Ultima oră

VIDEO!!!! Cu măturica în Piaţa Unirii, dar pentru cine?

Aurelian Ivan
23 ian 2014 1870 vizualizări
An de an se găsesc focşăneni care nu au habar despre semnificaţia zilei de 24 ianurie, fie tineri, fie bătrani u evenimentul de astăzi va fi unul deosebit, prin prezenţa marilor actori Radu Beligan şi Ion Dichiseanu şi a legendelor muzicii romaneşti, Gheorghe Zamfir şi Veta Biriş

Agitaţie mare ieri printre angajaţii de la Primăria Focşani, care au primit ordin de la şefi să cureţe lună în piaţă, nu de alta dar vin oaspeţi importanţi la Focşani. Unii dintre măturători îşi dădeau cu părerea. ”Ni s-a spus să facem curăţenie că cică vine preşedintele”, zice unul. Îl întrebăm care preşedinte? ”Păi ăla de la Bucureşti”, răspunde un altul, care lasă mătura deoparte şi vine să lămurească problema: “Nu, dom’le, vine primul ministru Ponta”. Deocamdată nu se ştie dacă preşedintele Traian Băsescu va sosi la Focşani. Oricum, în fiecare an este invitat. Cert este că premierul Victor Ponta a anunţat că va sosi alături de o pleiadă de miniştri din cabinet. Se aşteaptă ca manifestările din acest an să fie cu totul deosebite. Atmosfera de la 1859 va pusă în „scenă” de actori mari ai teatrului şi filmului romanesc. Îi vom vedea pe scena din centrul oraşului pe artiştii Radu Beligan şi Ion Dichiseanu, alături de care se vor afla Vlad Rădescu, Alexandru Bindea, Ion Haiduc şi Sorin Francu. La eveniment va participa şi marele artist Gheorghe Zamfir, iar vocea Vetei Biriş va umple Piaţa Unirii cu cantecul „Hora Unirii”.
 

„S-a unit Ţara Moldovenească cu... nu mai ştiu cu cine”
 

Într-un sondaj de tot „rasul” făcut ieri în Piaţa Unirii din Focşani am aflat o istorie a zilei de care nici istoricii nu ştiu. ”Eu să nu ştiu semnificaţia zilei de 24 ianuarie, am 84 de ani. Păi este Marea Unire. A.... stai.. aşa se spune „Unire în cuget şi simţiri”, pentru că romanii s-au unit, Moldova-Muntenia şi toate coturile alea”, ne-a spus o bătrană. „Se amenajează piaţa pentru sărbătoarea Principatelor Romane. S-a unit Ţara Moldovenească cu... nu mai ştiu cu cine. Am mai auzit o singură dată de sărbătoarea asta”, ne-a spus un tanăr. În piaţă am dat şi de doi cetăţeni care se „holbau” miraţi la cei care munceau să îndepărteze zăpada.
Cetăţean: ”Păi chiar îi spuneam colegului meu că se munceşte ca la nebuni aici. Ce fac ăia acolo, pun placaj pe gheaţă?
Reporter: Vă dau un indiciu: 24 ianuarie. Ce vă spune ziua aceasta?

Cetăţean: Auleu, gata, ne cerem scuze.

Reporter Păi şi ce sărbătorim pe 24 ianuarie?
Cetăţean: Stai, bre, că eu nu ştiu. Zi mata că eşti mai bătran”, cerandu-i colegului său să răspundă.
Cetăţeanul nr. 2: E Ziua Romaniei. Păi s-a unit Ţara Romanească cu Transilvania”, răspunde cel „bătran”.
Cel care a făcut lumină este un puşti în varstă de 15 ani: ”Ce ştiu eu este că atat în Moldova cat şi în Ţara Romanească a fost votat domn Alexandru Ioan Cuza, momentul a fost oportun şi uite aşa s-a unit Ţara Romanească cu Moldova, însă Transilvania făcea parte din Austro-Ungaria”, a încheiat tanărul. Cei care vor să afle mai multe despre istoria acestei zile de mare simţire romanească sunt invitaţi să citească articolul documentar din pagina 6 a numărului nostru de azi, la rubrica „File de istorie”. Profesorul Mihai Momanu a scris un articol bine documentat despre Unirea Moldovei cu Ţara Romanească  - Actul de naştere a Statului Naţional Roman, ziua de aur a istoriei romanilor din secolul al XIX-lea. (Aurelian IVAN)
Pe platforma webtv a Ziarului de Vrancea puteţi vedea interviurile amuzante despre ziua de 24 ianuarie




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Oana, acum 3743 zile, 21 ore, 6 minute, 48 secunde
Ce sa faceti si voi, va intrebati de ce nu stie lumea, ce sa mai stie?, nu-i vedeti cit sunt de subnutriti si saracaciosi, cu ce ne mai incalzeste aceasta zi?.
danb, acum 3744 zile, 5 ore, 43 minute, 26 secunde
Daca memorarea zilei de 24 ianuarie este de interes public, idee de la care pleaca articolul, pai atunci este in sarcina autoritatilor sa mentina vie istoria acestei zile. Ca sa fie si de interes citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.