Ultima oră

Temperaturi extreme pentru acest sfisit de saptamina

Cristina Palade
23 iun 2007 714 vizualizări
In Vrancea s-a decretat stare de urgenta u in fiecare zi, citeva persoane sint doborite de caldura u corturile Crucii Rosii au fost luate cu asalt

Pentru acest final de saptamina s-au anuntat temperaturi din ce in ce mai ridicate, de pina la 36, chiar 37 de grade, motiv pentru care in judetul nostru s-a decretat stare de urgenta. Despre acest lucru s-a discutat, ieri, in cadrul intilnirii de la Prefectura, la care au participat si primarii din judet, precum si directorii Autoritatii de Sanatate Publica si Casei de Asigurari de Sanatate, Cornelia Draguna si Mihai Copaci. Temperaturile record, de peste 35 de grade, din ultima zi au facut alte trei victime. Doua dintre acestea lucreaza in sectiile de croitorie din oras. Unei femei de 22 ani, muncitoare la sectia de croitorie a Rosca Conf SRL, in timp ce se afla la munca i-a venit rau si a fost scoasa afara pe brate de colegi. Femeia si-a revenit dupa ce a fost consultata de catre medicul de la Serviciul de Ambualanta, nemaifiind nevoie sa fie transportaa la spital. O a doua femeie, de 37 de ani, a lesinat tot la locul de munca, la o alta sectie de croitorie din oras, Cert Impex. Aceasta femeie a fost transportata la sectia de urgente a spitalului. O a treia victima a caldurii a fost in fata Garii. In total, pina la ora 17.00, Serviciul de Ambulanta a avut in jur de 80 de solicitari.


Autoritatile nu se implica


Si cele doua corturi ale Crucii Rosii (CR), amplasate in Piata Unirii si Piata Sud, au fost luate cu asalt ieri si alataieri. La cele doua corturi sint cite doua persoane care iau tensiunea trecatorilor si le ofera apa plata. "Pina la ora 15.00 am avut 110 persoane vazute. Cei mai in virsta care ne-au solicitat ajutorul au fost doi batrini de 95 de ani. Spre surprinderea mea amindoi au avut o tensiune buna. Au fost insa si tineri care ne-au cerut ajutorul", ne-a spus Lavinia Mitu, asistent medical comunitar. Initial, in oras, mai trebuia amenajat inca un cort in Piata Moldovei. Acesta lipseste, deoarece patronul unui magazin de mobila nu permite voluntarilor sa amplaseze cortul in fata obiectivului sau. "Noi putem amplasa cite corturi este nevoie pentru a acoperi punctele aglomerate ale municipiului, numai Consiliul Judetean sa ne dea locatiile unde sa le amplasam", ne-a declarat Rodica Davidean, directorul Crucii Rosii. Nici reprezentantii Primariei nu au dorit sa colaboreze pentru amplasarea acestui al treilea cort, pasind responsabilitatea de la unul la altul. Reprezentantii primariei au spus ca voluntarii Crucii Rosii ar trebui sa cada de comun acord cu proprietarul magazinului caruia i se lua «fata». Cu toate acestea, in Piata Moldovei a aparut un alt cort, cu trei voluntari de la Asociatia pentru Sanatate, Educatie si Familie (ASEF), care poate asigura eventualele urgente pentru aceasta zona extrem de aglomerata a orasului. Aici, trecatorii isi pot lua tensiunea sau glicemia. De asemenea, cei ce trec prin aceasta zona sint consiliati despre ce trebuie sa faca in aceste zile toride. "Am gasit tineri cu tensiune arteriala si nu inteleg ca sucurile carbogazoase sau energizantele nu sint bune deloc", ne-a spus Stefan Rominasu, educator de sanatate in cadrul Institutului de Sanatate Publica Bucuresti. (Cristina PALADE)


Caseta


Ministerul Sanatatii Publice face apel catre populatie ca, in aceste zile cu temperaturi ridicate, sa respecte recomandarile medicilor pentru a-si proteja starea de sanatate. Astfel, este necesar ca persoanele virstnice, copiii si bolnavii cu afectiuni cronice, in special cardiace si respiratorii, sa evite deplasarile in spatiu liber si frecventarea locurilor aglomerate mai ales in intervalul orar 10-17. în cazul expunerii la soare, trebuie obligatoriu sa fie folosite mijloace de protectie (palarii, umbrele, ochelari de soare, imbracaminte subtire din tesaturi naturale in culori deschise). Pentru aceasta perioada, medicii recomanda cresterea consumului de lichide (2-4 litri pe zi) si evitarea unei alimentatii bogate in grasimi. De asemenea, trebuie redus consumul de cafea si de bauturi alcoolice. (C. P.)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.