Gigantul ciupercilor
Specialistii spun ca este vorba despre "Langermannia gigantea", cunoscuta sub numele popular de "basica porcului", care se gaseste in special vara si toamna. "Am gasit-o in gradinta, unde am avut niste gunoi de grajd si a crescut pe stratul acela. Ne-am mirat pentru ca ca n-am vazut niciodata o ciuperca atit de mare. Vecinii mi-au spus ca este comestibila, ca se gatesc sub forma de snitel, dar nu am vrut sa consumam asa ceva. Am cintarit-o si avea 1,2 kilograme. Intre timp s-a deshidratat si a scazut cam cu 150 de grame. Daca o lasam acolo sigur crestea mai mare", a spus Lenuta Costache. Specialistii spun ca "basica porcului" este o ciuperca mare, uneori deosebit de mare, globuloasa, care creste in locuri cu iarba, in tufisuri, de obicei cite una. La inceput, interiorul este alb, apoi galben - verzui si in final, maro. In mod normal diametrul este de aproximativ 15 - 20 cm, dar daca vremea ii este prielnica, "basica" poate sa creasca mult mai mare. Au existat in lume exemplare care au ajuns chiar si pina la 20 de kilograme, insa foarte rare. Biologii spun ca acestea au o viteza de crestere foarte mare, uneori putind lua citeva kilograme intr-o singura noapte. "Basica porcului" se poate confunda cu alte ciuperci inrudite care au aceeasi forme si sint comestibile. Pe vremuri, apicultorii aprindeau exemplarele uscate si foloseau fumul rezultat pentru ametirea temporara a albinelor