Ultima oră

Traian Remes, ministrul Luni se rezolva!

Doina Ganea
16 iun 2007 1064 vizualizări
Decebal Traian Remes, venit ieri la inaugurarea tirgului de utilaje Agroexpo, a promis cu generoziate celor care i-au cerut ajutorul ca luni le rezolva problemele.Ministrul Agriculturii a anuntat ca agricultorii ca vor primi pină în august despăgubirile pentru culturile afectate de secetă. Remes vrea o taxă de 1 leu pentru intabularea terenurilor retrocedate.Decapitarea Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura a fost anuntata la Focsani.

Ministrul Remes a facut ieri o vizită in judetul Vrancea, unde a participat la inaugurarea celei de-a doua editii a Tirgului de Utilaje Agricole Agroexpo 2007. Insotit de oficialitatile locale, ministrul a vizitat si doua firme locale, Avicola SA si Trade Mark Vinexport, ambele beneficiind de finantare prin programe SAPARD. Ministrul Agriculturii s-a intilnit cu agricultorii, la Ateneul Popular, si la foarte multe din problemele ridicate raspunsul dat a fost "Luni se rezolva!". Remes a sustinut ca productia de griu din acest an este suficienta, in ciuda secetei, si a anuntat ca a "decapitat" conducerea APIA. Pe o caldura infernala, ministrul Agriculturii a taiat apoi panglica inaugurala a tirgului de utilaje si a discutat cu expozantii. Seara s-a incheiat cu o sedinta a Biroului Permanent Teritorial al PNL Vrancea, dupa care a urmat cina la restaurantul Intim.



Decebal Traian Remes a vizitat dimineata, imediat dupa ce a ajuns in Focsani, SC Avicola SA, cel mai mare producător de carne de pui din regiunea de dezvoltare Sud-Est. Insotit pe tot parcursul vizitei de deputatul Nini Sapunaru, prefectul Ion Oprea, subprefectul Drgos Mircea si alti reprezentanti ai autoritatilor locale, ministrul Agriculturii a intrat pentru citeva minute in abatorul producatorului. Firma omului de afaceri Dan Vicol a beneficiat de finantare prin programul SAPARD de peste doua milioane de euro. Abatorul a avut o finantare de 1,2 milioane de euro si are o capacitate de taiere de 4000 de capete pe ora, dupa cum a mentionat consilierul local PNL Vasile Dobre, directorul comercial al Avicola. Ministrului Agriculturii i-a fost prezentat si centrul de vinificatie apartinind SC Trade Mark Vinexport SA. Centrul de vinificatie, a fost realizat tot cu ajutorul unei finantari prin SAPARD, de 4 milioane de euro. Investitia a fost insa mai mare, deoarece Vinexport a mai adaugat inca jumatate din aceasta suma pentru a o putea finaliza.


Catalin Popescu s-a mindrit cu florile la ministru


Agroexpo a fost inaugurat pe o caldura infernala, panglica fiind taiata de ministrul Remes si liberalul Romeo Seciu, vicepresedintele Camerei de Comert Industrie si Agricultura. A urmat apoi un program de muzica populara. Decebal Traian Remes a fost insotit in parcarea Dedeman de un alai numeros de alesi locali liberali si nu numai, sefi de institutii, oameni de afaceri. In ciuda caldurii, ministrul Agriculturii a stat in jur de o ora de vorba cu reprezentantii celor 20 de firme care si-au expus utilajele la tirg. Constantin Craciun, "taranul european sarac" din Cimpineaca, l-a urmat aproape peste tot pe ministru si a purtat o discutie lunga cu acesta in care i-a cerut sa-i spuna cum poate sa scoata bani din cele 25 de hectare ale sale. Acestuia, dar si celorlalti cu care a stat de vorba, ministrul le-a spus ca trebuie sa acceseze programe de finantare. Printre cei care si-au expus produsele la Agroexpo s-a numarat liberalul Catalin Popescu, care si-a deschis recent o firma de productie de plante ornamentale. Printre angajatii firmei sale s-a facut remarcat fostul lider al tinerilor pesedisti Marius Vasii, care a intrat anul trecut in PD. La finalul vizitarii tirgului, Constantin Craciun a primit din mina ministrului Traian Remes o diploma de excelenta ca urmare a fidelitatii cu care a urmat toate cursurile de agricultori organizate de OJCA Vrancea. "Taranul european" s-a pierdut cu firea in fata ministrului si a uitat sa-i spuna cuvintele pe care le avea pregatite, printre care si citeva de multumire la adresa sefilor agriculturii locale.


Luni se rezolva!


Centrul de interes al vizitei ministrului Agriculturii a fost seminarul organizat de Oficiul Judetean pentru Consultanta Agricola Vrancea la sala mare a Ateneului Popular "Maior Gheorghe Pastia", din Focsani, care a fost arhiplina. Oamenii s-au plins ca intimpina greutati de la procurarea semintelor si pina la vinzarea produselor pe piata si au adus in discutie si numarul mare de falsificatori pe piata. Ministrul le-a recomandat viticultorilor sa se asocieze si sa-i indeparteze pe falsificatori. Leit-motivul intilnirii cu agricultorii a fost "Luni se rezolva", fost raspunsul cel mai des dat de ministrul Agriculturii. Citiva localnici din Mera s-au plins ca nu au obtinut padurea revendicata de la Directia Silvica, chiar daca au hotariri judecatoresti definitive si irevocabile. "O sa rezolv luni daca lucrurile stau asa, pentru ca nu-i posibil ca sa existe cineva care sa nu puna in aplicare o hotarire judecatoreasca. Si, in general, nu-i corect ca dupa ce ti-a fost luat pamintul cu japca sa mai astepti prin salile de judecata 17 ani ca sa-si primesti bunurile avute", a raspuns ministrul. Primarul din Vinatori, liberalul Gheoghe Macovei, i-a spus lui Remes ca in comuna sint peste 600 de hectare de teren care nu mai pot fi folosite in agricultura din cauza inundatiilor. "Luni, la prima ora, se rezolva. Este un caz pe care il vom introduce in lista", a spus Traian Remes. Pentru problemele ridicate de fermierul Constantin Stoica Popescu, rezolvarea ar putea veni peste doua saptamini, intr-o duminica dimineata, "pe la opt sau pe la doua", cind fermierul a fost invitat la sediul Ministerului Agriculturii. In general, aproape la orice problema ridicata de fermieri, ministrul a promis ca se rezolva.


Fermierii vor cumpara la fel de scump motorina


Motorina pentru agricultura nu va fi ieftina nici pe viitor. "Chiar daca vor fi eliminate accizele, pretul nu va scadea cu mai mult de 80 de bani la litru", a declarat ministrul Agriculturii. Acesta a spus ca excluderea accizelor se va face de anul viitor, iar agricultorii vor primi un card cu care vor achizitiona motorina, in functie de suprafata de teren pe care o detin, prin APIA. "Noi, taranii, cumparam motorina ca transportatorii, ei au profit, dar noi ce profit avem in agricultura. Pai, anul trecut pretul la griu a fost de 0,27 de bani, iar litrul de motorina a fost de 3,3 lei, nu se poate face productie cu un asa pret la motorina", a spus un agricultor din Tifesti. Pe de altă parte, ministrul Agriculturii a declarat că, cel mai probabil, acciza la tuică va fi plătită pentru o cantitate mai mare de 50 de litri. "E adevărat că aici am cedat ca prostii cind s-a pus problema să accizăm tuica la tărani", a recunocut Remes. Un proiect al ministerului Agriculturii este legat de persoanele cu virsta sub 40 de ani care vor să deruleze proiecte de dezvoltare rurală prin intermediul Planului National de Dezvoltare Rurală. "Ne gindim ca pentru persoanele care au sub 40 de ani să urcăm procentul de finantare pe care il acordă Uniunea Europeană si bugetul de stat pină la 70%", a mai spus Remes.


Estimarile legate de secetă, supraevaluate din birou


In ceea ce priveste banii pentru pagubele create de seceta, ministrul a promis ca acestia vor veni incepind de la jumatatea lunii iulie si ca Executivul va despăgubi culturile care au fost compromise in proportie de 30-100%. Remes a avertizat ca cei care au declarat suprafete afectate de seceta mai mari decit cele reale, vor fi dati pe mina procurorilor. "Vom verifica fiecare factură in parte să vedem intrările de la furnizori si in cazul in care sint facturi de pe marginea drumului sau in cazul in care furnizorul nu a inregistrat in contabilitate marfa livrată, vom sesiza Parchetul", a amenintat Remes. Ministrul a declarat că estimările privind pagubele produse de secetă au fost supraevaluate de oficialii local. "Prefectii si directorii de la directiile agricole au plusat mai mult decit se cuvenea la cererile de calamitate si mai mult de cit e in realitate. Procesele verbale au fost făcute cu prea mult patriotism si prea devreme. Avem recolte mai bune decit s-a estimat. La griu vom avea peste 3 milioane de tone", a spus Remes. La sesizarea directorului de la Comcereal, Gelu Scutaru, cu privire la faptul legea despagubirilor suprafetelor calamitate nu este respectata, deoarece guvernul schimba in fiecare an valoarea despagubirilor, ministrul a apreciat că legea trebuie modificată, iar societătile de asigurare vor trebui să-si facă un fond de despăgubiri pentru calamităti. "Gradul de afectare si tipul de sol calamitat trebuie să apară in viitoarea modificare a legii. Astfel, legea va fi mult mai convenabilă pentru gospodari", a spus Remes. Ministrul Agriculturii a mentionat ca si Vrancea se regăseste pe lista judetelor calamitate din cauza secetei la culturile de griu si rapita. Ramine de vazut in ce masura, luni, ministrul isi va aduce aminte de problemele din Vrancea pentru care a promis o rezolvare. Vizita acestuia in judet s-a incheiat cu o sedinta a Biroului Permanent Teritorial al PNL Vrancea, dupa care, inainte de a pleca la Bucuresti, Decebal Traian Remes a luat masa la restaurantul Intim impreuna cu oficialii locali care l-au insotit pe tot parcursul zilei. (Doina GANEA)


CASETA I


Decapitarea APIA, anuntata la Focsani


Decebal Traian Remes, a anuntat că va demite conducerea centrală a Agentiei de Interventie si Plăti in Agricultură (APIA). Remes s-a declarat nemultumit de activitatea APIA in ceea ce priveste cartografierea suprafetelor de teren din cauza intirzierii organizarii licitatiei pentru GPS-uri, lipsa spatiilor adecvate, lipsa legaturilor informatice in si intre centrele locale APIA si, cel mai grav a bransării acestora la energie electrică. "Din cele cele 79 de restante fata de Uniunea Europeana pe care le-am preluat la numirea mea in functie, acum am mai ramas cu doua pe care acum ma zbat sa le rezolv, luni. Prin concursul celor de la APIA mai am inca sapte probleme. O să spuneti că iar duc lucrurile in derizoriu, dar la APIA nu sunt cinci toalete, cite două pentru angajatii APIA - bărbati si femei -, cite două pentru fermieri, si una pentru persoanele cu handicap", a spus Remes. Ministrul s-a arătat ingrijorat si de o posibilă "penalizare" a UE, prin reducerea de fonduri in urma unei monitorizări a APIA, incepind cu 18 iunie. "Mi-e teamă că vom fi găsiti cu multe bube in cap si că vom fi penalizati. Chiar si asa, noi vom plăti integral banii fermierilor, dar nu-i vom mai recupera de la Uniunea Europeană", a spus Remes. (D. G.)


CASETA II


Intabulare de un leu


Pentru ca la intilnirea cu agricultorii vrinceni acestia s-au plins de taxele prea mari pentru inscrierea in cartea funciara a suprafetelor agricole, ministrul Agriculturii a declarat că va initia un proiect legislativ pentru eliminarea taxelor. "Vrem să introducem in Parlament, in luna septembrie, o lege, ca atunci cind statul restituie un teren, să il dea cu acte in regulă. Ar trebui un tarif onorific de un leu pentru fiecare operatiune. Gindim acest lucru pentru toate proprietătile funciare. Eu nu as vrea, miine, insă, să văd un titlu de ziar - «vă costă un leu!». Este o problemă asupra căreia am căzut de acord la modul principial. Va trebui să o asezăm in text si să avem aprobarea, iar pentru a nu o intoarce nimeni pe dos ar trebui să avem un consens politic. Nu imi este frică de faptul că dacă am trece-o ca ordonantă, vreun guvern viitor ar veni si ar anula taxa de un leu pentru preturile aberante de acum. Ar fi, insă, mult mai bine să fie lege aprobată in Parlament", a declarat Traian Remes. (D. G.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.