Ultima oră

Ministrul Muncii isi ia prin surprindere subordonatii

Mihai Boicu
23 iun 2007 895 vizualizări
Paul Pacuraru, ministrul Muncii, a sosit aseara neanuntat in institutiile de ocrotire a persoanelor cu probleme din Odobesti si Maicanesti. Ministrul liberal a spus ca vrea sa cunoasca problemele din sistem pentru a le putea rezolva.

Paul Pacuraru, ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, i-a luat ieri prin surprindere pe angajatii din sistemul de ocrotire a persoanelor cu probleme din Vrancea cu o vizita inopinata prin mai multe centre. In vizor au fost luate institutia de la Odobesti si centrele pentru copii si batrini din comuna Maicanesti. Paul Pacuraru a stat de vorba cu asistatii, a "lucrat" citeva minute la un goblen si a intrat pe internet de pe calculatorul unui cuplu de la centrul de la Odobesti. Aici, ministrul liberal a remarcat ca oamenii au nevoie de locuri de munca pentru a se integra in societate. Paznicul centrului pentru copii de la Maicanesti a refuzat initial sa-i permita ministrului sa intre in curte. Dupa aceea, Pacuraru si-a incheiat turul in Vrancea la Caminul pentru batrini din Maicanesti. La final, ministrul Muncii a spus ca vizitele prin institutiile de ocrotire din mai multe judete au ca obiectiv rezolvarea unora dintre problemele sistemului de ocrotire a persoanelor cu handicap.


Paul Pacuraru a iesit din tiparul vizitelor de lucru pe care obisnuiesc sa le faca ministrii si a tinut ieri sa le dea fiori angajatilor din institutiile de ocrotire locale. Venit la Focsani pentru a sustine o conferinta de presa despre situatia pensionarilor, ministrul Muncii a anuntat apoi ca va merge in citeva controale surpriza, destinatia fiind facuta cunoscuta abia inainte de a pleca la drum. Prima institutie unde a ajuns Paul Pacuraru a fost Caminul Atelier de la Odobesti, unde sint grupate de fapt trei institutii: Centrul de Ingrijire si Asistenta (CIA), Centrul de Recuperare si Reabilitare (CRR), cu cite 50 de persoane fiecare, si Centrul de Integrare prin Terapie Ocupationala, care numara 260 de persoane aflate in grija statului. Imediat ce Paul Pacuraru a ajuns la poarta Caminului, angajatii au intrat in panica trezindu-se cu ditamai ministrul pe capul lor. Mult mai degajati au fost asistatii care au dat mina cu ministrul si au vorbit cu el de parca ar fi fost unul de-al lor. La CIA, care se afla la parterul cladirii, Pacuraru a intrat din intimplare intr-un dormitor unde mai multe femei coseau goblenuri. "Ia sa vad daca imi mai amintesc cum se face", a spus ministrul Muncii, care a pus mina imediat pe ac si si-a adus o mica contributie la unul din goblene. Femeile au spus ca il cunosc pe ministru de la televizor, iar una dintre ele a tinut sa-l maguleasca pe Nini Sapunaru, care l-a insotit peste tot pe Pacuraru, spunindu-i la plecare ca "sinteti un barbat bine, domnu\' Sapunaru". Paul Pacuraru a tinut sa discute neaparat cu asistentul medical de serviciu, Stela Cristudor, pe care a intrebat-o citi asistati sint, ce personal ii ingrijeste si alte amanunte despre activitatea institutiei. In timpul discutiilor a aparut si Adrian Stefan Enache, care i s-a plins ministrului Muncii ca nimeni nu-l angajeaza. "Este foarte greu sa nu ai de munca, sa nu ai banul tau. Am 33 de ani, imbatrinesc, si nu pot cu banutii mei, sa-i cumpari si eu ceva prietenei mele", a spus Adrian Enache. Cind asistenta i-a spus ca barbatul este oligofren, Paul Pacuraru a replicat ca in cazul acesta el nu mai stie cine este, fiind de parere ca Enache este cite se poate de sanatos. Ministrul Muncii a promis ca il va ajuta sa-si gaseasca un loc de munca. Cind asistenta Stela Cristudor spus ca numarul de asistati care ar putea munci este intre 60 si 80, Pacuraru a fost de parere ca numarul este foarte mare. Ministrul Muncii s-a mai interesat de salariile personalului si de aparatura necesara.


Un cuplu de asistati si-a luat calculator


Parterul si primul etaj al cladirii de la Oboesti sint intr-o stare cit de cit buna, insa finantarile obtinute de-a lungul timpului nu au mai permis efectuarea de lucrari la etajele doi si trei, unde sint asistatii CITO. Ministrul Muncii a avut surpriza sa gaseasca intr-una din dormitoare o femeie jucind solitaire la un calculator. Paul Pacuraru le-a aratat asistatilor care este site-ul ministerului sau si cum pot afla care le sint drepturile. Calculatorul, imprimanta aferenta, un joc video si alte lucruri aflate in dormitorul respectiv au fost cumparate de un cuplu de asistati din banii obtinuti de la patronii la care si-au gasit de munca. Intr-un alt dormitor, ministrul Muncii a fost inconjurat de citiva asistati care au acuzat conducerea CITO ca a desfiintat atelierul de fabricat luminari, de unde puteau cistiga bani. Paul Pacuraru a vizitat si grupurile sanitare de la etajele superioare, aflate intr-o stare deplorabila si unde mirosul iti muta narile. In momentul in care delegatia iesea din cladire si-a facut aparitia si directorul Centrului de Reabilitare si Reintegrare, George Marinescu, un liberal care nu a mai activat de mult, dupa cum l-a caracterizat Nini Sapunaru. Directorul CRR i-a spus lui Paul Pacuraru ca s-a renuntat la o parte din activitatile economice ale centrului, cum a fost atelierul de luminari, deoarece nu mai erau contracte. Unul dintre asistati i-a atras atentia Ministrului Muncii asupra uneia dintre investitiile abandonate, o sera aflata linga un cuptor de ceramica, de asemenea abandonat. La final, Paul Pacuraru a spus ca partea buna in activitatea institutiei de la Odobesti este faptul ca asistatii se bucura de ingrijire de specialitate. "Exista insa si o parte negativa si anume faptul ca nu se pune aproape deloc accent pe partea de munca. Este foarte important ca persoanele din aceste institutii sa aiba o activitate", a spus Paul Pacurau.


Blocat de paznic


Ministrul Muncii s-a deplasat si in comuna Maicanesti, unde sint doua institutii de ocrotire. Prima dintre ele care a fost vizitata a fost Centrul scolar pentru educatie incluziva, unde se afla copii cu diferite probleme medicale. Paul Pacuraru a avut surpriza sa se trezeasca dupa citiva pasi facuti in curtea institutiei ca nu este lasat sa mearga mai departe de paznic si de unul dintre supraveghetori. De altfel, paznicul l-a sunat in mare graba pe director sa vina de urgenta la centru. Cu toate ca la inceput a fost destul de calm si le-a spus angajatilor ca este vorba de un domeniu public, ministrul s-a enervat cele din urma. "Daca vreti sa dispareti din unitatea asta, atunci dispareti", i-a amenintat Pacuraru, dupa care nu a mai intimpinat nici un fel de probleme sa viziteze centrul, mai ales ca si-a facut aparitia si directorul Vasile Mocanasu. Acesta i-a dus pe "musafiri" in scoala centrului, sa vada in ce conditii invata copiii. Salile de clasa ies in evidenta prin faptul ca sint foarte mici, directorul facind precizarea ca este vorba de copii cu probleme. "Am avut 69 de copii in centru, au terminat 11 si sa vedem citi vor mai veni. Sint copii din toate categoriile, insa predominanti sint copiii cu deficiente de intelect", a spus directorul Vasile Mocanasu. Acesta i-a scuzat pe angajatii care nu l-au lasat pe ministru sa intre, pe motiv ca el le-a ordonat sa nu lase pe nimeni in unitate, iar acestia nu au vrut sa asculte de altcineva.


Cu pira la ministru


Caminul de batrini de la Maicanesti a fost destinatia finala a Ministrului Muncii. De aceasta data, Paul Pacurau a fost intimpinat chiar de catre directorul institutiei. Aurelia Marinescu a aflat foarte repede ca ministrul a ajuns in comuna si imediat a aparut la unitatea pe care o conduce. Din pacate pentru ea, directoarea a avut parte de o surpriza neplacuta, un barbat in scaun cu rotile aflat in curte, care i-a criticat activitatea. Toader Tufaru, in virsta de 64 de ani, se afla la Maicanesti de sapte ani. "Nu este normal sa nu ai nici un fel de ingrijire, in conditiile in care aici sint foarte multi bolnavi cronici. Dimineata, de la 7.00 pina la 9.00, nu se uita nimeni la noi, desi mai sint persoane care fac pe ele. Trebuie sa ne cumparam de toate. Cei care au bani isi cumpara hirtie igienica, cei care nu au se descurca cu cearceafuri, ziare, cu ce pot", s-a plins Toader Tufaru. Cladirea caminului de batrini arata pe jumatate abandondata. Daca in unele locuri, fatada pare ca se prabuseste, in altele parti sint geamuri de termopan. Spatiul din fata imobilului este ocupat aproape in intregime de o imensa rampa de beton, pe care pot cobori in curte bolnavii de la etajul intii, care in anii trecuti erau practic captivi in cladire. Paul Pacuraru a facut un scurt tur printre bucataria institutiei, unde s-a interesat de banii alocati pentru hrana unui asistat si de meniul zilei. Batrinii mincasera aseara pilaf si ceai cu piine, intrucit a fost zi de post. Printre persoanele internate in centru pot fi intilniti oameni care au fost adusi acolo din cauza problemele medicale de sufera, dar si altii care au avut probleme in familii. Acesta este si cazul lui Gheorghe Dinu, in virsta de 83 de ani, care a lucrat in Ministerul de Interne, care sta la Maicanesti din anul 2001. Una dintre batrinele care s-a intilnit cu ministrul a tinut sa-i vorbeasca de problemele sale intre patru ochi. De altfel, sarmana femeie, desi se deplasa cu ajutorul unui cadru, a coborit chiar si in aceste conditii pina la parter pentru a fi sigura ca nu va fi uitata de ministru. Alti asistati au dat ochii pe ministru la "locul de fumat", amplasat la capatul rampei pentru persoanele care nu se pot deplasa. Aurelia Marinescu i-a spus ministrului Muncii ca fiecare isi face rost de o tigara asa cum poate. Multe dintre persoanele internate la Maicanesti au pensii, din care li se retine 80% pentru ingrijire. "Nu poti sa nu ramii impresionat de situatia acestor persoane. Vreau ca anul acesta sa devina misiunea noastra sa avem grija de persoanele cu handicap. Nu pot fi rezolvate toate probleme, dar sint foarte multe lucruri care se pot schimba. Poti sa citesti 1000 de rapoarte, dar afli mult mai multe lucruri daca mergi la fata locului. Miine (azi - n.r.) voi merge si in institutiile din Braila", ne-a declarat ministrul Muncii la finalul turului sau prin institutiile de ocrotire. Inainte de a pleca spre Galati, Paul Pacuraru a dat fiecaruia dintre asistati aflati in curtea centrului de la Maicanesti cite o suma de bani. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.