Ultima oră

Amenda pentru incendierea miristilor

Ziarul de Vrancea
13 iul 2007 649 vizualizări
Garda de Mediu a inceput verificarile in judet u daca vor bani europeni, pentru subventii, fermierii nu trebuie sa arda miristele

Accidentul teribil de pe "autostrada mortii", asa cum a fost numit drumul spre mare dinspre Bucuresti, cind un om a murit din cauza fumului rezultat in urma incendierii unui teren agricol, a determinat Garda de Mediu Vrancea sa dispuna masuri. Astfel, toate primariile din judet au fost avertizate in scris asupra responsabilitatilor care le revin in ceea ce priveste instiintarea detinatorilor de suprafete agricole asupra interdictiei de a arde miristile. Respectarea acestei masuri va fi verificata de echipe de comisari ai Garzii de Mediu care vor patrula in afara orelor de program, inclusiv simbata si duminica, in special in zonele cu miristi. O prima captura in acest sens a fost facuta in comuna Tataranu, unde inspectorii de la Mediu au dat o amenda de 50.000 RON Primariei din localitate pentru ca a incendiat o suprafata de 1.500 mp. "A fost contactat telefonic primarul Pavel Nicolae care s-a prezentat imediat la locul incendiului si care a mobilizat ulterior forte umane pentru stingerea acestuia. Pentru depozitarea neconforma si incendierea deseurilor de pe terenul respectiv, detinatorul acestuia, Primaria Tataranu, a fost sanctionata cu amenda in valoare de 50.000 lei", a declarat comisar sef Aurel Cristian, de la Garda Judeteana de Mediu Vrancea. Comisarii avertizeaza ca detinatorii de terenuri agricole au obligatia sa-si supravegheze proprietatile, acestia fiind primii responsabili de eventuale incendieri.


Arderea miristilor va lasa fara subventii agricole


Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Vrancea a

lansat, incepind cu 1 martie, campania de depunere a cererilor de sprijin pentru plati directe pe suprafata in cadrul Programului Single Area Payment System (SAPS) si Plati Nationale Directe Complementare (CNDP). Una din conditii, pentru a beneficia de plati, este de a mentine terenul in bune conditii agricole si de mediu. Fermierul care utilizeaza teren arabil nu trebuie sa arda miristile si resturile vegetale, fara acceptul autoritatii competente pentru protectia mediului. Potrivit specialistilor, prin arderea miristilor se pierde masa vegetala, care, introdusa in sol prin aratura, se transforma in humus. De asemenea, prin ardere, se distruge entomofauna utila din sol si se polueaza atmosfera cu fum. Fermierilor care nu respecta aceasta conditie li se vor aplica penalizari la suma totala de plata. Daca fermierul declara ca focul a fost provocat de o cauza necunoscuta, trebuie sa prezinte sesizarea inregistrata la Politie sau la Pompieri privind acest fapt. Peste 50.000 de fermieri vrinceni au depus cereri de sprijin la Centrele locale si judetene APIA pina luna trecuta, conform unei programari anuntate. Suma acordata in acest an va fi de aproximativ 50 de euro pe hectar. Ea va fi completata cu aproximativ 30 de euro pe hectar din bugetul national prin Platile Nationale Directe Complementare (PNDC). Banii vor fi virati, incepind cu luna decembrie 2007, in contul bancar al fermierului. Astfel, fermierii trebuie sa se asigure ca au declarat corect numarul contului bancar cu precizarea bancii si a filialei unde acesta este deschis, ca si faptul ca este activ. (Iulia CRETU, Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.