Ultima oră

Focsaniul va avea bustul profesorului C. C. Giurescu

Doina Ganea
29 iun 2007 726 vizualizări
Opera a fost donata Focsaniului de Fundatia "Ion Basgan"

Fundatia "Ion Basgan" din Bucuresti, prin intermediul presedintelui Ion I. Basgan, mostenitorul cunoscutului savant Ion Basgan, nascut la Focsani, a donat Primariei municipilui Focsani bustul profesorului Constantin C. Giurescu. Lucrarea a fost realizata anul trecut de sculptorul Panaite Chifu in atelierul sau din Bucuresti. Constantin C. Giurescu s-a nascut la Focsani pe 26 octombrie 1901. Fiul marelui istoric Constantin Giurescu, cel care intre anii 1898 - 1902 a fost profesor la Colegiul National "Unirea" din Focsani, a fost influentat in cea mai mare masura de dragostea pentru istorie a tatalui sau cit si de ceilalti corifei ai epocii: Vasile Pirvan, Dimitrie Onciul, Simion Mehedinti, Demostene Russo. Eruditul istoric a fost unul dintre savantii cei mai activi, mereu prezent in istoriografia romaneasca. Opera sa stiintifica, de proportii considerabile, a cuprins toate perioadele istoriei neamului. Avindu-se in vedere prestigiul si personalitatea marcanta a profesorului, academicianului, ministrului Constantin C. Giurescu s-a propus la ultima sedinta acceptarea de catre Consiliul Local Focsani a donatiei cu valoarea de inventar de 35.000 lei si trecerea acesteia in inventarierea bunului public al municipiului. "Este un act reparator pe care fundatia noastra il face in memoria savantului Constantin C. Giurascu, care a fost un apropiat al tatalui meu. Practic, fundatia noastra vrea sa aduca in memoria actualei generatii personalitatile lasate pe nedrept intr-un con de umbra. Ca atare, am hotarit sa facem acest bust si sa-l plantam in Focsani, locul de origine al istoricului. Cu toate ca am donat bustul inca din 2006, pina acum nu s-a facut nimic pentru expunerea lui. Am primit promisiuni ca in toamna va avea loc ceremonia de dezvelire", ne-a declarat senatorul liberal Ion Basgan, fiul cunoscutului inventator focsanean Ion Basgan. Bustul profesorului Constantin C. Giurascu va fi amplasat in Piata Teatrului. Daca municipalitatea va construi soclul, asa cum a promis, bustul ar putea fi dezvelit in luna septembrie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.