Ultima oră

Cautiune de 30.000 de lei pentru Sararu

Cristi Irimia
16 iul 2007 797 vizualizări
Instanta a stabilit ieri valoarea cautiunii pe care primarul suspendat al comunei Mera trebuie s-o achite pina astazi, la 11.00 u una din conditiile legale privind liberarea provizorie intra in conflict cu sentinta definitiva a tribunalului, in recursul privind arestarea preventiva

Magistratul Marin Spinu, de la Judecatoria Focsani, a stabilit ieri valoarea cautiunii pe care Gheorghe Sararu trebuie sa o achite pentru a se trece la judecarea efectiva a cererii sale de liberare provizorie. Este vorba de 30.000 de lei, suma care trebuie virata intr-un cont aflat la dispozitia Ministerului Justitiei pentru astfel de cazuri. Dovada virarii celor 300 de milioane de lei vechi trebuie facuta astazi, la ora 11.00, cind este programat al doilea termen al procesului, ocazie cu care se va judeca pe fond cererea de liberare pe cautiune. In mod cert, suma va fi achitata de familia Sararu, prezenta si ieri in numar mare la proces, astfel ca nu vor exista impedimente in judecarea cererii formulate de primarul suspendat al comunei Mera. Sansele ca Sararu sa aiba cistig de cauza astazi sint relativ mici, tocmai datorita prevederilor Codului de Procedura Penala. Astfel, liberarea provizorie pe cautiune se poate acorda de catre instanta cind se indeplinesc doua conditii stipulate de CPP. Pentru prima, Sararu se incadreaza, in sensul ca infractiunile de care este acuzat - abuz in serviciu in forma calificata, instigare la fals si sustragere de inscrisuri oficiale - sint sanctionate de Codul Penal cu pedepse sub 18 ani de inchisoare. Cea de-a doua conditie, insa, presupune sa nu existe pericolul ca invinuitul sa savirseasca alte infractiuni sau sa zadarniceasca aflarea adevarului prin influentarea unor parti, martori sau experti, ori sa existe pericolul ca invinuitul sa distruga probele ce pot fi folosite impotriva sa. Numai ca Tribunalul Vrancea, cind a decis sa-l aresteze preventiv pe Sararu, a admis existenta riscurilor enuntate mai sus si invocate de procurorul de caz Paul Mihaila, prin vocea procurorului de sedinta Gheorghe Mihaila (n. r. - nici o legatura de rudenie intre cei doi) la recursul admis in urma cu citeva zile. Magistratii Emilia Dumitrache, Rodica Neagu si Costica Dita si-au motivat decizia prin faptul ca Sararu ar putea zadarnici aflarea adevarului si ca ar putea constitui un pericol public daca va fi lasat in libertate. Practic, aceste acuzatii la adresa lui Sararu, formulate de procurori si acceptate de judecatorii care au decis arestarea preventiva printr-o hotarire definitiva, conduc la ideea ca primarul suspendat nu indeplineste cea de-a doua conditie imperativa pentru ca liberarea pe cautiune sa fie admisa. Oricum, indiferent de decizia magistratului Marin Spinu, una din parti va face recurs, care va fi judecat de Tribunal, miine sau poimiine. In cazul in care actiunea va fi admisa, Sararu nu va fi eliberat, eventuala hotarire favorabila lui trebuind sa fie confirmata si prin recurs, in contextul in care procurorii sigur vor uza de aceasta cale de atac.


Sararu a trecut prin mijlocul familiei si consatenilor


La termenul de ieri, Sararu a fost adus la Judecatoria Focsani, din arestul Politiei, cu 10 minute mai tirziu decit ora la care trebuia sa inceapa procesul. Asteptat de aproximativ 25 de persoane, multe din familia sa, Sararu a fost extrem de calm, tacut si nu a protestat deloc in momentul in care a fost fotografiat. Una din femeile venite de la Mera s-a apucat sa ude cu aghiazma intrarea in tribunal, "in speranta unei decizii favorabile". Introdus in instanta pe la una din intrarile laterale, Sararu a fost dus, initial, in alta sala de judecata, decit cea de la subsol, unde asteptau judecatorul Spinu si procurorul Paul Mihaila. Abia dupa terminarea dezbaterilor, cele 25 de persoane venite sa-l sustina pe primarul suspendat au reusit sa-l vada pe Sararu, unii apucind sa-i stringa mina. Cita vreme a trecut prin mijlocul consatenilor, Gheorghe Sararu nu a scos un cuvint, a privit mai mult in pamint si s-a indreptat cit mai repede la masina Politiei, insotit de subofiterul care trebuia sa-l supravegheze. Una din femeile aflate in grupul de la Mera a spus ca intentioneaza sa nu-i mai aduca medicamente in arest, "sa cheltuie statul milioane pe zi pentru tratamentul lui, daca tot nu i s-a acceptat cererea de a fi internat, in locul arestului". La procesul de ieri, Sararu a fost asistat de Matei Bratu, fiul avocatului Ion Bratu, si Adelin Costache, cei doi aparatori care au vorbit in fata instantei si la precedenta intilnire a invinuitului cu magistratii focsaneni. Astazi, Sararu va fi reprezentat de Ion Bratu, care va incerca sa obtina liberarea pe cautiune. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.