Ultima oră

Vanda Condurache a murit într-un accident

Silvia Vrînceanu Nichita
10 mai 2007 13405 vizualizări

Presa română este în doliu! Director de programe la TVR Iași și profesor de jurnalism a Facultății de Litere din cadrul Universității "Al. I. Cuza", Vanda Condurache urma să participe la un congres în Spania. Ieri dimineață, în apropierea aeroportului din Iași, taxiul în care se afla jurnalista a derapat și a plonjat în lacul Ciric

Directorul de programe al TVR Iași a murit ieri dimineață într-un accident de circulație produs în apropierea Aeroportului din Iași. Jurnalista Vanda Condurache se afla într-un taxi și se îndrepta către Aeroport pentru a pleca la București și de acolo în Spania, la un congres internațional. Tragedia s-a petrecut în jurul orei 6:00 în zona lacului Ciric, într-o curbă strânsă, unde nu există parapeți de protecție. Reprezentanții Poliției Rutiere Iași spun că nu se cunosc cauzele exacte ale accidentului, însă cred că finalul atât de tragic ar fi putut fi evitat dacă ar fi existat parapeți de protecție pe marginea drumului, în zona lacului. Potrivit unor martori oculari, citați de presa ieșeană, înainte de a plonja în lac, taxiul s-a izbit de un pilon de beton, s-a răsturnat și a căzut în apă cu roțile în sus. Accidentul a fost semnalat de un taximetrist, care a observat roțile unui autoturism ieșind din apă. Reprezentantii Poliției spun că, cel mai probabil cei doi pasageri ai taxiului au murit înecați, portierele și geamurile autoturismului fiind închise în momentul în care mașina a fost scoasă din lac. Vanda Condurache, lector la Secția Jurnalism a Facultății de Litere din cadrul Universitatii "Al. I. Cuza" din Iași, urma să participe, la Bilbao, Spania, la conferința anuală a CRICOM Regional (Organizația Televiziunilor Regionale Publice din Europa), unde făcea parte din juriu. Cea de-a doua persoană, care se afla la volanul autoturismului marca Cielo, Ionel Dănuț Hrinca, 50 ani, lucra pentru firma TAXICOM din Iași. Presa ieșeană a dezvăluit ieri că acesta avea autorizația expirată.


Mentor pentru generații de jurnaliști


Reputata jurnalista Vanda Condurache avea 52 de ani și făcea parte din echipa TVR Iați din anul 1991, atunci când s-a înființat studioul. Vanda Condurache a contribuit decisiv la modernizarea televiziunii românești după 1989, fiind moderatorul primei dezbateri politice transmisă în direct, in 1992. Colegii și prietenii, care au rămas șocați ieri, la aflarea vețtii, spun că, pe lângă faptul că era o profesionistă desăvârșită, Vanda Condurache punea cariera celorlalți înaintea propriei cariere și avea pentru fiecare un sfat, un zâmbet sau o vorbă bună. De altfel, ea a fost cea care le-a descoperit și le-a lansat pe Andreea Marin și Irina Păcuraru, alături de multe nume din noua generație de jurnaliști. "Vanda a fost persoana care nu și-a pus niciodată propria cariera înaintea carierei celorlalți. Ea ne-a crescut pe noi și cred că a trăit prin noi, profesional vorbind. Ea a simțit exact care sunt oamenii pe care poate să mizeze și atunci i-a împins în față. Trebuie să recunosc că multe dintre subiectele reportajelor pe care le- am făcut i se datoreaza Vandei", spune jurnalista Irina Păcuraru într- un articol publicat recent în revista Formula AS. "N-am să uit nici un cuvânt, nici un sfat, nici un zâmbet... Și o să mă mândresc întotdeauna că și pe mine m-a iubit Vanda...", scrie jurnalista Sanda Nicola pe forumul Ziarului de Iași.


Presa română, în doliu


Vanda Condurache a urmat cursurile Facultății de Filologie a Universității "Al. I. Cuza" din Iași, secția Franceză-Engleză. A făcut parte din echipa TVR Iași ca redactor de rubrică, încă din 1991, fiind realizatoarea sau moderatoarea a numeroase emisiuni. A fost, pe rând, secretar general de redacție, producător general și apoi redactor- șef Programe.Ddin 2003. Vanda Condurache a fost reprezentantul TVR în programul de coproducții europene CIRCOM Regional și trainer al Fundației Thomson din Marea Britanie. Ea a realizat numeroase interviuri cu personalități ale vieții publice românești și internaționale, precum președintele Franței, Francois Mitterand, presedinți și premieri români, ambasadori. Totodată, Vanda Condurache a obținut numeroase premii pentru activitatea sa jurnalistică, printre care și ''Palmes Academiques'' din partea Ministerului de Externe al Franței. Acest Ordin a fost instituit îin 1808 de către Napoleon, la șase ani după înființarea Legiunii de Onoare, ca recompensă a serviciilor aduse învățământului, științei, literelor și artelor, fiind una dintre cele mai importante și cele mai vechi decorații din Europa. Vanda Condurache era și profesor la secția de Jurnalism a Facultății de Litere din cadrul Universității "Al. I. Cuza", fiind titular al catedrei "Canale de comunicare - Televiziune". Soțul regretatei profesoare ieșene, profesorul Daniel Condurache, de asemenea un reputat jurnalist, este fratele directorului general al Ziarului de Vrancea, Corneliu Condurache. Ultima data, cei trei au apărut în public împreună, pe 16 aprilie, la premiile Clublui Român de Presă, unde doamna Vanda Condurache a făcut parte din juriu, la secțiunea știre de agenție, iar Ziarul de Vrancea a fost nominalizat la Premiul "Dumitru Tinu" pentru presa locală. Colegii de la Ziarul de Vrancea transmit familiei greu încercate și tuturor celor îndurerați de prematura și nedreapta dispariție sincere condoleanțe. Dumnezeu să o odihnească în pace pe doamna Vanda Condurache!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.