Ultima oră

Masuri de urgenta in caz de canicula

Cristina Palade
4 iul 2007 810 vizualizări
Zilele caniculare au provocat 30 de lesinuri u azi si miine avem parte din nou de fenomene meteorologice extreme

Autoritatile locale sustin ca sint pregatite pentru un nou val de caldura. Deoarece in perioada urmatoare s-au anuntat temperaturi destul de ridicate, de pina la 37 de grade, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, impreuna cu Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) si Serviciul Judetean de Ambulanta (SAJ) au luat masuri speciale. Conform ASP, in perioada 25 iunie-1 iulie au fost inregistrate 30 de lesinuri din cauza caldurii si un deces. "Noi am declarat un deces care s-a intimplat in loc public, dar este un deces a unei persoane foarte bolnave", a declarat Carmen Turcan, purtatorul de cuvint al ASP. Conform autoritatilor, in Focsani, in cazul primirii avertizarii de cod galben, se vor instala patru corturi si cite unul in Dumbraveni si Marasesti. De asemenea, SAJ a realizat un plan de interventie in caz de canicula, care a fost aprobat luni. Acest plan are ca scop evaluarea permanenta a situatiei de risc, precum si adoptarea unor masuri in caz de canicula. Potrivit acestui raport, in perioada decretata ca stare de urgenta se vor suplimenta echipajele de serviciu cu doua echipaje tip A1 si A2, pe un termen permanent. De asemenea, se vor nominaliza doua echipaje pe tura pentru garda la domiciliu, se va suplimenta stocul de seruri perfuzabile, se vor dota trusele de pe autosanitare cu pungi de gheata si apa minerala. In aceasta perioada, Ambulantele vor fi dotate si cu sticle de apa minerala.


Sfaturi in caz de canicula


Copiii, indiferent de virsta, trebuie imbracati cu haine din materiale textile vegetale, comode si tinuti in casa sau in medii racoroase in intervalul orar 10.00-17.00. Scaldatul, acolo unde este cazul, va fi facut sub supravegherea insotitorilor si doar in medii autorizate. Consumul de apa, sucuri naturale si ceai trebuie sa fie de cel putin de doi litri pe zi de om, iar in ceea ce priveste igiena zilnica, trebuie facute cel putin doua dusuri cu apa la temperatura camerei. Persoanele de peste 65 de ani trebuie sa se hidrateze corespunzator cu apa plata sau ceai indulcit, sucuri naturale de fructe fara adaos de conservanti. Alimentatia lor trebuie sa fie bogata in legume si fructe proaspete cu proprietati organoleptice corespunzatoare. Aceste persoane trebuie sa evite circulatia in perioadele de virf ale caniculei si sa urmeze tratamentele indicate de medicii curanti. Persoanele care prin natura activitatii lor depun un efort fizic deosebit, trebuie sa isi dozeze efortul in functie de perioadele zilei, pentru a incerca sa evite excesul de efort in virfurile caniculei. "Daca valorile sint prea mari se va proceda la stoparea activitatii", se arata in sfaturile ASP. Totodata, pentru perioada caniculara se va asigura hidratarea cu apa minerala sau plata, suc de fructe naturale sau ceai indulcit si se va renunta la consumul de cafea si alcool. (Cristina PALADE)


caseta


Vin furtunile si grindina


INMH a lansat, ieri, o noua avertizare meteorologica de cod galben pentru toate judetele tarii. Avertizarea a fost emisa pentru intervalul 4 iulie, ora 15.00, 5 iulie, ora 21.00. Conform meteorologilor, din a doua parte a zilei de miercuri, 4 iulie, instabilitatea atmosferica se va accentua treptat in toate regiunile, incepind din vestul tarii si se va manifesta prin intensificari ale vintului ce vor lua si aspect de vijelie, frecvente descarcari electrice, iar izolat ploi cu caracter torential si grindina. Pe arii restrinse, cantitatile de apa vor depasi 25 - 30 l/mp. Astfel de fenomene meteorologice vor fi mai frecvente miercuri dupa-amiaza si noaptea de miercuri spre joi in Banat, Crisana, Transilvania, Maramures, Oltenia si in nordul si centrul Moldove, joi in Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei. De asemenea, INMH a avertizat ca miercuri, 4 iulie, vremea va fi calduroasa in toata tara, caniculara local in Oltenia, Muntenia si sudul Moldovei, unde temperatura aerului va urca pina la 36-37 de grade Celsius. (C. P.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.