Ultima oră

Pensionarii au protestat in Piata Unirii

Mihai Boicu
20 iun 2007 589 vizualizări
Virstnicii au facut o lista cu zece revendicari, majorarea pensiilor fiind cap de lista. Prefectul Ion Oprea le-a spus oamenilor ca le stie nemultumirile deoarece locuieste intr-un bloc cu multi pensionari. Solicitarile pensionarilor au fost trimise la Guvern si la Ministerul Muncii

In jur de 50 de pensionari s-au adunat ieri dimineata in fata Prefecturii Vrancea, pentru a cere pensii mai mari si conditii de trai mai bune, asa cum au facut "colegii" lor din toata tara. Batrinii, in marea lor majoritate membri ai Asociatiei Pensionarilor, au manifestat pasnic in Piata Unirii cu pancarte pe care si-au scris cele 10 revendicari. Prefectul Ion Oprea a "scapat" doar cu o intilnire cu pensionarii, spre deosebire de presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Corneliu Bichinet, care a fost salvat de jandarmi de furia virstnicilor revoltati. Pensionarii s-au asezat strategic ieri dimineata intr-un colt al Pietei Unirii, unde era umbra, pentru a rezista caniculei care incepea sa-si faca simtita prezenta. Virstnicii si-au strigat mai intii revendicarile printr-o portavoce, care nu prea s-a facut auzita in Piata Unirii. Un grup de pensionari, in frunte cu Nicolae Zanfir, presedintele filialei Vrancea a Asociatiei Veteranilor, a avut insa posibilitatea sa se intilneasca cu prefectul Ion Oprea. Nicolae Zanfir i-a citit reprezentatului Guvernului cele zece revendicari ale pensionarilor, care vor, printre altele, majorarea valorii punctului de pensie cu 45%, ajutoare sociale pentru cei cu pensii mai mici de 350 lei, acordarea sotului supravietuitor a unui ajutor de 25% din pensia sotului decedat, revenirea la reglementarile din 2005 in ceea ce priveste medicamentele sau pensionarii care stau in case nationalizate sa-si pastreze domiciliul pina ce li se asigura o alta locuinta. "As dori ca sa nu se mai foloseasca aceste motivatii, cum ca sint pensionari prea multi, pentru ca nu sint pensionari ilegali", a spus Nicolae Zanfir, presedintele Asociatiei Judetene a Sindicatului Liber al Pensionarilor Vrancea. "Marea majoritate a nemultumirilor le stiu deoarece locuiesc intr-un bloc de pensionari. (...) Stiu ca in 2008 se va ajunge la un punct de pensie semnficativ, care va acoperi cheltuielile cu cosul zilnic si cele pentru sanatate", a raspuns prefectul Ion Oprea. Acesta a promis pensionarilor ca le va trimite revendicarile la Guvern si la Ministerul Muncii, Famiiliei si Egalitatii de Sanse, ceea ce a si facut dupa terminarea protestului.


"Ne platim intii datoriile si dupa aia mincam"


Sindicatul Pensionarilor din Vrancea numara in acest in moment 2500 de membri. "Am 4,5 milioane de lei dupa 40 de ani de munca. Am fost sofer si am carat milioane de oameni, iar acum nu pot sa ma descurc. Ne chinuim de la o luna la alta, ne platim intii datoriile si dupa aceea din ceea ce imi ramine maninc", ne-a declarat Benone Lupoiu, 67 de ani. "Eu am muncit 37 de ani, 9 luni si 11 zile si iau 4,370 milioane lei. Vai de capul meu cum ma descurc, ca nevasta mea este pensionara pe caz de boala", s-a plins la rindul sau Mihai Iancu, in virsta de 64 de ani. In Piata Unirii au venit si citiva pensionari din Odobesti. Sita Arcuda, presedinta filialei locale a Asociatiei Pensionarilor, ne-a spus ca a facut greseala sa se pensioneze anticipat de la defuncta Intreprindere de Gospodarire Oraseneasca dupa 30 de ani munca si are o pensie de doar 220 de lei. "Pina la urma se ajunge tot la politica. Daca PSD le pune niste conditii guvernantilor poate se rezolva ceva. La Odobesti avem in asociatie 400 de pensionari, din care 80% au pensii mai mici de 300 lei", ne-a spus Sita Arcuda. Acesta s-a plins ca la sedintele asociatiei virstnicii vin in numar mare doar cind se dau ajutoare si ca singurul parlamentar care a venit la Odobesti a fost senatorul Angel Tilvar. O alta pensionara din Odobesti, Elena Bulhac, in virsta de 57 de ani, ne-a spus ca primeste o pensie de boala de 300 de lei, cu care se descurca foarte greu deoarece este bolnava de hepatita si a suferit mai multe interventii chirurgicale. Dupa ce presedintele Nicolae Zanfir le-a explicat oamenilor cum a decurs intilnirea cu prefectul Ion Oprea, virstinicii s-au imprastiat repede pe la casele lor din cauza caldurii dogoritoare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.