Ultima oră

Nuntile de aur ale orasului

Doina Ganea
7 iul 2007 1335 vizualizări
40 de cupluri de focsaneni au sarbatorit impreuna nunta de aur u nu exista o reteta a fericirii in doi, dar intr-o casnicie ai nevoie de toate ingredientele "ca pentru o prajitura", ne-a dezvaluit una dintre "veterane" u municiplitatea le-a oferit primelor cupluri sarbatorite in acest an un spectacol omagial, o diploma de fidelitate si un premiu de 500 lei u

Cu prilejul "Zilelor Focsaniului" Primaria Focsani organizat un spectacol in cinstea cuplurilor care implinesc anul acesta 50 de ani de la casatorie. 40 de cupluri au sarbatorit aseara impreuna nunta de aur la Sala "Tara Vrancei". Printre numele celebre ale orasului s-au aflat familiile cunoscutilor medici Deac Romulus, Gavrila Roncea, si Mihail Maiorov. Primarul municipiului Focsani Decebal Bacinschi le-a inminat veteranilor in casnicie "diploma de fidelitate", iar doamnelor o garoafa rosie. Consilierii locali au aprobat in sedinta de luna trecut acordarea unui premiu de fidelitate in valoare de 500 lei fiecarui cuplu care anul acesta implineste 50 de ani de casatorie. Senini si intelepti, dupa o viata petrecuta in doi, virstnici au declarat ca nu cunosc o reteta a fericirii in doi, dar pot spune ca esential intr-o casnicie este ingaduinta si umorul. Daca la inceput este dragostea pasionala si romantica, mai tirziu fericirea de a fi parinte, cu timpul, dupa ce devin mai intelepte, cuplurile spun ca cel mai importanta este comunicarea intre soti. Aceste "ingrediente" misca roata vietii in sensul pozitiv al existentei.


Remulus Deac, medic, a fost singurul care s-a confesat intregii adunari cu privire la inceputul romantic al casniciei sale. Povestea de dragoste incepind de pe vremea cind era student in anul II la medicina militara, iar viitoarea sa sotie era o frumoasa liceeanca din Bucuresti. Noi ne-am intilnit intr-o statie de birja cautind o sanie sa ne duca la gara, care se gasea la trei kilometri de centrul orasului. Era sfirsitul vacantei de Craciun. Ea era eleva la Scoala Normala de educatoare din Bucuresti. In acea perioada merita de remarcat simplitatea uniformei de eleva care nu lasa sa se vada coapsele elevelor de liceu si nici nurii cum se vad acum. Ne intilneam in fiecare duminica dupa-amiaza si ne plimbam pe Bd. Regina Elisabeta. Eu ii spuneam povesti din liceu si mergeam uneori la o prajitura pe terasa. Nu se descoperisera cafe-barurile si discotecile pentru elevi. Cind am ajuns in anum III de facultate, locotenent, medic, deci aveam solda, am putut sa ne casatorim. Ea era educatoare la o gradinita dintr-o fabrica din Bucuresti. Dupa absolvire am cerut sa fiu repartizat la Bistrita, un oras medieval. Fiindca n-am vrut sa plec la o specializare la Lenningrad, un general m-a repartizat medic militar la Focsani, unde am plecat cu sotia mea", a povestit medicul chirurg Romulus Deac, despre inceputurile casniciei sale. Doctorul Deac a recomandat cuplurilor care vor sa depaseasca nunta de aur viata tihnita, hrana sanatoasa, apa curata si din cind in cind, cite un "paharel" de vin natural.


Casnicia, o prajitura cu toate ingredientele


Hristache Lungu, jurnalist, si-a cucerit sotia recitindu-i o frumoasa poezie de dragoste. "Sotul meu era pe atunci redactor si a venit intr-o inspectie in comuna in care eu eram invatatoare. Aveam 17 ani si jumatate. Atunci ne-am cunoscut si m-a cucerit cu o poezie care mi-a mers la suflet. Daca ar putea fi o reteta a fericirii aceea ar avea in mod sigur comunicarea, intelegere, diplomatie. Sint multe ingrediente ca si intr-o prajitura pe care o vrei gustoasa", ne-a declarat Polixenia Lungu. Sotul doamnei Lungu a jurat ca nu si-a inselat niciodata partenera de viata si ca merita cu prisosinta diploma de fidelitate. "Nu am avut niciun moment de infidelitate. Cu gindul poate, pentru ca fiecare vizeaza, dar cu fapta nu pentru ca fapta e de condamnat. Nu ne-am trisat unul pe altul am fost corecti, ne-am inteles reciproc, am cedat cind unul cind altul, pentru ca nu se poate niciodata sa nu fii intelegator. N-am avut niciodata discutii care sa duca la conflicte. Cel care a gresit isi cere scuze", ne-a spus Hristache Lungu. Familia Hristache are un baiat care este comandat de nave, un nepot student si o nepotica in clasa a XII a.


Cuvintul cheie, toleranta si dragoste


Gavrila Roncea, medic, crede ca o viata sanatoasa si ferita de neplaceri este un mediu favorabil longevitatii unui cuplu. La toate acestea se adauga toleranta si dragostea. "Esential intr-o casnicie ca sa fie fericita este toleranta si dragostea. Cine iubeste mai mult acela cedeaza primul. Pe mine m-a ajutat foarte mult meseria fiind medic am invatat sa traiesc mai cumpatat si educat. Este important sa fii intelept", ne-a spus Gavrila Roncea. "Si cel mai important este dragostea. Asta sudeaza foarte mult casnicia", l-a completat cea care ii sta alaturi de 50 de ani, Emilia Roncea.

Sfatul familiei Roncea pentru tinerii casatoriti este sa fie toleranti, sa se asculte unul pe altul si sa se transpuna in locul celuilalt cind au loc discutiile mai aprinse.

Medicul Mihail Maiorov, crede ca un cuplu se sudeaza bine cu multa dragoste si intelegere si cu arta de a sti cind sa cedezi. "Trebuie sa stii ce sa ceri celuilalt si sa stii sa dai. Sa-l ajuti, sa-i fii alaturi si la bine si la rau. Noi avem doi copii, doua familii foarte reusite, si nepoti cu care ne mindrim. La batrinete cred ca acesta este cel mai frumos lucru. Sa priveste la ce ai realizat si sa iti amintesti lucrurile cele mai bune din viata ta. Desi ea are si bune si rele, esential este sa treci peste ele si sa mergi mai departe", ne-a sfatuit profesoara Cecilia Maiorov, reprezentanta unuia dintre cele 40 de cupluri premiate aseara. Primarul Decebal Bacinschi a promis ca pina la finele anului nici un cuplu care a implinit in 2007 50 de ani de casatorie nu va fi uitat si cu prilejul urmatoarei sarbatori importante, si ceilalti veterani in casnicie vor primi diplome de fidelitate. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739396 zile, 12 ore, 4 minute, 37 secunde
Mi-as fi dorit sa citesc si despre viata altor cupluri mai simple, mai necajite, cum au trecut prin viata........ Nu numai despre doctori . Ei si asa au trait bine si in acele timpuri de mult citeste integral
, acum 739396 zile, 12 ore, 4 minute, 37 secunde
Foarte buna ideea de-a aprecia si asemenea evenimente.
, acum 739396 zile, 12 ore, 4 minute, 37 secunde
Doamna Anda are dreptate. Mai aplecati-va fruntile, va rog, si spre oamenii simpli, oameni care au trait f.greu, au crescut in nevoi copii.Cele trei cupluri sunt f.cunoscute in oras, dar macar un citeste integral
, acum 739396 zile, 12 ore, 4 minute, 37 secunde
Mai oameni buni trebuie sa traiasca si ziarul din ceva, fiti intelegatori.Cu oamenii simpli poate mai vinzi citeva exemplare dar nu obtii contracte.Macar simbata lasati-i si pe ei sa faca un ban citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.