Ultima oră

Alexandru Desliu a plecat la ceruri

Valentin Muscă
11 iul 2007 2320 vizualizări
Este singurul publicist care a lasat Vrancei ghiduri turistice pentru toate orasele u a scris biografii despre personalitati vrincene cum ar fi Leopoldina Balanuta si Emanoil Petrut u Alexandru Desliu a scos cea mai buna revista din ultimii ani, "ProSaeculum" u publicistul a murit rapus de cancer

Ieri a incetat din viata publicistul Alexandru Desliu. Dupa doi ani in care a luptat impotriva imposibilului, boala a rapus publicistul care si-a legat numele de ghidurile tuturor oraselor Vrancei. Invidiat de colegii de breasla pentru ca reusea sa supravietuasca intr-o lume haotica, publicistul Alexandru Desliu si-a dedicat ultima parte a vietii imbogatirii patrimoniului cultural vrincean. In colaborare cu prietenul sau Valeriu Anghel a inaugurat la inceputul mileniului trei seria lucrarilor dedicate judetului. De la "Focsani - 2000. Album monografic" (Focsani, 1999), "Vocatie si destin. 600 de fise portret pentru un album spiritual-istoric al judetului Vrancea" (Focsani, 2000), "Vrancea. Ghid turistic" (Focsani, 2000), continuind cu lucrarile despre localitatile urbane ale Vrancei si ultimul volum "Vrancea. Album monografic" (Focsani, 2006), publicistul Alexandru Desliu a lasat in urma o duzina de carti care ii fac cinste. In manuscris a ramas neterminata una din cele mai importante lucrari dedicate judetului, un fel de dictionar al Vrancei, la care autorul lucra de ani buni, insa timpul nu a mai avut rabdare. Alexandru Desliu a scris si biografii despre personalitati vrincene. Prima si, totodata, una din cele mai frumoase biografii dedicate unei artiste vrincene este melancolicul "Dor de Leopoldina. Album memorial" (Focsani, 2001). A urmat nostalgicul volum "Emanoil Petrut. Album memorial" (Focsani, 2003), iar din 2005 a initiat impreuna cu prof. Mircea Dinut colectia "ProSaeculum", la Editura Pallas, cu biografii ale scriitorilor vrinceni. Primul volum a fost dedicat scriitorului Virgil Huzum, "Virgil Huzum. Schita monografica - Antologie de texte literare" (Focsani, 2005), iar in 2006 a iesit al doilea volum, "Micromonografie Ion Larian Postolache" (Focsani, 2006). Urma sa apara o lucrare despre Florin Muscalu, dar destinul a hotarit altceva. Alexandru Desliu ne-a lasat "Convorbirile cu Irina Petras" (Focsani, 2006), dar si extraordinara lucrare "Irina Mavrodin. Convorbiri cu Alexandru Desliu" (Focsani, 2004), considerata de specialisti drept una din lucrarile in care scriitoarea si traducatoarea vrinceanca a spus cele mai interesante amanunte ale biografiei sale.


A murit si "ProSaeculum"


Din nefericire, convorbirile cu poetul Liviu Ioan Stoiciu au ramas neterminate, vaduvind posteriatatea de o lucrare in care adjudeanul s-a razboit cu toata lumea. Alexandru Desliu a reusit sa scoata, mai bine de cinci ani la Focsani, cea mai buna revista din acest deceniu - "ProSaeculum", atit ca tinuta grafica, dar mai ales prin prisma numelor care semnau. Cel mai recent numar trebuia sa plece la tipar acum citeva zile si va fi si ultimul din aceasta revista pe care o scotea aproape de unul singur. Alexandru Desliu a trait ca toti oamenii de litere, sub vremi. Desi a fost acuzat de o parte a scriitorilor pentru discretia sa, pentru ca reusea sa sustina financiar aceasta revista si, mai ales, sa publice anual doua-trei lucrari, precum si pentru ca nu participa la chiolhanele unor scriitori "bahioti", Alexandru Desliu nu a facut mari compromisuri. O parte din succesul editorial al scriitorului s-a datorat prieteniei si colaborarii cu omul de afaceri Liviu Jitea, fiind director la Tipografia PrestGroup, din Focsani. "Domnul Desliu a fost foarte optimist pina acum doua saptamini. Credea ca se face bine, ca tratamentul pe care il urma da rezultate, dar a avut o cadere accelerata. Acum o luna a venit la mine, am stat de vorba, l-am ajutat pentru a face cadouri pe la medici deoarece a urmat un tratament pilot pentru boala sa. Chiar mi s-a parut ca arata mai bine. Acum doua saptamini m-a sunat si mi-a spus ca este in regula. A fost un om deosebit. Se implica, ajuta, dorea sa lase ceva in urma sa. Eu ii facilitam sa scoata tipariturile la cost de productie, fara profit. Pot sa spun ca a lucrat pina in ultima clipa", ne-a spus Liviu Jitea. Dumnezeu sa-l ierte!. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.