Ultima oră

40 la suta din copii plecati de acasa sint recidivisti

Dan Chiriac
26 mai 2007 4864 vizualizări
Acesta este rezultatul unui studiu realizat de Institutul pentru Cercetare si Prevenire a Criminalitatii. 3,3% din copiii disparuti nu au mai fost gasiti

Cu ocazia Zilei Internationale a Copiilor Disparuti, sefii Politiei Romane au organizat o videoconferinta in care au fost prezentate cauzele disparitiilor minorilor si rezultatele unui studiu realizat de Institutul pentru Cercetare si Prevenire a Criminalitatii (ICPC). Ziua de 25 mai a fost stabilita in 1986 pentru a fi "Ziua Internationala a Copiilor Disparuti". Cu aceasta ocazie, politistii, cu sprijinul Fundatiei "Salvati Copiii", au impartit materiale promotionale copiilor din clasele I - IV, dar si parintilor acestora, pentru a invata cum sa aiba grija de copii. Politistii considera ca disparitia copiilor este o problema internationala, iar in acest sens Institutul pentru Cercetare si Prevenire a Criminalitatii a demarat un studiu al acestui fenomen. "Dintre copiii disparuti, 96,7% au fost gasiti, iar 3,3% nu. Dintre acestea, 94,4 % au fost disparitiii voluntare, 3,1 % disparitii ca urmare a unor situatii accidentale, 1,6 % disparitii cauzate de actiuni ale unor persoane. Dintre persoane disparute, 60 % sint fete, iar restul baieti. La categorii de virsta, procentul este de 40, 2 % intre 16-17 ani si 33 % intre 14-15 ani. Dintre copiii plecati, 84,4 la suta au plecat din sinul familiei, iar in timpul disparitiei au vagabondat, au cersit, au practicat prostitutia sau au fost la rude. 40 la suta dintre copii sint recidivisti, acestia nefiind la prima plecare de acasa", se arata in studiul ICPC. Cauzele acestor disparitii sint neglijenta din partea parintilor, conflictele in familie, abuzurile, situatia economica precara sau consumul de alcool. In perioada urmatoare, Politia Romana va suplimenta posturile in structurile de politie la compartimentul "Copii Disparuti" cu 49 de posturi de ofiteri. "Pentru noi daca moare un copil reprezinta o drama, la fel ca si pentru societate. Trebuie sa nu mai avem copii abuzati sexual sau omoriti", a spus chestorul Daniel Fatuloiu, seful Politiei Romane. La sediul IJP Vrancea au fost prezenti pentru a asista la videoconerinta adjunctul inspectorului sef, comisarul sef Gavril Iacob, comisarul sef Marian Cirjica, seful Serviciului de Investigatii Criminale, comisarul sef Radu Ilie, seful Serviciului de Combatere a Crimei Organizate, comisarul Vasile Marin, seful Serviciului de Ordine Publica, subcomisarul Daniel Popescu, seful Compartimentului Disparuti, dar si reprezentanti de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Cu aceasta ocazie, a fost semnat protocolul de colaborare intre Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual, Child FOCUS si Inspectoratul General al Politiei Romane. La videoconferinta a fost prezent si Daniel Cordon de Lichtbuer, presedintele al Child FOCUS Belgia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.