Ultima oră

Eliza Botezatu: “Sperăm într-un 2014 cu puţine accidente de muncă”

Sorin Tudose
14 ian 2014 3146 vizualizări
Sefa Inspectoratului Teritorial de Muncă doreşte mai multă responsabilitate din partea lucrătorilor şi a angajatorilor pentru a se evita accidentele de muncă u anul trecut s-au produs 7 accidente mortale u în funcţia de adjunct la ITM a revenit soţia consilierului PDL Lică Panciu

Şapte accidente mortale de muncă şi alte patru soldate cu diferite grade de invaliditate au avut loc în cursul anului trecut în judeţul Vrancea. Ţinand cont de aceste date statistice nu tocmai roz, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea speră într-un 2014 care să aducă mai multă responsabilitate atat în randul angajatorilor cat şi al angajaţilor. “Înainte de toate, ne dorim un 2014 cu cat mai puţine accidente de muncă pentru că în cursul anului trecut am avut destule, inclusiv mortale. Sper ca muncitorii şi angajatorii să fie mai responsabili în ceea ce priveşte îndatoririle pe care le au pentru a nu se mai ajunge la cazuri de invaliditate sau chiar la decese. Spun responsabilitate pentru ambele părţi deoarece accidentele întamplate anul trecut s-au produs atat din cauza lucrătorilor cat şi din cauza angajatorilor”, ne-a spus Eliza Botezatu, şefa ITM Vrancea.

Munca la negru

Un obiectiv pe care instituţia îl are an de an în atenţie este reducerea fenomenului muncii la negru, fenomen care a cunoscut o stagnare în 2011 ca urmare a unor modificări la Codul Muncii. “Ne mai dorim şi o diminuare a fenomenului muncii fără forme legale, fenomen destul de complex ce nu cred că poate fi eradicat aşa simplu. Graţie modificărilor aduse Codului Muncii în urmă cu doi ani s-a simţit o creştere o numărului de contracte încheiate comparativ cu anii de dinaintea modificărilor. Mărirea considerabilă a sancţiunilor şi introducerea sancţiunii penale i-a determinat pe angajatori să fie mai prudenţi”, a mai adăugat Eliza Botezatu. Potrivit legislaţiei în vigoare dacă un angajator are la muncă mai mult de cinci angajaţi fără forme legale este trimis în judecată. Şefa ITM-ului spune că numărul angajatorilor care au fost identificaţi cu un număr mare de lucrători fără acte a scăzut de cand cu modificările de la Codul Muncii, dar nu şi numărul de persoane care lucrau la negru. De multe ori, chiar angajaţii sunt cei care acceptă să lucreze fără acte, în complicitate cu patronii.

Simona Panciu şi Sebastian Ciocan, şefii adjuncţi în 2013

Inspectorii de Muncă au început controalele încă din primele zile ale anului, dar în această perioadă piaţa muncii este departe de a se fi dezgheţat chit că iarna a fost destul de blandă pană în prezent. Exploatarea forestieră, construcţiile şi alte domenii care presupun munca în aer liber au intrat în stand by momentant astfel încat cei de la ITM au făcut verificări în sistemul medical, în domeniul asistenţei sociale şi în domeniul financiar. “Neregulile descoperite în controalele efectuate pană în prezent au fost minore şi în mare au fost aplicate doar avertismente”, au mai spus reprezentanţii ITM. 2013 a fost anul în care echipa de conducere a instituţiei a suferit anumite modificări. Dacă Eliza Botezatu, susţinută de PDL să avanseze în acest post, a rămas inspector şef, Sorin Grădeanu a pierdut postul de inspector şef adjunct pe Securitate şi Sănătate în Muncă (SSM) în favoarea Simonei Panciu, unsă în post tot pe timpul guvernării PDL. Soţia consilierului judeţean Lică Panciu a fost în concediu de creştere a copilului după care şi-a reluat funcţia de inspector şef adjunct. De asemenea, Sebastian Ciocan a devenit inspector şef adjunct pe Relaţii de Muncă (RM) luandu-i locul Silviei Perişan. Postul a fost ocupat şi de Eliza Botezatu pană ca aceasta să ajungă pe prima funcţie de conducere a ITM-ului, după pensionarea Victoriei Diaconu, fosta şefă a instituţiei. (S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
criticul, acum 3724 zile, 23 ore, 56 minute, 36 secunde
si cu spagi cat mai multe!!! Cat ai luat de la ETIQUETTE TREND, teparii din Promenada???
haha, acum 3725 zile, 4 ore, 45 minute, 42 secunde
@roua: pnl-ist frustrat ce esti ......
roua, acum 3725 zile, 9 ore, 3 minute, 50 secunde
Cum naiba mai stau acesti doi oameni in functie eu nu inteleg. Si au batut jos de PSD atata timp, au facut campanie impotriva lor lor si acum tot pe aceleasi functii sunt. E strigător la cer cum se citeste integral
multi ani, acum 3725 zile, 9 ore, 18 minute, 6 secunde
unul dintre cei mai buni sefi pe care ii avem in judet, o adevarata doamna, felicitari si mult succes
lica, acum 3725 zile, 17 ore, 23 minute, 13 secunde
Pai il vedeti voi pe consilierul pdl Lica Panciu facand vreodata opozitie in cj?( Nu ca ar fi vreo desteptaciune) De asta sta nevasta-sa pe functie.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.