Ultima oră

Vrinceni, aratati-le ca aveti puterea!

Ziarul de Vrancea
19 mai 2007 1783 vizualizări
Vrincenii pot demonstra astazi ca sint sefii politicienilor prezentindu-se in numar cit mai mare la referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu. Aceasta este modalitatea cea mai eficienta de prevenire a unor fraude. Sectiile de vot se deschid la ora 8.00 si se inchid la ora 20.00. Democratii, ramasi singuri in sectiile de vot, au inceput aseara sa faca plingeri dupa plingeri ca se incearca intimidarea lor

Astazi se da batalia finala pentru demiterea presedintelui. La urne sint asteptati sa se prezinte 317.832 de vrinceni, insa numarul va fi cu siguranta mult mai mic deoarece peste 50.000 sint plecati la munca in strainatate. Ieri s-a incheiat impartirea buletinelor de vot catre sectiile de votare. Biroul Electoral Central a hotarit ca abia ieri, la ora 18.00, sa fie termenul limita in care cele sase partide parlamentare isi pot numi reprezentanti in sectii. Democratii au reclamat ca doi consilieri locali PSD din Negrilesti reprezinta UDMR si PC. Ieri dimineata, secretarul de stat Victor Paul Dobre a verificat personal cum decurg pregatirile pentru referendum. La rindul sau, membrii BEJ s-au impartit in trei echipe care au controlat sectiile din judet. Tot ieri s-a aplicat si prima amenda, de 100 RON, data unei femei care a rupt un afis electoral al PSD. Aseara a inceput sa "ploua" cu acuzatii din partea PD la adresa adversarilor. Astfel, democratii spun ca reprezentantul lor dintr-o sectie din Mera a fost dat afara.


Vrincenii au astazi ocazia sa demonstreze ca puterea se afla in miinile lor si nu in ale politicienilor. Or, acest lucru nu se poate decit printr-o prezentare in numar mare la urne, pentru a vota "DA" sau "NU" pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Prezenta cit mai mare la vot este modalitatea cea mai eficienta de a preveni posibilele fraude. Ieri, administratia locala a facut ultimele pregatiri pentru organizarea referendumului in cele 330 de sectii de votare. In jurul orei 10.00 la Prefectura a aparut inopinat secretarul de stat Victor Paul Dobre, responsabilul pentru relatia cu prefecturile din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative. Potrivit prefectului Ion Oprea, acesta a ramas o ora si jumatate in institutie, timp in care s-a informat despre organizarea referendumului si a avut o intilnire la BEJ. Dobre nu a venit special in Vrancea, ci a facut un tur prin mai mult judete. Ieri, in jurul orei 14.00, s-a incheiat distribuirea buletinelor de vot cu ultima localitate, Focsaniul. Cu toate ca au fost chemati pe rind, la Prefectura s-au prezentat in acelasi timp toti cei 59 de presedinti de sectii de votare, insotiti de fortele de ordine desemnate la sectiile lor, ceea ce a provocat o mare imbulzeala pe holurile institutiei. Dupa luarea in primire a materialelor electorale, acestea au fost sigilate si predate pe baza de proces verbal personalului de paza de la sectiile de votare, care in aceasta dimineata le-a predat inapoi presedintilor de sectii de votare, tot in baza unor procese verbale. "Intrucit miine (azi - n. r.) este ziua in care cetatenii cu drept de vot participa la referendum, cer primarilor si viceprimarilor ca sa fie prezenti la sediul primariei prin rotatie si sa asigure permanenta in vederea solutionarii oricaror probleme care pot aparea in derularea votarii. Presedintilor si membrilor sectiilor de votare le atrag atentia sa fie intransigenti, sa nu faca nici un rabat de la aplicarea prevederilor legale, ori sa faca vreo interpretare personala a actelor normative", a declarat prefectul Oprea.


Cum votam


Procesul de votare dureaza intre orele 8.00 si 20.00. Alegatorii voteaza cu cartile de identitate, la fel ca in 2004, dupa care pe ele se lipeste un timbru autocolant. Problema este ca aceste timbre se dezlipesc usor, ceea ce ridica semne de intrebare asupra deciziei ca sa nu se voteze cu cartile de alegator. Vrincenii care nu se afla in localitatea de domiciliu pot vota in orice sectie de votare, pe listele suplimentare. Pentru ca acestea nu au rubrica pentru codul numeric personal, BEC a decis ca alegatorii sa dea o declaratie pe propria raspundere ca nu au votat de mai multe ori. Prefectul Ion Oprea a anuntat ca se vor distribui declaratii tip pentru 5% din numarul vrincenilor cu drept de vot. In cursul zilei de astazi se vor folosi si urnele mobile, pentru a permite persoanelor netransportabile sa voteze. Trebuie tinut insa cont ca urma mobila este una dintre modalitatile folosite in trecut de fraudare a alegerilor, mai ales ca folosirea ei abuziva nu este sanctionata. Asociatia Pro Democratia a cerut ca persoanele care solicita sa voteze cu urna mobila sa prezinte documente medicale si adeverinte de la medicii de familie care sa ateste ca sint netransportabile, insa aceasta propunere a fost respinsa. Legea 3/2000, de organizare a referendumului, prevede doar ca urna mobila se utilizeaza la cerere, fara alte mentiuni. BEJ le-a cerut insa presedintilor de sectii de votare sa ceara si acte medicale. Ieri s-a stabilit ca, la cerere, doi membri ai biroului sectiei de votare pleaca cu urna mobila, insotiti de una dintre persoanele care asigura paza sectiei. Din acest motiv, solicitarea urnei mobile trebuie sa se faca cu minim doua ore inainte pentru ca sa se ceara suplimentarea efectivelor de paza pe perioada deplasarii. Cei care pleaca cu urma mobila trebuie sa ia o singura stampila cu mentiunea "VOTAT", atitea buletine de vot cite cereri sint, declaratii pe proprie raspundere in functie de solicitarile facute si ultima pagina din lista suplimentara.


Curg reclamatiile


Ieri au inceput sa "ploua" cu reclamatii din partea democratilor, ramasi singurii sustinatori ai lui Traian Basescu din sectiile de votare. Atit PNL, cit si PSD si-au pus oamenii pe locurile UDMR, care nu are organizatie in Vrancea, si PC, care este mai sarac in membri. Asemenea manevre s-au putut face si ieri, deoarece BEC a decis ca partidele isi pot numi reprezentati in sectiile de votare pina la ora 18.00. Aseara, PD Vrancea a anuntat ca va reclama la BEJ o asemenea situatie, inregistrata la Negrilesti. Potrivit senatorului Jan Vraciu, doi consilieri PSD au ocupat locurile rezervate UDMR si PC. Un alt incident s-a inregistrat la sectia din satul Vulcaneasa, comuna Mera, unde presedinta sectiei de votare, dupa cum au reclamat democratii, vroia sa incheie procesul verbal de predare primire a materialelor electorale in sediul primariei. Cum reprezentatul PD nu a fost de acord, se pare ca acesta a fost pur si simplu trimis la plimbare si anuntat ca nu mai are ce cauta in sectia de votare. Daca situatia nu se va rezolva, democratii vor face astazi plingere la BEJ. Nici la Tataranu nu a fost liniste aseara. La fosta scoala din satul Vijiietoarea, unde a fost amenajata o sectie de votare, presedintele a gasit o modalitate mai putin obisnuita de a intra. Consilierul democrat Banel Barbieru ne-a anuntat faptul ca presedintele sectiei, Constantin Coviltir, fost viceprimar al comunei pina in 2004, in loc sa deschida usa sectiei cu cheia, a deschis-o cu un sut zdravan. Politistii comunitari focsaneni au dat ieri prima amenda pentru distrugerea unui afis electoral. "O femeie a venit si a tras de un afis de pe panoul electoral de la gara. Este vorba de un afis al PSD. A zis ca fost vorba de o ratacire de moment!", ne-a declarat Nelu Ionita, seful Politiei Comunitare. Femeia a primit o amenda de 100 lei de la politistul care pazea panoul. Si democratii din Spulber s-au plins ca in fata primariei, pe un cos de gunoi, sta scris "Votati NU".


CASETA


APD este cu ochii pe sectii


100 de voluntari ai APD vor veghea azi la corectitudinea referendumului. Asociatia va avea in afara observatorilor din sectii si echipe mobile care vor parcurge anumite trasee prin judet, unde au fost constatate probleme la alegerile din anul 2004 sau de unde vor avea reclamatii. De asemenea, Partidul Initiativa Nationala, condus de Cosmin Gusa, a anuntat ca va avea 50 de oameni in Vrancea organizati in asa numita Politie a referendumului. Observatorii si ziaristii au fost acreditati in acest an direct de la Biroul Electoral Central. Potrivit Legii referendumului, persoanele acreditate pot stationa in incinta sectiilor de votare si pot asista la numaratoarea voturilor, cu conditia sa nu perturbe procesul electoral. Dupa inchiderea sectiilor de votare, la ora 20.00, membrii birourilor sectiilor de votare vor numara voturile si vor intocmi procesele verbale cu rezultatul referendumului din sectia respectiva. Toate materialele electorale, buletinele de vot folosite, nefolosite si anulate, declaratiile pe propria raspundere, vor fi predate la BEJ, unde se va centra rezultatul scrutinului pe intreg judetul.


8 vrinceni condamnati pentru frauda la vot


18 vrinceni au fost condamnati pentru infractiuni legate de frauda la vot. Astfel, pentru incalcarea articolului 103 din Legea 373/2004, privitor la alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, cele 18

persoane s-au ales cu inchisoare cu suspendare sau au fost obligate la plata unei amenzi penale. In top figureaza Judecatoria Adjud, care a dat amenzi penale (intre 400 si 1000 de lei fiecare) la 10 persoane si pedepse de 6 luni de inchisoare cu suspendarea altor sase vrinceni. La Judecatoria Panciu s-au inregistrat doar doua condamnari, una de sase luni de inchisoare cu executare, iar alta de trei luni cu suspendare. Judecatoria Focsani nu a dat nici o condamnare in acest sens, desi procurorii au trimis la instanta mai multe dosare. Toate condamnarile amintite mai sus s-au dat la instanta de fond. Cei care astazi vor incerca sa comita infractiuni prevazute de Legea 373/2004 risca sa se aleaga cu cazierul patat.


Batalia voturilor din strainatate


MAE a organizat 176 de sectii in 93 de tari


Viorel Ciubuc, un inginer focsanean emigrat de peste 20 de ani in Statele Unite ale Americii, s-a pregatit sa voteze astazi la 400 de kilometri de resedinta sa din Seattle. "Mi-am luat doua zile libere de la serviciu in conditiile in care eu lucrez toate week-end-urile de foarte multi ani. Voi face 400 de kilometri pina la Washington, ca sa votez. Eu, ca vrincean emigrat in SUA, imi doresc ca presedintele Romaniei, indiferent de numele sau, sa fie activ impotriva coruptiei", ne-a spus cu citeva zile in urma Ciubuc. Intre timp, insa, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat lista locatiilor din strainatate unde se va putea vota, iar Seattle se numara printre acestea. Cei peste 100.000 de vrinceni aflati peste hotare vor putea vota in 176 de sectii amenajate in 93 de state. Cele mai multe sectii de votare au fost amplasate in SUA (25), dupa care urmeaza Italia si Spania. Exodul romanilor, implicit al vrincenilor, in Spania, a facut ca aici sa fie deschise 10 sectii, cu trei mai multe decit in Italia si cu patru in plus fata de Franta. Urmeaza Germania, cu cinci sectii si Australia cu patru.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.