Ultima oră

Festivalul si tirgul, comorile narujenilor

Silvia Vrînceanu Nichita
30 iun 2007 2259 vizualizări
La festivalul folcloric de la Naruja a avut loc ieri un adevarat maraton muzical, in care s-au intrecut zeci de artisti din zeci de zone etnofolclorice. Tot ieri, de Sfintii Petru si Pavel, vrincenii din toate fundaturile muntilor au coborit la tirgul anual al narujenilor.

Zeci de solisti vocali, solisti instrumentisti, rapsozi populari, formatii si grupuri vocal-instrumentale din 20 de localitati vrincene si din alte 16 judete ale tarii si-au dat intilnire ieri la cea de a XXV-a editie a Festivalului concurs interjudetean "Comoara Vrancei", care are loc in fiecare an in comuna Naruja, una dintre cele mai frumoase zone ale Vrancei arhaice. Festivalul a coincis si cu tirgul narujenilor, care se organizeaza de Sfintii Petru si Pavel, asa incit sarbatoarea a scos in lume mii de oameni din toate fundaturile muntilor. Pe jos, cu carute ori cu masini, printre care puteau fi vazute si batrinele IMS-uri, dar si Jeep-uri de ultima generatie, mocanii au venit sa petreaca in sat si sa-si faca tirguielile. Unii au adus la tirg si cele mai frumoase animale din batatura in speranta ca le vor gasi alti stapini, cu punga plina. Cei care s-au aflat ieri la Naruja au putut vedea vrinceni exact asa cum i-a descris notarul Simion Hirnea in cele 14 carticele ale sale, publicate intre anii 1926 si 1936, reunite acum de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vrancea intr-un volum care va fi lansat la Focsani in urmatoarele zile.


Ocarina, fluier, caval, cimpoi, bucium, trisca ...


Batrine imbujorate, imbracate cu fote si catrinte, barbati care au adunat in albul parului zeci si zeci de ani de viata, cu fluiere la chimire, dar si reprezentanti nonconformisti ai secolului vitezei s-au adunat in amfiteatrul natural de la Naruja pentru a asculta cele mai duioase doine si balade, dar si cintecele de dor si voie buna ori sirbe interpretate de artisti de la 12 si pina la 90 de ani. Ocarina, fluier, caval, cimpoi, clarinet, tambal, vioara, bucium, trisca sau superba si inegalabila voce umana, sint tot atitea instrumente cu care artistii au reusit sa impresioneze deopotriva juriul si spectatorii. Prin emotiile scenei au trecut o sumedenie de copii si tineri talentati, dar si batrinii cu buciume, cavale sau cu neobisnuitele cimpoaie, instrumente muzicale facute dintr-un burduf care are atasate mai multe fluiere. Batrinii vrinceni s-au intrecut si in cintatul si dansatul Burduiului, o straveche melodie populara interpretata la fluier, dar si in dansul Chiparusului cu masti funerare, pe care strabunii il jucau atunci cind isi privegheau mortii. La Naruja si-au facut debutul ieri intr-un festival interjudetean si cei 57 de copii de la Corala Redivivus, care lucreaza in cadrul unui proiect cultural initiat de Centrul Creatiei Populare, intitulat "Educatie estetica prin intermediul muzicii corale". "Este vorba de tineri care au urcat pe scena in blugi si cu rucsacul in spate, dar cu mare placere de a cinta si de a se exprima artistic, chiar daca in tinuta de strada. Este un cor mixt, pe patru voci, pe care noi l-am creat anul acesta cu copii de la mai multe licee din Focsani. Tinerii au cintat mai multe piese corale de inspiratie folclorica. Cu ei ne dorim promovarea muzicii corale in tara si strainatate", ne-a declarat dirijorul Dumitru Sandulachi, cel care se coupa de evolutia artistica a noului cor.



Maraton muzical


Festivalul folcloric de ieri a fost un adevarat maraton muzical, care a durat de la 12.00 pina la 21.00. Membrii juriului, in frunte cu etno-muzicologul Steluta Popa, de la Institutul National de Etnografie si Folclor "Constantin Brailoiu" din Bucuresti, au avut de audiat peste 80 de lucrari muzicale, impartite pe sectiuni. "Comparativ cu anul trecut evolutia celor inscrisi in concurs este destul de spectaculoasa, s-au maturizat, au crescut valoric. Sint tineri care au crescut sub ochii nostri si care au inceput sa dea roade. Am remarcat o anumita emulatie in mai toate localitatile participante, unele chiar fara traditie, tineri care au prins curajul scenei, si asta este extraordinar. Si din celelalte judete ne-au venit valori consistente, adevarate talente", ne-a declarat Danut Stoianof, directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, organizatorul festivalului, alaturi de Consiliul Local si Primaria Naruja si de Consiliul Judetean. Evolutia artistilor din festival a fost urmarita si de Paraschiv Usturoi, seful culturii vrincene, care s-a intretinut o vreme si cu Mircea Diaconu, vicepresedintele CJ. Aseara tirziu, juriul a acordat 34 de premii in valoare de 10.240 RON. Spectatorii curiosi au asteptat pina la final pentru a afla la cine a plecat cu trofeul festivalului. In afara de bani, marele cistigator Emil Valisereanu, solist instrumentist din comuna Spulber, a primit si un set de instrumente populare (caval, fluier geaman si fluier simplu), confectionate de Pavel Caba, cunoscutul mester de instrumente traditionale din Nereju. (Silvia VRINCEANU)



Ziarul de Vrancea va prezinta premiile I obtinute la festivalul concurs interjudetean de la Naruja.


Trofeul festivalului - Valisereanu Emil, solist instrumentist, comuna Spulber


Sectiunea solisti vocali 12-25 ani


Locul I Lupu Viorica - Republica Moldova


Sectiunea solisti vocali peste 25 ani


Mariana Musea Trascau - Drajna, judetul Prahoa


Sectiune agrup vocal 12-25 ani


Fetele de la Prahuda


Sectiunea solisti instrumentisti peste 25 de ani


Stanciu Ion - Comuna Nistoresti - fluier, caval, fluiere gemene si cimpoi


Sectiunea Solisti instrumentisti 12-25 ani


Locul III Florea Iulian - Focsani - vioara


Sectiunea grup instrumental 12- 25 ani


Locul I - Formatia de copii buciumasi din Spulber


Sectiunea grup instrumental peste 25 ani


Locul I Taraful traditional din comuna Naruja - Taraful lui Dudu


Premiul special acordat de Vrancea Tur -


Fega Toader - comuna Nistoresti - cimpoi

Cocioaba Ion - comuna Paltin - caval


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.