Ultima oră

Anton de Padova, sfântul universal

Valentin Muscă
17 ian 2014 2054 vizualizări
Mai cunoscut decât clasicul Augustin şi mai popular decât îndrăgitul Francisc din Assisi, Anton de Padova este cel mai popular sfânt creştin, în numele său fiind ridicate mii de biserici pe toate continentele.

Nu a condus cruciade pentru eliberarea Locurilor Sfinte, nici nu a fondat ordine sau mănăstiri celebre, biografia sa fiind, din punct de vedere al evenimentelor, una modestă. A avut însă harul pe care-l primesc numai cei aleşi să transmită bunătatea şi iubirea. Portughez de origine, a trăit între 1195-1231. Ca mulţi tineri născuţi în familii nobile, tânărul Ferdinand, viitorul Anton, a părăsit comodităţile familiei alegând drumul sărăciei franciscane, fiind contemporan cu fondatorul ordinului, Sfântul Francisc. Şi-a dedicat viaţa slujirii aproapelui, propovăduirii şi trăirii Evangheliei, creştinii din vremea sa considerându-l unul din marii oratori ai timpului. Datorită simplităţii sale, a modestiei vieţii pe care o trăia şi mai ales a predicilor sale, fascina mulţimile şi alina suferinţele. Peste tot în lume, acolo unde au ajuns misionarii latini, alături de o statuie a Mântuitorului răstignit, creştinii au aşezat chipul pictat sau o statuie a Sfântului Anton. La Focşani, deşi biserica romano-catolică are hramul ”Sf. Petru şi Pavel”, în evlavia lor creştinii o numesc ”Biserica Sfântul Anton”. (V. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.