Ultima oră

Vin iar caldurile!

Cristina Palade
17 iul 2007 837 vizualizări
De astazi caldura excesiva va pune stapinire din nou pe oras. Pentru astazi se anunta temperaturi de peste 36 de grade, iar aerul va fi din ce in ce mai greu de suportat. Meteorologii au transmis ieri o noua avertizare meteo cu cod galben pentru 32 de judete, printre care si Vrancea, dar si cod portocaliu pentru alte 10, vizind intervalul 17-22 iulie.

Pentru perioada 17-22 iulie meteorologii anunta temperaturi de pina la 38 de grade

Temperaturile caniculare se vor instala chiar de astazi, cind mercurul va ajunge in termometre pina la 36-38 de grade Celsius in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia si in sudul si estul Moldovei. Temperaturile de 38 de grade se vor mentine si miine, iar in zilele de 19, 20 , 21 si 22 iulie vremea fi caniculara in majoritatea regiunilor, cu valori temice ce vor depasi frecvent 36 de grade. Specialistii au anuntat ca in intervalul atentionat, indicele de confort termic temperatura-umezeala va atinge si chiar depasi pragul critic de 80 de unitati. Vrincenii nevoiti sa stea sub soarele arzator au sistit inca de ieri efectele acestuia, mai ales ca mercurul termometrelor a urcat pina aproape de 35 de grade.


11 locatii de prim ajutor


In vederea reducerii efectelor caniculei, ieri s-a stabilit un plan unitar de actiune la nivel national si judetean. Potrivit datelor furnizate de Catalin Dragulescu, purtatotul de cuvint al Prefecturii, au fost indentificate 11 locatii in care se poate acorda primul ajutor in municipiile si orasele din judet, care vor deveni operationale de astazi. In Focsani sint patru puncte, in Panciu, Odobesti si Marasesti cite doua, iar in Adjud doar unul. "Se vor schimba punctele de prim ajutor. Nu vor mai fi aceste corturi ale Crucii Rosii, ci vor fi spatii special amenajate. Acestea sint locatii care au ventilatie, pat sau scaune pe care se poate aseza bolnavul, stocuri cu apa minerala sau plata, medicamente si personal medical", ne-a declarat doctor Carmen Turcan, purtator de cuvint al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP). De asemenea ASP trebuie sa ia masuri cu privire la siguranta alimentelor si la conditiile igienico-sanitare de pastrare a acestora. Instututia a reinnoit avertizarile pentru populatie. Persoanele de peste 65 de ani trebuie sa se hidrateze corespunzator cu apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai sau sucuri naturale, dar si sa continue tratamentul medicamentos indicat si sa evite deplasarile in soare in intervalul de timp 10.00-17.00. In aceasta perioada se interzice consumul de cafea si alcool, precum si excesul de efort fizic in valurile de canicula. "Sint foarte multi oameni care in aceasta perioada merg la munca cimpului. De multe ori acestia nu se protejeaza in orele cu temperaturi extreme", atentioneaza doctorul Carmen Turcan, purtator de cuvint la ASP. Si copiii trebuie sa fie protejati in aceste zile toride. De asemenea, toate alimentele consumate in aceasta perioada trebuie sa fie tinute la temperaturi optime. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.