Ultima oră

A murit Jana Gheorghiu

Iulia Crețu
19 mai 2007 6598 vizualizări
Regretata jurnalista si-a inceput cariera in mass-media la ziarul "Milcovul", unde a fost colega cu Ion Panait, Florin Muscalu sau Alexandru Crihana u publicul TV o tine minte ca fiind realizatoarea terifiantului "Tren al Mortii" despre Revolutia din '89

Mass-media romaneasca este in doliu dupa disparitia unuia dintre cei mai apreciati oameni de presa. Cunoscuta si apreciata jurnalista Jana Gheorghiu a incetat ieri din viata, la virsta de 61 de ani, in urma unei suferinte provocate de cancer. Corpul neinsufletit va fi depus la Capela Bazilescu, aici putind sa-si ia adio de la ea rude, prieteni si mai ales colegi din mass-media, pentru care jurnalista a fost cu adevarat un model de profesionalist si talent. Jana Gheorghiu s-a nascut la 6 iunie 1946 si a absolvit Facultateade Limba si Literatura Romana, Universitatea Bucuresti, urmind cursuri postuniversitare la Facultatea de Ziaristica. Activitatea ca ziarist si-a inceput-o la ziarul "Milcovul", in Focsani, in anul 1969, unde a impus respect si chiar a creat concurenta prin calitatea materialelor scrise. "In 1969 a venit la ziar si a lucrat cu noi pina in 1971. A scris pentru putin timp la sectia cultura, apoi a trecut la ancheta - reportaje, ea fiind reporter special, a fost o buna ziarista si un bun coleg. Am aflat de moartea ei de la radio, stiam ca este bolnava. Este o pierdere pentru presa matura romaneasca. A fost si un bun pedagog, care a contribuit la formarea a multor ziaristi buni. A avut multe emisiuni bune, iar ca ziarista, cind punea mina pe condei, se cunostea. Era un condei de virf, a fost concurenta la ziar cind scria la «Milcovul»", ne-a declarat Alexandru Crihana, coleg in anii \'70 cu Jana Gheorghiu la "Milcovul". Si jurnalistul Radu Borcea isi aminteste cu placere de Jana Gheorghiu. "Am cunoscut-o la etajul I la fosta redactie a ziarului «Milcovul», unde lucrau Ion Panait, Traian Olteanu, Florin Muscalu si Ion Rosu. A fost un coleg foarte bun. «Milcovul» a avut un ziarist de elita, acolo toti aveau cite o carte scoasa. De la «Milcovul» a plecat la «Scinteia Tineretului». Am urmarit evolutia ei, era un ziarist desavirsit, cu o cultura vasta si cu priza la public", ne-a povestit si ziaristul Radu Borcea. Din colectivul din acelor ani au facut parte, alaturi de Jana Gheorghiu, poetul Florin Muscalu, prozatorul Traian Olteanu, publicistul si scenaristul Alecu Gavrilescu, poetul Dumitru Pricop, omul de presa Dan Poenaru, poetul Ion Panait sau economistul Nicolae Soare.


Revolutia si victimele ei in "Trenul mortii"


Jurnalista Jana Ghiorghiu a stat aproape un an la ziarul "Milcovul". Apoi a plecat la "Scinteia Tineretului" si ulterior s-a angajat in Televiziunea Romana. Apoi a fost transferata la Radio, pentru ca dupa Revolutia din 1989 sa revina in televiziunea publica. A fost lector la Scoala Superioara de Jurnalism si Facultatea de Jurnalism, Universitatea Bucuresti. A fost director de programe la Radio Total (1993), realizator, redactor-sef la Redactia Tineret, Societatea Romana de Radiodifuziune(SRR), 1990-1993, director la Canalul Radio Romania Tineret al SRR (1994-1998), director interimar al canalului TVR 2 (1 oct. 2002 - 30 iun. 2004). Pina la 3 decembrie 2005, a fost director executiv al Centrului National Media. Colegii din mass-media, dar si simplii spectatori TV o vor tine minte pe Jana Gheorghiu pentru reportajele sale reunite sub denumirea "Trenului mortii" de la Timisoara, din timpul Revolutiei din \'89. A luptat pentru calitatea programelor culturale si pentru tineret, fiind o sustinatoare a campaniilor sociale. A primit Premiul APTR in 1991 si in 2002, Premiul "Conditia umana". A mai fost distinsa cu premiile Revistei VIP, dar si cu Marele Premiu acordat la Colocviul "Generatia Europa - Generatia Imaginii" (Franta - Amiens, 1992) pentru filmul de montaj "Spre alta flacara".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.