Ultima oră

Cea mai calda zi a anului 2007

Camelia Stănilă
27 iun 2007 756 vizualizări
Ieri s-au inregistrat 37,6 grade Celsius in Focsani u cu toate acestea nu a fost inregistrat nici un caz de lesin

Ieri a fost cea mai calda zi a anului 2007, mercurul in termometre urcind pina la 37,6 grade Celsius in jurul prinzului. Desi judetul nostru nu a primit cod portocaliu, ci doar galben, trei sferturi din culturile agricole sint deja compromise, iar populatia suporta din ce in ce mai greu activitatile zilnice. Ieri, insa, Serviciul Judetean de Ambulanta (SJA) nu a inregistrat nici un caz de lesin. "In total am avut 90 de solicitari, dar nu a fost nici un caz de lipotimie inregistrat in oras", ne-a declarat Cristina Ciocan, medic de garda. Daca ambulanta nu a avut atit de multe solicitari ca in celelalte zile, corturile Crucii Rosii, amplasate in Piata Unirii si Piata Sud, au fost luate cu asalt de focsaneni. La fiecare din cele doua corturi au venit peste 100 de oameni care au cerut ajutorul asistentilor medicali. "Au fost persoane de virste diferite, cuprinse intre 17 si 82 de ani. Toti cei consultati au avut un pic tensiunea marita datorita temperaturilor, dar valorile nu au depasit totusi limitele normalului", ne-a declarat asistentul medical Lavinia Mitu.


Record de temperatura la Focsani


Ieri, la Focsani s-a inregistrat un record de temperatura al ultimilor ani, avind in vedere ca mercurul termometrelor a urcat pina la 37,6 grade Celsius, la orele 15.00. Potrivit Marianei Cucoli, sefa Statiei Meteo Focsani, o astfel de valoare termica nu a mai fost inregistrata din iulie 2003. Pentru luna iunie este un record si mai mare, avind in vedere ca anul trecut nu s-au depasit 35 de grade Celsius in aceasta perioada. "Este cea mai calduroasa zi din vara aceasta. De altfel, peste 37 de grade nu s-au mai inregistrat din anul 2003. Nu este exclus sa depasim aceste valori, caci pentru iulie - august sint prognozate temperaturi si mai mari", ne-a spus Mariana Cucoli. Daca ieri, la orele 14.00, in Focsani erau 36,5 grade Celsius, la 15.00 se inregistrau deja 37,6 grade. Temperaturile ridicate s-au mentinut pina dupa-amiaza, la orele 18.00 fiind nu mai putin de 37,3 grade Celsius. In tara, mercurul termometrelor a urcat insa si peste 40 de grade Celsius in unele localitati. Recordul de temperatura in Romania data din 1938, cind se inregistrasera 40,8 grade Celsius.


Si pompierii sint in alerta


Inspectoratul pentru Situatii de Urgnta (ISU) a dispus ca primarii sau persoanele cu functii de conducere sa mentina o permanenta colaborare cu pompierii in vederea prevenirii si stingerii incendiilor. ISU a emis si citeva reguli pentru perioada caniculara si secetoasa, pe care trebuie sa le urmeze autoritatile locale. Acestea se refera la identificarea si nominalizarea sectoarelor de activitate in care creste riscul de incendiu in conditiile caracteristice temperaturilor atmosferice ridicate si lipsei de precipitatii, interzicerea utilizarii focului in zonele afectate de uscaciune avansata, restrictionarea efectuarii, in anumite intervale orare in timpul zilei, a unor lucruri care creeaza conditii favorizante pentru producerea de incendii prin degajari de substante volatile sau supraincalziri excesive, asigurarea protejarii fata de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor si altor tipuri de ambalaje care contin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbra. De asemenea, ISU va intensifica patrularea in zonele cu culturi agricole si cele frecventate pentru agrement, dar si in locurile cu vegetatie forestiera, iar in permanenta va avea asigurate rezervele de apa pentru incendii. (Cristina PALADE, Camelia STANILA)


CASETA


Consumati apa si fugiti de soare


Ministerul Sanatatii Publice face apel catre populatie ca, in aceste zile cu temperaturi ridicate, sa respecte recomandarile medicilor pentru a-si proteja starea de sanatate. Astfel, este necesar ca persoanele virstnice, copiii si bolnavii cu afectiuni cronice, in special cardiace si respiratorii, sa evite deplasarile in aer liber si frecventarea locurilor aglomerate, mai ales in intervalul orar 10.00 -17.00. în cazul expunerii la soare, trebuie obligatoriu sa fie folosite mijloace de protectie (palarii, umbrele, ochelari de soare, imbracaminte subtire din tesaturi naturale in culori deschise). Pentru aceasta perioada, medicii recomanda cresterea consumului de lichide (2-4 litri pe zi) si evitarea grasimilor. De asemenea, trebuie redus consumul de cafea si de bauturi alcoolice. (C. P.)


CASETA:


Restrictii pentru masinile de mare tonaj


u vehiculele de peste 7,5 tone nu mai circula intre orele 11.00- 20.00


Temperaturile de pina la 40 grade Celsius prognozate de meteorologi pentru aceste zile, care la nivelul carosabilului ating peste 70 grade Celsius, au determinat aplicarea de restrictii pe drumurile nationale din 30 de judete, inclusiv din Vrancea. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a decis chiar de ieri interzicerea temporara a circulatiei vehiculelor de peste 7,5 tone in intervalul orar 11.00- 20.00. Exceptie fac transporturile de animale vii si de produse perisabile de origine animala si vegetala, vehiculele care participa la interventii in caz de forta majora, transporturile funerare, postale, de carburanti sau marfuri sub temperatura controlata, transporturi de echipamente de prim ajutor si cele pentru tractari vehicule avariate sau pentru salubrizare. Restrictiile sint aplicate pe drumurile nationale, exclusiv cele europene. Sint insa deschise circulatei publice, fara restrictii, cinci drumuri nationale, printre care DN 23 Focsani - Braila. Harta cu interdictiile si drumurile deschise circulatiei poate fi gasita si pe http://www.andnet.ro:6060/itn/harta.html#. "Restrictionarea circulatiei este necesara pentru protectia sectoarelor de drum asfaltat pe care datorita temperaturilor ridicate din timpul zilei se produc deformatii majore ireversibile cu pierderea stabilitatii imbracamintii rutiere. Restrictia va fi ridicata imediat ce temperaturile vor intra in normal", se arata intr-un comunicat al CNADN. Canicula perturba si mersul circulatia pe calea ferata. Din cauza temperaturilor ridicate care dilata sinele, trenurile de calatori circula cu viteze reduse, care determina intirzieri de cel putin 15 minute. (C. STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.