Ultima oră

Canicula ieri, vijelie azi si miine

Cristina Palade
11 iul 2007 795 vizualizări
Temperaturile au atins ieri 35 de grade la Focsani, motiv pentru care telefoanele Ambulantei s-au inrosit din nou u Autoritatea de Sanatate Publica a emis noi avertizari catre populatie u Vrancea a primit ieri cod portocaliu, avind in vedere ca dupa-amiaza sint asteptate ploi abundente, de circa 50-60 l/mp

Temperaturile caniculare au dat din nou de lucru medicilor, care au trebuit sa faca fata la numeroase solicitari din partea populatiei. Daca dimineata mercurul se ridicase in termometre pina la 29 de grade Celsius, in jurul prinzului valorile au depasit 34-35 grade Celsius. Astfel, datorita caldurii din ce in ce mai greu de suportat, un barbat in virsta de 55 de ani a lesinat in zona Autogarii. Acesta a fost singurul caz de lipotimie inregistrat ieri pina la ora prinzului. "A consumat de dimineata cafea si tutun, de asemenea era si nealimentat. Si-a pierdut cunostinta pentru citeva minute, a cazut, facind o contuzie in regiunea frontala. Medicii i-au acordat primele ingrijiri medicale si au vrut sa-l duca la spital, dar barbatul a refuzat internarea", ne-a declarat dr. Simona Ionescu. De asemenea, in aceste zile toride, medicii de la Serviciul de Ambulanta sint pregatiti pentru a rezolva toate cazurile in teren, avind doua masini la domiciliu, iar in teren o masina de grad 0, doua de tip B si trei de tip A1 si A2. Si asistentii comunitari, impreuna cu voluntarii de la Crucea Rosie (CR) au fost iar la corturile amplasate in zonele aglomerate pentru a lua tensiunea si glicemia trecatorilor. Peste 100 de persoane au solicitat ieri serviciile medicale puse la dispozitie la cortul amplasat in Piata Unirii. "Pina la ora 13.00 am avut 100 de persoane vazute, in mare parte persoane de virsta a treia, care sint hipertensivi, dar si tineri. Marea majoritate au venit de curiozitate, sa verifice tensiunea, dar tuturor le-am dat indicatii despre ceea ce trebuie sa faca in aceste zile toride", ne-a spus Lavinia Mitu, asistent medical comunitar.


ASP este in alerta


Autoritatea de Sanatate Publica a emis noi avertizari pentru toti vrincenii, in aceste zile calde. Persoanele de peste 65 de ani trebuie sa se hidrateze corespunzator cu apa plata, ceai sau sucuri naturale. Alimentatia lor trebuie sa fie bazata mai mult pe fructe si legume. Principala avertizare de care trebuie sa tina cont aceste persoane este legata de continuarea tratamentului medicamentos conform indicatiilor medicilor, dar si de evitarea expunerii la soare in intervalul de timp 10.00 -17.00. Persoanele care prin natura activitatilor lor depun un efort fizic deosebit, trebuie sa se hidrateze corespunzator si sa aiba o alimentatie bazata pe fructe si legume. In aceasta perioada se interzice consumul de cafea si alcool, precum si excesul de efort fizic. "Sint foarte multi oameni care in aceasta perioada merg la munca cimpului. De multe ori acestia nu se protejeaza in orele cu temperaturi extreme", ne-a declarat dr. Carmen Turcan, purtator de cuvint la ASP. Si copiii trebuie sa fie supravegheati in aceste zile toride. Ei trebuie sa aiba capul acoperit cu palarioare sau sepci, sa nu iasa din casa in intervalul 10.00-17.00, sa consume zilnic cite doi litri de apa plata sau suc natural, dar si sa faca cite doua dusuri pe zi. De asemenea, toate alimentele consumate in aceasta perioada trebuie sa fie tinute la temperaturi optime si in conditii sanitare corespunzatoare pentru a se evita toxiinfectiile alimentare si alte complicatii digestive. Pentru aceasta, se cere o permanenta igiena a miinilor si alimentelor consumate.


Cod portocaliu: Vin vijeliile


Meteorologii au actualizat ieri avertizarea cu cod galben emisa in urma cu doua zile pentru toata tara. Astfel, 8 judete, printre care si Vrancea, au primit cod portocaliu. Pina miine sint prognozate ploi, descarcari electrice, grindina si vint puternic. Dupa orele 18.00, pina miine dimineata la orele 9.00, sint asteptate cantitati importante de precipitatii, de circa 50-60 l/mp in Vrancea, ceea ce ar putea provoca scurgeri de pe versanti sau chiar depasiri ale cotelor de atentie pe riuri. Avind in vedere pericolul de viituri pe riurile mici, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) a retrimis avertizarea cu cod portocaliu catre toate primariile din judet, cu mentiunea ca autoritatile locale din toate localitatile trebuie sa asigure permanenta in intervalul de avertizare. De asemenea, se vor face, zilnic, cite doua raportari la Prefectura, la orele 7.00 si la 14.00. De ieri, instabilitatea atmosferica a inceput sa se accentueze treptat in toate regiunile tarii, manifestindu-se prin intensificari ale vintului ce vor lua si aspect de vijelie, frecvente descarcari electrice, ploi cu caracter torential (local cantitati de apa de peste 30 l/mp) si izolat grindina. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.