Ultima oră

Caldura a pus autoritatile pe jar

Cristina Palade
21 iun 2007 798 vizualizări
Desi temperaturile n-au depasit ieri 30 de grade, cinci oameni au ajuns la spital dupa ce au lesinat pe strada u debitele riurilor sint la 5-10% u si numarul localitatilor care au restrictii la apa a crescut, aici fiind incluse chiar si orasele Odobesti si Marasesti u si trenurile au avut ieri restrictii de viteza

Valul de caldura care s-a lasat peste intreaga tara isi face simtite efectele si in Vrancea. Desi ieri in Focsani mercurul termometrelor n-a depasit 30 de grade, "inselat" si de vintul care a batut in prima parte a zilei, populatia s-a resimtit. Zeci de oameni au avut probleme de sanatate din cauza temperaturilor ridicate, dar mai ales a depasirii gradului de confort termic. La ora prinzului, cinci persoane au ajuns la spital dupa ce au lesinat pe strada, caldura netinind cont de virsta. O femeie a lesinat la Federal Coop, insa a plecat acasa dupa ce a primit primele ingrijiri medicale de la angajatii Serviciului de Ambulanta. O alta victima a caldurii a fost un batrin de 70 de ani. Acesta a lesinat in fata Casei de Pensii si a fost transportat la sectia de urgente a Spitalului Judetean. Al treilea caz de lipotimie a fost la intrarea in cartierul Obor. Aici, un barbat in virsta de 45 de ani a cazut din picioare din cauza caldurii. De asemenea, alte doua persoane au necesitat ingrijiri medicale, dupa ce caldura i-a doborit pe strada sau chiar in institutii publice.


Masini suplimentate la Ambulanta


Ca urmare a temperaturilor exteme din aceasta perioada, precum si a cazurilor de lipotimie inregistrate in fiecare zi, autoritatile au luat si o serie de masuri preventive. In acest sens, Serviciul Judetean de Ambulanta (SJA) a suplimentat numarul de masini pentru a asigura eventualele urgente. "Ieri am actionat cu 6 masini, iar astazi cu 7 masini. Am primit saruri si apa minerala, cu care am dotat toate masinile pentru a actiona in aceste zile deosebit de calde", ne-a declarat Danut Ceamburu, directorul SJA. De asemenea, reprezentantii de la Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) au luat legatura cu toate spitalele din judet, pentru ca acestea sa poata primi la camerele de garda eventualele urgente care apar din cauza caldurii. De altfel, Ministerul Sanatatii a transmis dispozitii in teritoriu pentru ca personalul medical sa fie suplimentat in sectorul de urgenta. De asemenea, si copiii care sustin in aceasta perioada examenele de capacitate si bacalaureat vor fi monitorizati de asistentii medicali si de medicii scolari.


Corturi de prim ajutor in Piata Moldovei si Piata Unirii


Voluntarii Crucii Rosii, alaturi de reprezentantii ASP, au instalat doua corturi in oras, in Piata Moldovei si in Piata Unirii. In aceste locuri, trecatorii pot sa-si ia tensiunea, sa stea la umbra pentru citeva minute sau sa bea un pahar cu apa minerala. "In toate orasele vor fi controlate punctele unde exista apa potabila stradala si daca acestea sint functionale", ne-a declarat dr. Carmen Turcan. Reprezentantii ASP au cerut ajutorul si primarilor din judet, pentru a trage semnale de alarma in legatura cu locurile de imbaiere. "Primariile sint obligate sa amplaseze indicatoare pe malurile riurilor ce trec prin judet de interzicere a scaldatului. Riscul de imbolnavire este ridicat, putind fi contactate usor diverse afectiuni dermatologice", a mai mentionat purtatorul de cuvint al ASP. Singurele plaje care functioneaza in momentul de fata sint cele de la Doaga si Putna, dar nici acestea nu sint autorizate sanitar. "In aceste conditii sint folosite pe riscul nostru, al celor care mergem in aceste locuri", a mai adaugat doctor Turcan.


A crescut numarul localitatilor cu restrictii la apa


Canicula a determinat autoritatile din mai multe localitati din Vrancea sa restrictioneze furnizarea de apa potabila catre populatie. Potrivit ultimei situatii care a ajuns la Prefectura, in sase comune si doua orase sint probleme. Este vorba de comunele Bordesti, Virtescoiu, Tifesti- sat Tifesti, Cotesti, Cirligele- sat Dalhauti, Bolotesti - de la km 25 la Pod Gagesti si Corbita, unde sint afectate trei sate. De asemenea, inca de acum doua saptamini au mai fost afectate localitatile Gugesti, Cimpineanca, Paltin si Vidra. Daca la Virtescoiu apa este furnizata 12 ore pe zi, in satul Dalhauti, din Cirligele, apa curge la cismea doar 10 ore pe zi. La Vidra, in schimb, programul de furnizare a apei potabile este de doar sase ore. Problemele in alimentarea cu apa au fost cauzate de scaderea debitului la sursele de captare. La aceasta se adauga si faptul ca oamenii folosesc apa potabila pentru udatul gradinilor, ceea ce a determinat o crestere importanta a consumului. Primarul din Corbita, Emil Tacu, a solicitat Prefecturii o cisterna pentru a cara apa in cele trei sate unde locuitorii au de suferit de pe urma secetei. Specialistii Sistemului de Gospodarire a Apelor s-au deplasat ieri la fata locului pentru a stabili daca solicitarea edilului este intemeiata. Primarul a precizat ca are nevoie doar de cisterna, intrucit are la dispozitie un tractor pentru a o tracta. Pe linga comunele amintite, apa curge cu program si in doua orase, Marasesti si Odobesti. La Marasesti, restrictiile sint valabile doar in zona caselor, unde distributia apei este oprita intre orele 0.00 si 4.00, pentru a reduce consumul care a crescut de cind locuitorii isi uda gradinile. La Odobesti, la blocuri alimentarea cu apa este intrerupta intre orele 23.00 si 5.00, in timp ce la case apa curge in intervalele orare 5.00 - 11.00 si 16.00 - 23.00. La nivelul judetului, din cele 16.422 de fintini circa 6-7% sint secate la acest moment. Seceta din ultimele saptamini a afectat si debitul riurilor din judet, care a scazut chiar si pina la 5-10%. Potrivit informatiilor furnizate de SGA, cursul superior al riului Putna are un debit intre 20-40% fata de normal, in timp ce pe cursul inferior apa este la 10-50%. Si debitul Siretului a scazut la 50%, in timp ce pe Milcov, Rimna si Rimnicu Sarat debitele sint de doar 5-15%.


FOTO: La temperaturi de 30-35 de grade Celsius in aer, sinele de cale ferata ajung sa aiba 50-60 grade


Restrictii de viteza pe calea ferata


Canicula a afectat ieri si circulatia pe calea ferata din judetele Vrancea, Braila si Galati, unde s-au impus restrictii de viteza din cauza temperaturii sinelor care a depasit maximele admise pentru circulatia normala. Potrivit oficialilor CFR, de ieri la orele 14.00 s-au aplicat limitari de viteza pe liniile Tecuci - Marasesti, cu 70 km/h la trenurile de calatori si 50 km/h la trenurile de marfa, pe Tecuci - Faurei, cu 50 km/h la calatori si cu 40 km/h la marfa, dar si pe Tecuci - Barbosi cu 50, respectiv 40km/h. Asta inseamna ca vitezele trenurilor de calatori au fost reduse la jumatate fata de viteza normala, cate atinge pina la 120 km/h in cazul trenurilor de calatori si 100 km/h in cazul marfarelor. In aceste conditii, trenurile de calatori au inregistrat si intirzieri. De precizat ca la temperaturi de 30-35 de grade Celsius in aer, sinele de cale ferata ajung sa aiba 50-60 grade. Restrictionarile pe CFR sint luate inca de la atingerea unei temperaturi de 46 grade Celsius, in sine. Masurile de limitare a vitezei ar putea fi extinse si pe alte linii, in urmatoarele zile, urmind a fi ridicate in momentul in care senzorii din calea ferata vor arata o scadere a temperaturii sub 40 de grade Celsius.


Grupaj realizat de Camelia STANILA, Cristina PALADE si Mihai BOICU


CASETA

Caldura afecteaza eficienta la locul de munca


Temperaturile caniculare afecteaza si randamentul la locul de munca, angajatii simtindu-se din ce in ce mai obositi din cauza caldurii. Patronii sint insa verificati in aceste zile de reprezentantii ITM Vrancea, pentru ca salariatii sa beneficieze de masurile speciale impuse de temperaturile extreme. Inspectorii de munca spun ca prefera ca cei 2.000 lei, cit reprezinta amenda pentru neasigurarea conditiilor pentru angajati, sa fie utilizati pentru achizitionarea de apa minerala. Conform normelor legale prevazute in O.U.G. 99/2000, in conditiile in care temperaturile depasesc 37 grade Celsius sau corelate cu conditii de umiditate mare pot fi echivalate acestui nivel, angajatorii trebuie sa reduca intensitatea si ritmul activitatii, sa alterneze perioadele de munca cu cele de repaus, sa asigure ventilatie la locul de munca, dar si 2-4 litri de apa minerala pe zi, de persoana. Totodata, patronii sint obligati sa asigure echipament individual de protectie si, daca se impune, chiar dusuri. In situatia in care angajatorii nu pot oferi aceste conditii, ei pot sa reduca perioada de lucru, sa o esaloneze pe doua intervale orare sau sa intrerupa lucrul colectiv.


Medicii fac apel la populatie, sa se protejeze


Ministerul Sanatatii Publice face apel catre populatie ca, in aceste zile, sa respecte recomandarile medicilor pentru a-si proteja starea de sanatate. Chiar ministrul Eugen Nicolaescu a subliniat ieri ca este necesar ca persoanele virstnice, copiii si bolnavii cu afectiuni cronice, in special cardiace si respiratorii, sa evite deplasarile in spatiul liber intre orele 9.00 - 19.00, dar si frecventarea locurilor aglomerate. în cazul expunerii la soare, trebuie obligatoriu sa fie folosite mijloace de protectie (palarii, umbrele, ochelari de soare, imbracaminte subtire din tesaturi naturale in culori deschise).

Pentru aceasta perioada, medicii recomanda cresterea consumului de lichide (2-4 litri pe zi) si evitarea unei alimentatii bogate in grasimi. De asemenea, trebuie redus consumul de cafea si de bauturi alcoolice. Ministrul Sanatatii a atras atentia ca respectarea acestor recomandari minimale poate reduce semnificativ riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte inalte.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.