Ultima oră

Sampania de Panciu, la jumătate de secol

Ziarul de Vrancea
18 iun 2007 2325 vizualizări
Este primul spumant produs în Vrancea si cel mai cunoscut din Romania u parintele sampaniei de Panciu este considerat oenologul Ion Pusca

în anul 2008 cea mai cunoscută băutură produsă in Podgoria Panciu va implini jumătate de secol. Sampania "Made in Panciu" a fost primul produs obtinut prin metoda "champenoise" in podgoriile vrincene, iar in timpul regimului comunist faima produsului păncean a depăsit valoarea insăsi a sampaniei din Dealul Neicului. Spumantul de Vrancea a ajuns sa fie exportat din Europa pina in Asia. Pentru multi insa, "sampania de Panciu" a rămas sinonimă cu numele oenologului Ion Puscă, unul din putinii vrinceni care au reusit si inainte si după 1989, gratie unei munci constante si simtului managerial. "In vremea aceea, podgoria Panciu nu avea nimic care sa o faca sa iasa in evidenta fata de Odobesti si Panciu. Cind m-am gindit sa fac sampanie acolo, m-am gindit ca in acest fel, podgoria va capata renume. Prestigiul ei va creste", isi aminteste dr. ing. Ion Pusca despre inceputurile bauturii. Si asa a fost, pentru ca sampania din podgoria Panciului a devenit curind vestita si considerata cea mai buna din Romania. Faptul că la Panciu se produce sampanie se datorează si solului de acolo care a permis săpărarea de hrube pentru invechirea vinurilor la temperaturi constante. Cu totul intimplător, citiva ani inainte de producerea sampaniei, mai precis in 1952, au fost descoperite cele mai intinse hrube din Sudul Moldovei, cu zei de galerii, pe kilometri de nimeni măsurate vreodată.


Indicator de civilizatie


Desi este cel mai rezonant produs păncean, strugurii pentru sampanie se cultiva pe doar o parte din cele 1700 de hectare. Ca si in podgoria vecină -Odobesti, si la Panciu există riscul diminuării si degenerării soiurilor traditionale - Băbească, Păvăloaie, Fetească in avantajul soiurilor intruduse după 1945 din import - Riesling, Pinoit Noir, Merlot. Fiind produsul care a facut cunoscut orasul de la poalele Neicului dincolo de granitele tarii, Ion Petre, edilul sef, doreste sa sarbatoreasca si suta de ani cu sampania de Panciu. "Ce pot sa le doresc celor care produc aceasta sampanie decit sa aniversam si centenarul pentru ca este produsul care a devenit sinonim cu numele orasului", ne-a spus primarul Panciului. Sampania de Panciu este produsa de societatea Veritas, fondata in 1949, care s-a privat in 2000 si este cel mai mare producator de vinuri spumante din Romania. Despre sampanie - vin spumant cum i se spune acum dupa ce producatorii din zona Champenoise a Frantei au solicitat sa fie singurii indreptatiti sa-l foloseasca - Ion Pusca spune ca este un indicator de civilizatie. "Toata lumea ar trebui sa desfaca o sampanie la aniversari, cu prilejul fiecarui moment fericit din viata", spune acesta. Dar, in toata lumea se produc astazi 1,6 miliarde sticle de sampanie, adica nici macar cite una pe cap de pamintean. Cei mai mari consumatori de sampanie sint germanii, care beau 15, 20 de sticle anual, iar romanii nici macar nu pot fi luati in considerare pentru vreun top al consumului. (V. MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.