CIRESARII
Soseaua E 85, intre Rimnicu-Sarat si Focsani s-a transformat de citeva saptamini intr-un adevarat drum al cireselor. Localnicii si-au atirnat cladariile pirguite in fata portilor ori au iesit cu cosurile pline pe marginea soselei, pentru a le vinde soferilor care traverseaza zona. Cine vrea sa le culeaga cu mina lui si sa se catere in copaci este binevenit, pentru ca proprietarii vind ciresele si "la copac". Asta pentru ca nu mai dovedesc sa le adune singuri. Ciresele sint printre primele fructe care ajung la maturitate pe la jumatatea lui mai, sezonul lor durind in jur de 8 saptamini. Cum au fost lasati balta de autoritati, cei mai multi producatori particulari vind productia unor intermediari care revind fructele la pret dublu, in marile piete agroalimentare ale tarii. Un kilogram de cirese costa in Vrancea 1,5-2 lei, iar in marile orase ajunge pina la 4-6 lei.
"A facut Dumnezeu risipa anul acesta! Toate florile din martie s-au transformat in cirese de mai si de iunie", ne spune nenea Ion Flodoriu, 84 ani, din satul Dragosloveni, cocotat in virful unui cires urias ale carui crengi dau pe jos de atitea roade. Ramurile sint pline de buchete purpurii, numai bune de mincat sau de transformat in compot, dulceata sau sirop. Cum nu dovedeste sa le adune de unul singur, proprietarul vinde productia "la copac". "Am gradina plina! Decit sa le manince pasarile cerului, mai bine le vind la gramada, mult mai ieftin decit la piata. Daca eram tinar faceam eu un centru de colectare, ca asa vor sa ne insele toti. Am adus pe cineva aici si mi-a facut vraiste in pomi. Uitati ce jaf aici", spune Ion Flodoriu, care are o curte plina cu ciresi, care au scapat cam jumuliti in urma culesului. Omul are trei clienti in curte, veniti sa-i cumpere productia "en-gros". De loc din Vidra, cei trei barbati s-au apucat sa culeaga singuri ciresele. Dintr-un pom mare, trei oameni au cules intr-o dupa-amiaza aproximativ 100 de kg de cirese, pe care proprietarul le vinde cu 150 de lei. "Mergem cu ele la Constanta, in piata, nici nu ne gindim sa nu facem un profit de 20 de milioane, ca altfel nu renteaza transportul", ne spun intermediarii cocotati in virful copacului. Cumpara ciresele de la Dragosloveni cu 1,5 lei si le vind in marile piete ale tarii si cu 4-5 lei kilogramul. Datorita productiei foarte frumoase, in Urechesti si Obrejita s-au deschis si piete ad-hoc de cirese, unde localnicii isi vind productia intermediarilor. Asa se face ca ciresele de Vrancea ajung in Bucuresti, Constanta, Galati, Tirgu Mures ori Brasov.
"Stam la sosea, ca prostituatele"
De citeva saptamini, satenii din Obrejita, Timboiesti, Dumbraveni, Sihlea, Popesti sau Urechesti traiesc intr-o adevarata imparatie a cireselor. Intre Rimnicu - Sarat si Focsani este unul dintre cele mai mari bazine pomicole ale Moldovei. Fie ca sint cirese de mai, zemoase si parfumate, carnoasele "inima de porumbel" ori cele negre, numai bune pentru dulceata, toate curtile sint pline de ciresi dati in pirg. Pe cit de multe roade le-a adus vara aceasta, pe atit de suparati sint gospodarii locului pe oficialii din agricultura. Pe Aurel Tanase, fost economist sef la CAP Dumbraveni, l-am gasit pe marginea soselei E 85 asteptind clientii in fata unor cosuri mari cu "cirese de calitatea I-a", dupa cum le lauda. Omul este tare suparat. "Ne batem joc de agricultura si de taran. Zilnic vreau sa ma asez la masa si sa-i scriu ministrului Traian Remes, sa-l intreb cum intram noi in UE cu marfa pe marginea drumului. Am ajuns sa stam cu marfa frumoasa, la sosea, ca prostituatele ... Pai e frumos! Pe vremuri erau centre de achizitie, care cumparau ce produceam. Azi stau cu fructele in copac sa le manince ciorile. Ca de intermediari ne-am saturat, vor numai sa ne insele. Noi sintem exploatati si ei cistiga ban la ban. Am ajuns de risul pamintului", spune dezamagit Aurel Tanase, care are o livada cu peste 40 de pomi.
Culegatori de week-end
La Dumbraveni, Timboiesti sau Obrejita nu este curte in care sa nu fie citiva ciresi. La sfirsitul saptaminii curtile sint pline, pentru ca multi oraseni vin sa se relaxeze la cules de cirese. Nenea Nae Grosu vinde ciresele cu 2 lei kilogramul celor care traverseaza zona si pe care ii imbie de pe marginea soselei. Cine vrea sa culeaga ciresele direct din copac este bine primit. Cu conditia sa aiba mila de pomi. "Vin oamenii de la oras, ca e o placere sa culeaga direct din copac. Se satura de cirese, dar isi iau si pentru acasa. Dar ne provoaca si distrugeri, sa stiti, rup crengile si trebuie sa stam cu ochii pe ei, de la anul nu mai culegem nimic. Din banii luati pe cirese, platim lucrarile la vie. De azi dimineata am vindut cirese de 200 de lei", ne spune bucuros batrinelul, care cara ieri ciresele cu bicicleta la sosea.
249.100 de ciresi in judet
In Vrancea, ciresi si visini se mai afla in cultura mare pe 338 hectare, la care se adauga 249.100 de pomi razleti aflati pe terenuri particulare. Din pacate, de fostele livezi ale statului s-a ales praful. Productia de fructe estimata pentru acest an, in cultura mare este de 6.100 tone, adica aproximativ 798 de tone/ha. La pomii razleti productia este estimata la 2.361 kg/ha. "Vrancea face parte dintr-un bazin important al pomiculturii pentru categoria ciresi si visini. In Romania cel mai important bazin de acest gen este la Iasi, urmat de cele din Arges, Leordeni si Topoloveni", a declarat Viorica Ghionea, directorul adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. (D. G.)
Cura cu cirese
Consumul de cirese remineralizeaza organismul, favorizeaza digestia, limiteaza procesele inflamatoare, favorizeaza transpiratia, amelioreaza starile febrile, previne sau elimina procesul gripal si previne guta. Cura este recomandata in demineralizari, afectiuni renale sau ale cailor urinare, afectiuni cardiace, anemie, artrite, ateroscleroza, hepatite cornice, litiaze biliare si renale, colite, obezitate, hidropizie, celulita si cuperoza. Ca si fructele, sucul extras din cirese, are aceleasi proprietati, fiind diuretic, laxativ, antiinflamator, remineralizant si un bun sedativ. In cazul hepatitelor se recomanda un consum zilnic de 2-3 cani suc de cirese. Pot fi folosite si in cosmetica prin aplicare de fructe zdrobite pe fata, care dau elasticitate pielii. Ciresele dulci contin: apa (75-89%), zaharuri, acizi organici, vitamine (A, B1, B2, B6, C, E, P, PP), minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu, fosfor, sulf), oligoelemente (zinc, cupru, mangan). Fructele pot fi cosumate zilnic in perioada de sezon, in cure de cel putin doua saptamini, contribuind astfel la intarirea si detoxifierea organismului. In plus, ciresele regleaza tranzitul intestinal si previn imbatrinirea.