Ultima oră

Teoretic programul e gata, practic ...

Cristina Palade
29 iun 2007 642 vizualizări
Medicii de familie au semnat ieri, la Casa Armatei, contractele privind evaluarea starii de sanatate a populatiei

Reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate (CAS), in frunte cu Mihai Copaci si directorul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP), Cornelia Draguna, s-au intilnit, ieri, la Casa Armatei, pentru ultima oara cu medicii de familie si cu reprezentantii laboratoarelor in vederea semnarii contractelor privind evaluarea starii de sanatate a populatiei in asistenta medicala primara. Medicii prezenti la intilnire au fost avertizati ca, pe linga contract, vor mai semna o cerere si o pagina alba in care-si vor stabili programul de lucru. Inca o data, medicii au cerut «mai marilor» sa aiba posibilitatea de a consulta pacientii cum doresc, nu numai in afara orelor de program. "Programul se poate aranja dupa cum doreste fiecare, este unul flexibil", a tinut sa mentioneze Cornelia Draguna. In cadrul intilnirii, Draguna a transmis medicilor si reprezentantilor laboratoarelor conditiile de emitere a autorizatiilor de catre ASP pentru buna desfasurare a programului. De asemenea, directorul ASP a tinut sa-i indemne pe medici sa-si aleaga singuri laboratoarele cu care vor sa colaboreze si le-a cerut sa se puna de comun acord cu pacientii, pentru a nu-i purta pe drumuri. "Este vorba despre comunicare si intelegere intre medicii de familie, pacienti si laboratoare. Important este sa dispara aglomeratia de la usi", a spus directorul ASP. Cit despre pacientii netransportabili, acestora li se vor recolta probe la domiciliu. Mai sint doar doua zile pina la demararea programului, iar taloanele cu care pacientii trebuie sa se prezinte la medicii de familie nu au venit inca, iar calculatoarele sint doar pe hirtie...


Semnam daca primim calculatoare


Cei cinci medici de familie, membri in unitatea de implementare a programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei, desemnati de cei 160 de medici din judet, au stabilit, miercuri, la sediul Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) clauzele contractului pe care l-au incheiat cu CAS. Reprezentantii medicilor au hotarit ca nu vor duce la bun sfirsit programul de evaluare daca nu vor primi calculatoare pina la sfirsitul anului in curs. "In cazul in care pina la 30.12.2007 nu va fi asigurata dotarea tehnica prevazuta in lege, contractul va fi suspendat incepind cu 01.01.2008", se arata la punctul 6, in contractul stabilit de medici. Directorul CAS recunoaste ca este o problema cu licitatia calculatoarelor, dar este optimist. "Este o problema de licitatie, dar calculatoarele vor fi transmise in urmatoarele saptamini," a spus Mihai Copaci. O alta propunere a medicilor de familie a fost schimbarea orarului de consult a beneficiarilor, orar care trebuie lasat la latitudinea fiecarui medic in parte. Aceasta schimbare se refera mai ales la populatia de la sate care trebuie sa mearga adesea la munci agricole. Din aceasta cauza s-a ajuns la intervalul orar 6.00-8.00 dimineata, in timpul saptaminii, precum si duminica. Pentru situatiile de absenta a medicului de la programul de lucru stabilit, acesta va informa in scris CAS si va face reprogramarea pacientilor in cadrul trimestrului respectiv.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.