Ultima oră

Furtuni napraznice in judet

Ziarul de Vrancea
28 iun 2007 1414 vizualizări
Doua mansarde au fost luate de furtuna in Focsani, iar un copac s-a prabusit peste o masina care rula in centrul orasului. La Vintileasca un grajd a fost trasnit imediat ce proprietarul a iesit din cladire. Grindina a distrus legumele din Tifesti si viile din Panciu, Cirligele si Cotesti. Vintul a lasat pe intuneric 160 de localitati. Autoritatile au inceput de ieri evaluarea completa a pagubelor.

Vrincenii au ajuns sa traiasa vremuri extreme, cind granita dintre fenomenele meteo extreme pare sa fi disparut. Cind nu e canicula, atunci e furtuna, iar atunci cind nu este nici una, nici alta, inseamna ca a trecut vara. Dupa caldura torida din ultimele zile, un val de aer rece a facut ca ploile de ieri noapte si de dimineata sa fie insotite de vinturi puternice, descarcari electrice si grindina. Doua mansarde din Focsani au fost luate de vintul puternic, in timp ce un copac a cazut peste o masina aflata in mers, fiind la un pas sa produca o tragedie. Grindina a distrus culturile legumicultorilor din Batinesti, dar si mai multe sute de hectare de vie din Tifesti, Panciu, Cirligele si Cotesti. Furtuna a lasat 160 de localitati pe intuneric, iar ieri Electrica a lucrat cu 22 de echipe pentru a remedia pagubele. Iata fulgerele care au brazdat cerul Focsaniului


Ieri noapte si in cursul zilei de ieri, asupra judetului s-au abatut in mai multe reprize ploi violente, insotite de tunete si fulgere. Dupa zilele de canicula, ploile de ieri au fost privite ca un dar de la Dumnezeu. Numai ca, si de aceasta data, furtunile care s-au declansat ca urmare a suprapunerii unei mase de aer cald peste zona stapinita de canicula au produs pagube materiale. La Vintileasca, in timpul furtunii, un grajd a fost trasnit, vaca fiind carbonizata. Din fericire, proprietarul Nelus Banu iesise cu numai jumatate de minut din cladirea unde isi adapostise vaca de furtuna. Incendiul care a urmat a fost stins de localnici. Ploaia a afectat si drumul national de la Jitia spre Vintileasca. "Drumul a inceput sa o ia din nou la vale. Din cauza secetei a crapat, iar din cauza apei a inceput alunecarea de teren in punctul Cruce si la podul peste Piriul Mare", ne-a spus primarul comunei Vintileasca, Marian Georgescu. In Focsani au avut de suferit si autoturismele, dar si copacii, care inca asteapta sa fie taiati de municipalitate. Mai nou, pe linga crengi, vintul a inceput sa ridice cu totul acoperisurile si mansardele blocurilor, majoritatea construite fara autorizatie. Furtuna de ieri a smuls doua acoperisuri de bloc, unul de pe bulevardul Unirii, in apropierea supermarketului Mara, iar celalalt pe bulevardul Independentei, in apropierea zonei Obor. Din fericire, la acea ora tirzie nu trecea nimeni prin zona, insa o masina a fost avariata de bucatile de lemn si tabla smulse de vint. Cel mai grav incident a avut loc insa chiar in fata Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, dar s-a soldat, din fericire, doar cu pagube materiale. Un focsanean, aflat la volanul unui Oprel Astra, in timp ce se afla la intersectia strazilor Dornisoarei si Unirea Principatelor a vazut cum un copac se prabuseste peste el. "Autoturismul a fost avariat doar in proportie de 20 la suta, iar conducatorul auto nu a patit nimic, crengile cazind pe partea din spate a autoturismului", au precizat reprezentantii ISU Vrancea. De asemenea, mai multe crengi au cazut in cartierul Sud si au avariat usor citeva autoturisme, acestea alegindu-se cu citeva zgirieturi.


Grindina a facut prapad


Dupa canicula care le-a afectat culturile, agricultorii din mai multe zone ale judetului nu s-au putut bucura de ploi deoarece au fost loviti de o grindina naprasnica. Cei mai afectati au fost locuitorii din satul Batinesti, comuna Tifesti, care isi duc traiul de pe urma legumelor pe care le cultiva. Oamenii care abia asteptau sa isi duca rosiile, castravetii si ardeii la piata au ramas doar cu speranta unor recolte viitoare. Din pacate insa, nici viticultorii nu au scapat de grindina, fiind afectate podgoriile din Cotesti, Cirligele, Faraoanele si Panciu. "S-a spart bobita de strugure, s-a maronit deja si pina diseara trebuie sa stropim cu sulfat de cupru ca sa nu se strice mai mult. Au fost boabe de grindina cit unghia mica de la deget, insa a fost deasa si puternica si a cazut la inceput fara apa", ne-a spus primarul comunei Cirligele, Stefan Moscu. O comisie a Directiei de Agricultura si Devoltare Rurala (DADR) s-a deplasat ieri la Tifesti, impreuna cu primarul Gabriel Postolache, pentru o prima evaluare a pagubelor. Deznadajduiti, legumicultorii au inceput sa-si blesteme zilele spunind ca au investit in gradini pina la ultimele resurse. Potrivit directorului Costica Neata, au fost afectate de grindina 175 ha de legume in procent de peste 75%, 300 ha de vita de vie in procent de peste 45% si alte 120 ha de vie in procent de pina la 45%. La Panciu, grindina a afectat 100 ha de vie in proportie de 20 - 40%. De asemenea, doua drumuri de pamint au fost distruse pe o lungime de 500 de metri, respectiv 250 de metri. Costica Neata spera ca pina la urmatoarele fenomene meteo de acest gen, Ministerul Agriculturii sa poata aloca banii pentru proiectul antigrindina Moldova II, care prevede amplasarea unui numar de sapte puncte de lansare a rachetelor antigrindina in Vrancea. "Am inteles ca au fost alocate MADR de la buget la aceasta rectificare aproximativ 19.000 de miliarde de lei vechi. In momentul in care banii vor ajunge la minister speram sa obtinem si noi finantarea pentru demararea lucrarilor la proiectul antigrindina. Speram ca acesti bani sa ajunga pina la urmatoarea cadere de grindina", a declarat seful DADR Vrancea. Suma solicitata de DADR a fost de 48 de miliarde de lei vechi, indestulatoare pentru lucrarile la cele sapte statii de lansare a rachetelor antigrindina preconizate a fi construite in judetul nostru.


Intuneric in judet


Furtuna de ieri noapte a provocat mari probleme si retelelor Electrica. Astfel, vintul a avariat 15 linii electrice aeriene de medie tensiune si 566 de posturi de transformare. Alimentarea cu energie electrica a fost intrerupta in nu mai putin de 165 de localitati. Ieri dimineata, la ora 7.00, trei linii electrice aeriene medie tensiune si 63 de puncte de transformare erau inca afectate. In urma interventiei celor 22 de echipe de lucratori ai Electrica, ieri dupa amiaza mai ramasesera nealimentate 30 de localitati, cele mai mari probleme fiind in zona Nereju, Naruja, Paltin, Nistoresti. Ploile care au avut loc ieri dupa ora 8.00 au provocat noi probleme abonatilor Electrica. Astfel, au fost inregistrate 113 deranjamente individuale, in special din cauza crengilor rupte de vint care au cazut peste fire si conductoare, precum si 43 de deranjamente colective. Problemele provocate ieri de furtuna s-au repetat la un interval de numai citeva zile. Simbata trecuta, in numai citeva minute, vintul a facut prapad in judet, printre altele smulgind acoperisul casei doctorului din comuna Nereju. (Doina GANEA, Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 8 ore, 8 minute, 44 secunde
Pentru informarea corecta a cititorilor reoprterii ziarului trebuie sa se informeze mai bine asupra locului unde s-a petrecut evenimentul relatat. Strada Dornisoarei nu se intersecteaza cu strada citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.