Ultima oră

Proprietarii de paduri, nemultumiti de Parcul Putna

Mihaela Beșleagă
17 iul 2007 927 vizualizări
Proprietarii padurilor din parc reclama restrictiile si controalele impuse de administrator u dupa doi ani de la constituirea Parcului Natural Putna Vrancea, nu se aplica inca nici un plan de management u lipsa de comunicare intre autoritati si proprietarii de paduri este un alt punct vulnerabil

Parcul Natural Putna Vrancea este subiect de disputa si controverse intre proprietarii de paduri din aria parcului, administratorul ariei protejate, Regia Nationala a Padurilor, si autoritati. In timpul discutiilor purtate recent, in cadrul Proiectului de Dezvoltare Forestiera de la Gresu, proprietarii de paduri, reprezentati de presedintele obstii Tulnici, Costel Nicoara, si-au exprimat nemultumirile in ceea ce priveste modul in care este administrat parcul si restrictiile care li se impun proprietarilor. Parcul Putna, infiintat in anul 2005 in scopul de a proteja o suprafata cit mai mare din habitatele si speciile naturale valoroase ale judetului, nu are nici in acest moment un plan de management, fapt ce face dificila administrarea lui. "Si in restul tarii sint situatii tensionate, dar in Vrancea situatia e cu atit mai tensionata, pentru ca parcul e tinar si problemele sint mai complicate la inceput", a constatat Viorel Blujdea, expert tehnic in Proiectul de Dezvoltare Forestiera si cercetator la Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice din Bucuresti. Printre participantii de la intilnirea de vinerea trecuta s-au numarat reprezentanti ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vinatoare (ITRSV), ai Prefecturii, Agentiei de Protectia Mediului Vrancea, fostul secretar de stat Vasile Lupu, primarul din Nereju, Ion Pauca, si presedintele obstii Tulnici, Costel Nicoara.


Proprietarii nu comunica cu administratia Parcului


Participantii au cazut de acord ca exista o lipsa de comunicare si de colaborare intre autoritati si o legatura deficitara intre proprietarii de paduri si administratia parcului, intre care apar deseori conflicte. Lipsa de informare a proprietarilor privind ariile protejate, care au fost stabilite fara consultarea in prealabil a acestora, precum si numarul mare de restrictii si controale la care sint supusi, fara a li se acorda compensatii in schimb, sint citeva dintre nemultumirile exprimate de reprezentantii obstii Tulnici. In plus, proprietarii padurilor cuprinse in Parcul Natural Putna reclama si faptul ca Regia Nationala a Padurilor desfasoara o activitate comerciala in concurenta cu obstile, cu care intra in conflict de interese si pe care, prin statutul pe care il are, le controleaza. "La nivel local, in mijlocul oamenilor, ar trebui organizate intilniri pentru o mai buna informare a proprietarilor, de comun acord cu autoritatile, pentru intelegerea si rezolvarea problemelor care apar", a spus Ion Pauca, edilul din Nereju. Proiectul de Dezvoltare Forestiera, in premiera implementat in judetul Vrancea, este o initiativa a Guvernului Romaniei, cu sprijinul Bancii Mondiale, pentru imbunatatirea comunicarii intre factorii interesati in dezvoltarea silvica si gasirii de solutii pentru o mai buna colaborare intre factorii interesati de mediu. Dupa Ploiesti, Vrancea este a doua locatie in care s-a desfasurat proiectul, care va fi implementat la nivelul tuturor ITRSV-urilor din tara. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.