Ultima oră

Focsănenii au un preot în slujba Vaticanului

Valentin Muscă
2 iul 2007 1434 vizualizări
Este primul preot catolic din istoria Focsanilor care a fost hirotonit pentru o parohie din afara granitelor Romăniei

Credinciosii romano-catolici din Focsani au preot in serviciul direct al Vaticanului. Vasile Ilie din Focsani a fost hirotonit acum două luni preot in Dieceza Fermo din Italia, ca vicar pentru două parohii din această dieceză. Acesta este si primul preot catolic din Focsani in ultimile sase decenii. Ultimul preot iesit din parohia focsăneană a fost in 1949. Cum traditia romano-catolică face ca proaspătul hirotonit să slujească prima Liturghie in parohia in care a copilărit, ieri Biserica romano-catolică "Sfintii Apostoli" din Focsani a fost pentru a doua zi in acest weekend in sărbătoare, preotul Vasile Ilie oficiind Sfinta Liturghie in biserica in care a primit prima comuniune, alături de credinciosii in mijlocul cărora a crescut. "Ieri, in mai multe parohii din Moldova, preotii de curind hirotoniti au săvirsit prima lor Liturghie in parohiile din care provin. Am ales să fiu preot in Italia la indicatiile episcopului auxiliar de Bucuresti si peste citeva zile voi lua in primire slujirea acestor două parohii italiene. Am plecat la drum cu inima deschisă, chiar dacă sint singurul copil la părinti", ne-a spus preotul focsănean. Dacă vrincenii sint cunoscuti in Italia doar pentru numarul mare de imigranti, iată că un focsănean a ajuns să fie păstorul sufletelor italienilior unei parohii din Dieceza Fermo. Vasile Ilie este din acest an preot pe o durată nedeterminată in Italia, iar alegerea sa ca slujitor in inima catolicismului se datorează increderii de care se bucură acesta in rindul Bisericii. Destinul preotului focsănean este unul care face să viseze multi tineri. Numai că, la cei 30 de ani ai săi, aproape 24 de ani i-a petrecut pe băncile scolii. De la Seminarul Teologic din Iasi si Facultatea de teologie din acelasi oras, la Facultatea de teologie din Bucuresti si un masterat la Universitatea din Fermo, drumul tinărului focsănean a avut o constantă ascensiune. "De mic, singura si cea mai mare pasiune a fost biserica. A fost alături de preotii Ioan Blaj si Mihai Enasel la biserica Sfintii Apostoli din Focsani si si-a dorit să ajungă preot. A mers la seminar si la facultate, iar acum a ales să slujească in Dieceza Sermo din Italia. Sintem fericiti pentru că si-a indeplinit visul", ne-a spus tatăl său, Neculai Ilie. întimplător, Liturghia oficiată de pr. Vasile Ilie a coincis si cu aniversarea constructiei primei biserici a parohiei focsănene, in 1847 si cu aniversarea celor 30 de ani ai tinărului preot. La Multi Ani si parohiei si slujitorului focsănean, care va fi peste citeva zile indrumătorul spiritual al catolicilor italieni. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.