Ultima oră

Vechiul Focsani, prezentat in deschiderea zilelor orasului

Doina Ganea
7 iul 2007 818 vizualizări
Zilele Municipiului Focsani, editia 2007, au debutat ieri cu un simpozion care a avut loc in Sala mare a Consiliului local.

La seminarul de la Primarie au fost vizionate doua filme realizate inainte de constructia noului centru al orasului

Simpozionul intitulat "145 de la ani de la desfiintarea hotarului de pe Milcov si Tara Romaneasca si infiintarea orasului Focsani" a reunit oameni de cultura din municipiu, elevi, consilieri locali si functionari publici. Profesorul Dumitru Hutan a deschis lucrarile adunarii cu disertatia "Hotarul - in constiinta focsanenilor", in care a evocat momentul de la 1859, al unificarii celor doua orase situate de o parte si de alta a riului Milcov, Focsani - Moldova si Focsani - Munteni printr-un act semnat in cladirea de pe str. Comisia Centrala de catre Mihail Kogalniceanu, deputat al Focsaniului. "Sute de oameni au strabatut strazile orasului pina au ajuns la borna principala de hotar de la Posta Veche si acolo au inlaturat piatra care despartea cele doua orase surori", a povestit Dumitru Hutanu, invocind hrisoavele vremii. Cea de-a doua parte a seminarului a fost sustinuta de directorul Sectiei Arhivelor Nationale Vrancea, Petru Obodariu, care a prezentat lucrarea intitulata "Scoala in Focsanii Moldovei si Focsanii Valahiei intre 1831-1865", evocind perioada in care a luat fiinta prima Scoala publica din urbea noastra. Cel mai emotionant moment pentru participantii la seminar a fost cel in care organizatorii din cadrul Primariei Focsani au prezentat doua filme documentare, de scurt metraj, realizate de cineastul amator, pionier al filmului si cel care a infiintat Clubul Cineastilor Amatori din Focsani, Constantin Balas. Memoria peliculei a pastrat amintiri in alb-negru despre Focsaniul din perioada anilor 1970, cind au inceput lucrarile de amenajare a Pietei Unirii, constructia Hotelului "Unirea" si a ansamblului de blocuri din jurul Palatului Administrativ. Focsanenii au putut revedea vechile strazi si case ale orasului, inainte ca acestea sa fie distruse de cazmalele comuniste. Ei au revazut Turnul bisericii Sf. Dumitru, vechea Piata a Moldovei, cu hala si Biserica Domneasca, dar si batrina strada Mare a Unirii pavata cu granit si care adapostea aproape de capatul ei bacania "La Romanoaie". Cineastul amator Constantin Balas a fost aplaudat la scena deschisa de cei prezenti, care au apreciat foarte mult momentul inedit si care a dat o nota aparte seminarului de anul acesta, prilejuit de sarbatoarea "Zilelor Focsaniului". Directorul Teatrului Municipal Focsani, Sorin Francu si Georgeta Vioreanu au evocat amintirea a trei dintre persoanlitatile focsanene, dramaturgul Ion Sava, arhitectul Ion Mincu si ctitorul si sustinatorul culturii focsanene, Mr. Gheorghe Pastia. (Doina GANEA


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.