Ultima oră

3 Mai - Ziua Mondiala a Libertatii Presei

Ziarul de Vrancea
3 mai 2007 548 vizualizări
Anul 2006 a fost unul dintre cei mai grei ani pentru democratie, iar anul 2007 nu se anunta nici el mai fericit. Ca element definitoriu al democratiei functionale, cea mai greu incercata institutie este presa, factor de control si avertisment asupra oricarei tentatii autoritarist-totalitare. 110 ziaristi morti, 134 ziaristi arestati, numeroase cazuri de agresiuni fizice - acesta este bilantul anului 2006 la nivel mondial.

Declaratia Clubului Roman de Presa


Anul 2006 a fost unul dintre cei mai grei ani pentru democratie, iar anul 2007 nu se anunta nici el mai fericit. Ca element definitoriu al democratiei functionale, cea mai greu incercata institutie este presa, factor de control si avertisment asupra oricarei tentatii autoritarist-totalitare. 110 ziaristi morti, 134 ziaristi arestati, numeroase cazuri de agresiuni fizice "" acesta este bilantul anului 2006 la nivel mondial. Ziua Mondiala a Libertatii Presei a devenit din ce in ce mai mult o zi a bilanturilor tragice, in care ne vedem obligati sa consemnam noile recorduri ale statisticilor negre, colegii morti, arestati sau agresati. Mai periculos decit acest atac vizibil impotriva jurnalismului este razboiul deghizat impotriva principiilor constitutive ale presei. Armele preferate: apelul la interesul national, ascunderea in spatele luptei impotriva terorismului, invocarea legilor privind siguranta nationala si transformarea presei in principal vinovat pentru orice, incepind de la lipsa de acuratete a timpului probabil pina la incompetenta celor care lucreaza cu informatii clasificate. In Romania decizia revoltatoare a Curtii Constitutionale privind reincriminarea calomniei si insultei, dusul cu alai al jurnalistilor la parchet si acuzatiile si insultele permanente la adresa presei proferate de clasa politica ne aduc in acelasi rind de pusi la zid cu restul lumii. Aceasta situatie dificila ar trebui sa ne indemne la mai multa rezonabilitate la adresa opiniilor altora, la respectarea cu mai mare strictete a deontologiei profesionale, la tratarea cu tripla responsabilitate a surselor de informatii si la prezentarea cit mai exacta a faptelor. Din pacate, nu in toate cazurile se intimpla acest lucru, iar derapajele deontologice si iresponsabilitatea profesionala ofera permanente justificari pentru guvernanti sa incerce sa restrictioneze si mai mult libertatea de exprimare si de constiinta si sa transforme presa in principalul responsabil al actualei sau viitoarei situatii politice si sociale. Tema aleasa de Asociatia Mondiala a Ziarelor in anul 2007 pentru a marca data de 3 Mai este "Presa sub supraveghere" (Press under surveillance). La nivel mondial, aceasta este principala problema cu care se confrunta breasla in acest an. Clubul Roman de Presa cheama breasla jurnalistica la solidaritate profesionala in apararea principiilor universale ale jurnalismului si indeamna fiecare jurnalist la actiuni conforme cu aceste principii, ca unica solutie pentru protejarea profesiei de jurnalist.


Declaratia lui Timothy Balding, CEO al WAN


Stimate cititor,


Importantele atacuri teroriste si amenintarile la adresa tarilor de-a lungul si latul lumii, in special la adresa democratiilor, in ultimii ani, au dus la o inasprire generala a conditiilor de securitate si a masurilor de supraveghere. Obiectivul acestora este laudabil si cuprinzator: protectia cetatenilor impotriva amenintarilor la adresa vietii si proprietatii lor. Exista, totusi, o ingrijorare in crestere ca, in prea multe instante, asemenea masuri, vechi sau noi, sint folosite pentru a impiedica dezbaterea si libera circulatie a informatiei privind decizii politice sau sint implementate cu o prea mica atentie pentru nevoia suprema de a proteja libertatile individuale si, in mod special, libertatea presei. Legile antiteroriste si cele ale secretelor de stat, incriminarea limbajului despre care se considera ca apara terorismul, urmarirea penala a jurnalistilor pe motiv ca au dezvaluit informatii secrete, supravegherea mijloacelor de comunicare fara autorizare judecatoreasca, restrictii pentru accesul la informatii guvernamentale si criterii mai stricte de secretizare "" toate aceste masuri pot eroda semnificativ capacitatea jurnalistilor de a investiga si raporta corect, in mod critic, si, prin urmare, chiar posibilitatea presei de a informa. Sa pui in balanta interesele uneori conflictuale ale securitatii si libertatii este, fara indoiala, dificil, dar democratiile au obligatia imposibil de evitat de a folosi un set riguros de standarde pentru a judeca cind restringerea libertatii poate fi justificata prin argumente privind securitatea si trebuie sa puna acest set in concordanta cu drepturile aparate de Articolul 19 al Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, care

garanteaza libertatea "de a cauta, de a primi si de a raspindi informatii si idei prin orice mijloace si independent de frontierele de stat". Acesta este mesajul clar pe care trebuie sa il sustinem cu tarie in fata autoritatilor si agentiilor guvernamentale de Ziua Mondiala a Libertatii Presei.


Timothy Balding

Chief Executive Officer

Asociatia Mondiala a Ziarelor


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.