Ultima oră

Doi ani de la inundatiile din 2005

Ziarul de Vrancea
13 iul 2007 731 vizualizări
16 oameni au murit in urma cu doi ani, sapte din Vadu Rosca, unde alti peste 60 oameni au murit apoi din cauza necazurilor u peste 1000 de case au fost distruse de ape, cele mai multe fiind reconstruite u infrastructura rutiera este inca la pamint, iar lucrarile de aparare de pe riuri nu au fost refacute nici pina acum

Astazi se implinesc doi ani de la debutul catastrofalelor inundatii din 13-15 iulie 2005, care au lovit judetul creind o criza umanitara fara precendent. In urma nenorocirilor abatute asupra judetului nostru, 16 oameni si-au pierdut viata, din care sapte sint din Vadu Rosca, satul devastat in intregime de puhoaie. In afara de mii de case si gospodarii distruse, oameni disperati si ramasi fara ajutor, inundatiile au avut repercursiuni grave asupra sanatatii celor afectati, pentru care viata nu va mai fi niciodata ca inainte. Dupa iulie 2005, numai in satul Vadu Rosca numarul de decese aproape ca s-a dublat. In doi ani de zile au murit peste 60 de oameni, cei mai multi rapusi de necazul care s-a abatut asupra lor si pe care nu l-au mai putut duce. Deocamdata nu se stie daca am invatat ceva din lectia inundatiilor, intrucit autoritatile par sa fi uitat comemorarea trista de astazi


Acum doi ani, riurile iesite din matca au maturat zeci de localitati, luind cu ele tot ce au intilnit in cale: gospodarii intregi, poduri, drumuri si sperantele oamenilor. Debitele riurilor si piraielor aproape secate in perioada de vara au crescut de sute de ori, asa cum se intimpla odata la o mie de ani. Riul Siret a atins cote inimaginabile. Barajul de la Calimanesti a fost principala preocupare a specialistilor, caci debitele deversate au fost similare Dunarii. Prea putin pregatite sa managerizeze situatia de criza, autoritatile judetene au actionat cum au putut. Cind lucrurile au fost la un pas sa scape de sub control, Guvernul a trimis intariri si a creat un pod umanitar aerian care a aprovizionat sinistratii cu lucruri de prima necesitate. Peste 20.000 de vrinceni au ramas izolati, dupa ce viitura a rupt 22 de poduri si podete si a distrus aproape tot atitea drumuri.


Comemorare la Vadu Rosca


Urmele inundatiilor se vad inca in tot judetul. Dar parca cel mai bine se vad la Vadu Rosca, unde satul a fost rupt in trei dupa ce a fost acoperit de apele Siretului, care s-au unit cu cele ale Putnei in noaptea de 13 spre 14 iulie 2005. "Duminica o sa oficiem o slujba de pomenire pentru cei adormiti si de multumire pentru cei care am ramas si pentru cei care ne-au ajutat in toata aceasta perioada grea, pentru cei care ne-au inteles, pentru ca nu toti ne-au inteles", ne-a spus preotul Daniel Teodorescu, parohul Bisericii Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil" din Vadu Rosca. La sfirsitul slujbei, satenii vor putea viziona mai multe filme si fotografii facute imediat dupa potop. La ora actuala, in Vadu Rosca au mai ramas 100 de familii. Restul s-au stramutat in noul sat construit de Guvern pe islazul de la Botirlau, in timp ce alte 40 locuiesc in casele construite la Vulturu de latifundiarul Gigi Becali. "Au mai plecat in Italia, in afara de cei care erau plecati deja pentru a face rost de bani cu care sa-si refaca gospodariile. In satul Vadu Rosca vor ramine oamenii gospodari, ambitiosi si demni, harnici, cu singele de vaduroscean care nu se apleaca oriunde. Lor nu le place siatuatia de a fi desradacinati, vor ca satul lor sa fie al lor", ne-a mai spus preotul Daniel Teodorescu.


Peste 1000 de case distruse


Inundatiile din anul 2005 s-au soldat cu distrugerea a citeva zeci de drumuri judetene si comunale, pe diferite portiuni, si cu sute de poduri si podete afectate. De asemenea, lucrarile de aparare pe principalele riuri au fost distruse de ape. Bilantul in ceea ce priveste casele care au fost acoperite de puhoaie arata ca 1084 de case au fost distruse de ape, din care 805 au fost reconstruite cu ajutorul Guvernului, iar 279 de diferiti sponsori sau prin forte proprii de catre sinistrati. Alte 559 de case au avut nevoie de lucrari de consolidare. La aceasta data, cea mai mare parte din casele reconstruite sint finalizate. Nu la fel se poate despre infrastructura rutiera, deoarece pe drumurile judetene si comunale distruse de ape s-a facut prea putin fata de lucrarile necesare. Consiliul Judetean Vrancea a motivat aceasta situatie prin faptul ca Guvernul nu a dat decit o parte din banii necesari repararii infrastructurii, evaluata de institutie la peste 300 de milioane de lei. De asemenea, doar o mica pare din lucrarile de aparare de pe riuri au fost efectuate, investitiile de anvergura lasindu-se inca asteptate. Un fapt notabil, incepind din 2005, autoritatile judetene si cele locale au intocmit planuri de masuri impotriva inundatiilor. Frecvent, institutiile abilitate au efectuat controale pentru a vedea daca aceste planuri sint cunoscte si aplicate. Una dintre problemele care nu au fost inca rezolvate este aceea a mijloacelor de lupta impotriva inundatiilor. Autoritatile locale s-au plins permanent ca nu au bani pentru realizarea stocurilor de aparare, care sint prevazute de lege. (Silvia VRINCEANU, Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.