Ultima oră

Poftiti la Festivalul Comoara Vrancei din Naruja

Valentin Muscă
29 iun 2007 1491 vizualizări
La sarbatoarea narujenilor sint asteptati sa petreaca mii de vrinceni. Editia din acest an este una aniversara si va fi dedicata folcloristului Simion Hirnea

Astazi va avea loc in amfitetrul natural de la Naruja a XXV-a editie a Festivalului Folcloric Concurs "Comoara Vrancei", manifestare care va aduna in inima Vrancei istorice pasionati ai folcorului si traditiilor populare, dar si peste o suta de participanti din opt judete, alaturi de cei care vor sa petreaca o zi frumoasa, intr-o atmosfera traditionala. Manifestarea se vrea a fi un concurs interjudetean de interpretare vocala si instrumentala a muzicii populare traditionale. Inspirat de numele celebrei colectii a notarului narujan Simion Hirnea, care a editat intre 1926 si 1939 14 brosuri sub numele de "Comoara Vrancei", festivalul este cea mai importanta manifestare folclorica de la inceputul sezonului estival. Deschiderea oficiala va avea loc la orele 11:00, cu un Te Deum in amintirea celui care a avut rabdarea sa adune comorile Vrancei in cele 14 carticele. Pe aleea amfiteatrului vor fi organizate expozitii ale mesterilor populari vrinceni si prezentare de carte despre traditiile, istoria si folclorul Vrancei. Ultima aparitie in acest domeniu este o lucrare multilingva despre balada "Miorita". "Concursul de desfasoara pe patru sectiuni si sint inscrisi peste o suta de participati care vor incerca sa obtina traditionalul trofeu al Festivalului, care consta intr-un set de instrumente traditionale din lemn, realizate de mesterii populari vrinceni. Pentru premiere exista un fond de 120 de milioane de lei vechi, asigurate de catre Obstea Naruja, Primaria si Consiliul Local a comunei Naruja. Speram ca timpul sa fie de partea noastra ca miile de vrinceni care vor participa la traditionalul tirg de la Naruja sa poata profita de sarbatoarea folclorului vrincean", ne-a spus Danut Stoianof, directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Vrancea.


Loc de intilnire pentru mii de vrinceni


Este de asteptat ca festivalul focloric sa adune la Naruja citeva mii de oameni, care sa se bucure de traditiile zonei. Primarul Cristian Pantus ii invita pe cei care doresc sa se bucure de aceasta sarbatoare populara, sa vina la Naruja pentru ca drumul a fost plombat si nu isi mai rup masinile. Chiar si asa, peisajul compenseaza din plin gropile din asfalt. Nu se poate insa ramine peste noapte la Naruja decit cu cortul, deoarece nu este nici o pensiune agroturistica. Totusi, pe linga faptul ca sint gospodari, localnicii sint ospitalieri si i-ar putea primi in gazda pe cei care vor sa se bucure de superba zona a Vrancei arhaice. In partea a doua a manifestarii, Ansamblul Folcloric Profesionist "Tara Vrancei" va sustine un spectacol intitulat "La izvor de neam si cint ", alaturi de mai multe formatii populare locale, printre care si buciumasii de la Spulber sau taraful de la Naruja. Dintre ceilalti artistii invitati la manifestare, cap de afis va fi cintaretul Anton Achitei din Bacau. Fata de editia excelenta din 2004, decorata cu nume mari ale folclorului valah datorita campaniei electorale, editia jubiliara din acest an este totusi palida. Fata de prima editie de dupa alegeri, respectiv cea din 2005, cind Consiliul Judetean a abandonat efectiv aceasta manifestare, editia din acest an se anunta a fi o reusita, mai ales ca tot astazi va avea loc si tirgul narujenilor. Cu siguranta, editia din 2008, an electoral, va fi una pe masura evenimentului, iar Consiliul Judetean va gasi din nou fonduri pentru a organiza o editie electorala.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.