Ultima oră

Evreii viziteaza Focsaniul

Silvia Vrînceanu Nichita
24 mai 2007 2471 vizualizări
Israelienii originari din Focsani vor participa la o seara a amintirilor

Un grup de peste 30 de persoane care au emigrat in Tara Sfinta in ultimii 60 de ani va vizita Focsaniul, pentru a revedea locurile copilariei si tineretii si pentru a se reculege la mormintele parintilor si bunicilor. Delegatia se va reuni la Sinagoga de pe strada Oituz, dupa care focsanenii israelieni vor primi liber pentru a-si cauta strazile unde au copilarit. Seara a fost rezervata amintirilor despre Focsaniul si evreimea de altadata, cind strazile se numeau altfel, cind lumea buna a orasului se reunea la terasa Regal ori la cofetaria Napoleon sau cind in oras functionau hotelurile Bristol, Splendid sau Central, iar cumparaturile se faceau de la magazinele de coloniale sau delicatese. Aceasta perioada mai mult sau mai putin linistita se termina odata cu intrarea Romaniei in razboi alaturi de Germania nazista. Printre musafirii Focsaniului se va afla si Zvi Ben Dov (Puiu Zilberman, emigrat la virsta de 14 ani), alaturi de sotia sa Edna, care intretin o pagina web extrem de interesanta despre evreimea focsaneana, ing. Izu Baron (Lupovici) cu sotia dr. Suzana Baron, ing. Paul Strulovici, cu sotia Aneta Golditza Levav, dar si Jaques Gheber cu sotia Rebeca. Jaques Gheber este fiul fostei directoare a scolii israelite din Focsani. Eytan si Neta Flor, nascuti in Israel, vin pentru prima data in Romania pentru a vedea locurile unde s-a nascut mana lor, Rica Pascu. In Vrancea a existat o infloritoare comunitate evreiasca, insa opresiunea antisemita i-a determiant pe cei mai multi sa plece spre Palestina si ulterior spre Israel, pentru salvare fizica si spirituala. Cu toate ca in oras mai sint foarte putine familii de evrei, comunitatea are in spate o istorie extrem de interesanta care se regaseste in mai multe carti publicate de cei plecati. Cel mai vechi document cu privire la evreii focsaneni e o veche piatra de mormint, care dateaza din anul 1627. Putini stiu ca primul cinematograf din Focsani a fost deschis in anul 1919 de Herman Stainer, tot un evreu a infiintat si primul hotel din Focsani si tot comerciantii evrei au adus in Focsani primul televizor. Dar israelienii focsaneni se mindresc ca anul 1881 aici s-a organizat primul congres al miscarii sioniste din Romania, care a culminat si cu prima emigrare in Palestina a trei familii, pentru colonizarea Eretz Israelului. Evenimentul a avut loc cu 16 ani inaintea primului Congres Sionist de la Basel, din 1897, cind evreii au decis ca trebuie sa aiba o tara numai a lor. (Silvia VRINCEANU)


In fotografie, familia Zilberman in perioada interbelica.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.