Ultima oră

Neacsu e de acord cu UNJR

Cristi Irimia
2 iul 2007 1061 vizualizări
Uniunea Nationala a Judecatorilor critica pasaje din Legea ANI referitoare la magistrati, dar si absenta acestora din respectivul for

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a reactionat fata de faptul ca magistratii propusi sa faca parte din Agentia Nationala de Integritate nu au primit acceptul in acest sens, dar si fata de unele prevederi ale ANI care-i vizeaza expres pe magistrati. Unul dintre judecatorii respinsi este si Adrian Toni Neacsu, presedintele Tribunalului Vrancea si, totodata, al Societatii pentru Justitie (SoJust). UNJR a inaintat Avocatului Poporului un memoriu prin care cere acestuia sa sesizeze Curtea Constitutionala deoarece unele prevederi din Legea ANI ar incalca prevederile Constitutiei. Mai concret, UNJR considera ca sint neconstitutionale prevederile legii referitoare la "activitatea de verificare prealabila si verificare a conflictelor de interese si incompatibilitati ale judecatorilor, in legatura cu actele procedurale si procesuale pe care acestia le iau in vederea solutionarii unei cauze ce le-a fost repartizata spre rezolvare potrivit legii". Magistratii considera, astfel, ca verificarea la modul stabilit de Legea ANI ar fi inoportuna in cazul lor, chiar daca e vorba de raportare la conflicte de interese si eventuale incompatibilitati. Intrebat daca este de acord cu pozitia UNJR, presedintele Tribunalului Vrancea, ne-a declarat: "Da, cu unele precizari. Consider ca prin prevederile Legii ANI se dubleaza controlul asupra eventualelor incompatibilitati care i-ar viza pe magistrati. Practic, va fi o suprapunere de verificari, astfel ca se ridica mari probleme sub aspectul constitutionalitatii pasajelor din lege care ne vizeaza. In ceea ce priveste scoaterea noastra din ecuatia celor care alcatuiesc ANI, problema este subisidara. Sint, oricum, de parere, ca prezenta judecatorilor in ANI alaturi de ceilalti membri, din categorii profesionale diferite, ar fi constituit un temei in plus pentru pastrarea legalitatii", a precizat Adrian Neacsu. Seful Justitiei vrincene a fost propus in structura ANI de catre SoJust. Seful instantei a fost ales in luna mai in functie, mandatul ex-presedintelui Horatius Dumbrava expirind. Neacsu se va afla in actuala postura pina in mai 2008. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.