stresata ca nu i se da voie sotului meu sa fie internat, fiind foarte bolnav. Am fost la spital unde am fost tratata corespunzator abia dupa ce am amenintat ca o sa chem mass-media", a precizat Oana Sararu. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.