Ultima oră

Maxim 6 ore de munca pentru tineri

Camelia Stănilă
19 iun 2007 687 vizualizări
Noile norme vizeaza protectia tinerilor la locul de munca, impiedicind exploatarea sau privarea de educatie a acestora u tinerii nu pot presta munca suplimentara si de noapte

Tinerii de pina in 18 ani care vor sa munceasca nu pot desfasura mai mult de 6 ore pe zi si 30 de ore pe saptamina, potrivit unor noi norme aprobate recent de Guvern, care vizeaza protectia tinerilor la locul de munca. Hotarirea are ca scop prevenirea exploatarii economice a tinerilor, dar si angajarea acestora in orice tip de munca care dauneaza securitatii, sanatatii, dezvoltarii fizice, psihologice, morale, sociale, sau care pericliteaza accesul la educatie. De altfel, incadrarea in munca a copiilor este interzisa, acestea insemnind persoane pina in 15 ani sau tineri intre 15 - 18 ani care urmeaza invatamintul obligatoriu pe baza de program integral. Prin derogare, copiii in virsta de cel putin 16 ani pot incheia un contract individual de munca in calitate de salariat pentru desfasurarea de munci usoare, care, prin natura sarcinilor pe care le presupun si a conditiilor in care sint efectuate, nu pot prejudicia securitatea, sanatatea sau dezvoltarea copilului, si nici nu sint de natura sa prejudicieze frecventa scolara. Copilul care face obiectul scolarizarii obligatorii poate incheia un contract individual de munca si la implinirea virstei de 15 ani, cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru desfasurarea de activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale.


Tinerii nu pot face munci peste puterea lor


Actul normativ aprobat recent de Guvern stabileste ca angajatorul este obligat sa tina seama de riscurile specifice care rezulta din lipsa de experienta, din constientizarea insuficienta a riscurilor existente sau potentiale sau din faptul ca tinerii sint inca in dezvoltare. Angajatorul este obligat sa informeze tinerii dar si parintii, in scris, asupra eventualelor riscuri si asupra tuturor masurilor luate. De precizat si faptul ca este interzisa angajarea tinerilor pentru activitati care depasesc in mod evident capacitatile lor fizice sau psihologice, care implica o expunere nociva la agenti toxici, cancerigeni, la radiatii, care prezinta riscuri de accidentare pe care se presupune ca tinerii nu le pot identifica sau preveni, care pun in pericol sanatatea acestora din cauza frigului ori caldurii extreme sau din cauza zgomotului ori vibratiilor.


Fara munca suplimentara


In cazul tinerilor, durata timpului de munca este de maximum 6 ore/zi si 30 de ore/saptamina. în situatia in care tinarul cumuleaza mai multe functii, timpul de munca efectuat se insumeaza si nu poate depasi, cumulat, aceasta durata. De asemenea, tinerii nu pot presta munca suplimentara si de noapte, iar copiii angajati nu pot lucra intre orele 20.00 si 6.00. Tinerii beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute consecutive, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate. între doua zile de munca, tinerii vor avea o perioada minima de repaus de 12 ore consecutive. între doua zile de munca, copiii incadrati in munca beneficiaza de o perioada minima de repaus de 14 ore consecutive. Saptaminal, tinerii trebuie sa aiba doua zile libere consecutive, de regula simbata si duminica. De asemenea, ei beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.