Ultima oră

Presedintele Tribunalului, incompatibil pentru CNI

Mihai Boicu
27 iun 2007 740 vizualizări
Motivul: functia de magistrat este incompatiba cu orice alta functie, potrivit Constitutiei u Comisia juridica a Senatului l-a validat insa pe ginerele prim-procurorului Ion Lefter, Constantin Zaharia, propus de Ministerul Justitiei

Judecatorul Adrian Neacsu nu a fost acceptat de Comisia juridica a Senatului pentru a face parte din Consiliul National de Integritate, organismul care va alege sefii Agentiei Nationale de Integritate, pe motiv de ... Constitutie. Presedintele Tribunalului a candidat pentru un loc din partea partea societatii civile, fiind propus de Asociatia SoJust, unde este presedinte de o luna. "Contracandidatii" lui au fost Codru Vrabie de la Transparency International, care fost validat de Comisia juridica, si Laura Stefan, sustinuta de Freedom House si Grupul de Dialog Social. Printre cele 15 propuneri pentru CNI s-au gasit trei magistrati, din care doi din partea asociatiilor de magistrati. Comisia juridica a Senatului, la sesizarea facuta de senatorul PSD Antonie Iorgovan, le-a respins pe toate, aratind ca functia de magistrat este incompatiba cu orice alta functie, fie ea remunerata sau nu, potrivit Constitutiei. Viorica Costiniu, presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania, si Horatiu Dumbrava, sustinut de trei asociatii de magistrati, au fost ceilalti doi judecatori neacceptati. "Legea ANI este extrem de confuza pentru ca nu contine elemente de procedura de desemnare a reprezentantilor magistratilor, ceea ce a facut posibila aparitia unor interpretari diferite si contradictorii. In lege nu este prevazut statutul de membru CNI. Este o confuzie privind caracterul incompatibil sau nu privind calitatea de magistrat, desi legea prevede ca magistratii trebuie sa-si desemneze reprezentanti prin asociatiile de magistrati. Este o prevedere legala care nu se poate aplica. CNI nu are o activitate permanenta, se intilneste in sedinta de patru ani, iar membrii nu sint remunerati, altfel nu ne inscriam. Si cea mai importanta activitate este organizarea concursului pentru sefia ANI si prezentarea unui raport anual de activitate", ne-a declarat judecatorul Adrian Neacsu. Daca acesta are mari sanse sa piarda batalia pentru un loc in CNI, asociatiile de magistrati au posibilitatea sa-si desemneze alti reprezentanti. Printre propunerile validate de senatorii din Comisia juridica este si cea facuta de Ministerul Justitiei pentru Consiliul National de Integritate. Este vorba de Constantin Zaharia, ginerele lui Ion Lefter, prim procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Judetean, care este consilierul ministrului liberal Tudor Chioariu. Decizia finala privind componenta CNI va fi luata de plenul Senatului, intrucit avizul Comisiei juridice are doar caracter consultativ. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.