Ultima oră

Baesu l-a reclamat la CSM pe Adrian Neacsu

Cristi Irimia
17 iul 2007 820 vizualizări
Deputatul PSD de Vrancea, George Baesu, l-a reclamat Consiliului Superior al Magistraturii pe Adrian Neacsu, presedintele Tribunalului Vrancea.

Presedintele Tribunalului este acuzat ca a incalcat Legea privind statutul magistratului

Motivul gestului facut de Baesu este faptul ca "Societatea pentru Justitie" (SoJust), al carei presedinte este judecatorul Neacsu, impreuna cu o serie de organizatii non-guvernamentale, a emis un comunicat de presa in care isi exprima ingrijorarea fata de "decizia Curtii Constitutionale prin care s-a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata in cazul Zambaccian", caz in care a fost implicat fostul premier Adrian Nastase. "Daca domnul Adrian Neacsu vrea sa conteste o decizie a CC sa o faca din postura de presedinte al instantei, nu imbracat in haina societatii civile", a atacat Baesu, care este secretarul Comisiei Juridice din Camera Deputatilor. Baesu sustine ca Neacsu ar fi incalcat Legea nr. 303 / 2004, privind statutul magistratului, mai exact articolul 10, care interzice exprimarea unei opinii cu privire la un proces aflat pe rol. In replica, Neacsu a spus ca nu are foarte multe de comentat: "Sub justificarea subtire a vegherii la respectarea Legii 303/2004, critica priveste o nemultumire mai profunda fata de unul din principalele cistiguri ale reformei justitiei din 2005. Anume, recunoasterea dreptului la libera exprimare si de asociere libera a magistratilor in functie, inclusiv in asociatii si fundatii de drept comun. SoJust deranjeaza politicienii pentru ca aduce un surplus de profesionalism, autoritate tehnica si expertiza de specialitate". Ar mai fi de precizat ca organizatiile semnatare ale actului la care face referire Baesu sustin ca decizia CC produce efecte doar pentru viitor, conform art. 147, alin. 4 din Constitutia Romaniei, astfel ca in dosarul lui Adrian Nastase n-ar trebui sa se aplice decizia Curtii. Cu alte cuvinte, in cazuri precum Nastase, Serban Mihailescu, judecarea trebuie sa continue, iar in cazurile de fosti si actuali ministri, impotriva carora procurorii ar dori sa inceapa urmarirea penala, autorizarea prealabila va trebui ceruta. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.