Ultima oră

„Doi ani mi-am tratat copilul după şapte diagnostice greşite”

Aurelian Ivan
30 dec 2013 479 vizualizări
Faptele bune de la Centrul „Micul Prinţ” pentru copilul autist.Părinţii copiilor cu autism sunt prinşi într-o lume a ignoranţiei şi a slabei pregătiri medicale şi sociale.Centrul Regional de Recuperare a Copilului cu Autism „Micul Prinţ” din Focşani încearcă să suplinească toate aceste neajunsuri şi să le ofere copiilor o şansă la integrare


În spatele clădirii unde se eliberează actele de identitate, la Paşapoarte, cum spun mulţi, există un loc care reprezintă speranţă pentru sute de părinţi care au copii afectaţi de autism. La ultimul etaj, dincolo de nişte uşi albe, o echipă de 25 de psihoterapeuţi lucrează zilnic cu nişte copii speciali pentru a-i învăţa să fie normali. Copiii cu autism sunt captivi într-o lume fără zambete şi fără reacţiile de bucurie normale ale copilăriei. Pentru „salvarea” acestor copii nu există tratament, ci doar terapia care poate să-i scoată din universul lor interior. Şi minuni există! Acestea se înfăpuiesc datorită specialiştilor de la Asociaţia Speranţa Andradei – Centrul regional de recuperare a copilului cu autism „Micul Prinţ”.
Dramele părinţilor sunt puţin cunoscute. Unii spun că şi-ar fi dorit ca fiul sau fiica lor să aibă nevoie de un transplant, le-ar fi dat şi inima, dar să nu fie afectaţi de autism, o boală care nu se vindecă, dar care poate fi  “îmblanzită” cu infinită răbdare şi dragoste. Peste toate astea, sunt numeroşi părinţi care merg la zeci de medici pană să afle de ce boală le suferă copilul. ”Duceţi-vă într-un spital, dispensar şi găsiţi pe pereţi afişe cu reclame la medicamente, pastă de dinţi, dar nu găseşti nicio informaţie despre autism. Am văzut la copilul meu comportamente ciudate, am mers la o grămadă de doctori, mi-au dat şapte diagnostice. Timp de doi ani mi-am tratat copilul după diagnostice greşite. L-am distrus cu medicamente. Ca într-un final să ajung la Iaşi, cu o altă boală, şi acolo am aflat de autism”, ne-a spus Silvica Mîrza, una din mămicile care vin la Centrul de recuperare Micul Prinţ. Mulţi părinţi au căzut în capcana unor terepeuţi escroci, care au profitat de suferinţa lor şi le-au vandut iluzia că boala poate fi tratată. Le-au luat banii, iar copilul a rămas prizonier în globul de sticlă. “Cand te duci cu un copil la un medic ar trebui să-i facă şi un test. Dacă se depistează mai devreme, sunt mai multe şanse de recuperare. Eu am pierdut 2 ani”, ne-a spus aceeaşi mămică.


Părinţii învaţă cum să îşi trateze copilul autist


Sunt oameni care vin de la sute de kilometri pentru specialiştii de la Centrul „Micul Prinţ”. Sunt părinţi din Braşov, Botoşani, Buzău care vin la acest centru unic în regiune, pentru terapie. “Printr-un medic din Tîrgu Mureş am aflat de centrul de la Focşani. M-a sfătuit să vin să mă conving cu ochii mei”, spune Manuela Barbu, o mămică ce face naveta de la Braşov. Centrul de la Focşani este unul din puţinele locuri din ţară cu specialişti în problematica copilului cu autism. “Suntem un centru iubit de foarte mulţi părinţi pentru că avem posibilitatea logistică să oferim aceste terapii pentru familii. Aici pornim terapia de la familie şi apoi începem cu copilul, cand părintele are minimul de cunoştinţe despre boală. Noi avem nevoie de părinte ca şi partener, este cel care continuă munca noastră acasă”, ne-a spus psihologul Alice Pruteanu, directorul executiv şi iniţiatorul Centrului „Micul Prinţ”.


Povestea din spatele luptei pentru recuperare


Puţini ştiu, dar în spatele Centrului „Micul Prinţ” este o întreagă poveste de viaţă, speranţă şi ajutor. Psihologul Pruteanu, directorul acestui centru, este inima care a dat viaţă acestui loc. Cu mult înainte de acest proiect, Alice era o tanără care trăia o dramă puternică. Sora ei se zbătea între viaţă şi moarte, fiind anorexică. Din disperare, ca să îşi salveze sora, a început să înveţe franceza pentru a descifra tratatele de specialitate de unde putea afla mai multe despre boală. Alice spune că de la acest punct viaţa ei s-a schimbat. A urmat psihologia şi a reuşit să îşi salveze sora. Anii au trecut, iar într-o zi, pe cand era la începutul meseriei, a găsit un anunţ în ziar. O fundaţie căuta un psiholog. “O mămică m-a întrebat atunci cum aş trata un copil cu autism. I-am răspuns atunci şi cred şi acum în ceea ce am spus: cu multă dragoste şi multă răbdare poţi sparge coconul unui copil cu autism”. De aici a început proiectul care avea să se transforme în Centrul de Recuperare a copilului cu autism. Acum “Micul Prinţ” a devenit sinonim cu speranţa pentru zeci şi zeci de familii. Pentru că erau mulţi părinţii care o căutau pe psihoterapeutul Alice Pruteanu, aceasta a amenajat un spaţiu de consiliere şi tratament într-un uscător de bloc. Numărul micilor pacienţi a crescut şi a fost nevoie de un spaţiu şi mai mare. ”Consiliul Judeţean a crezut în acest proiect şi ne-a oferit un spaţiu suficient pe care l-am amenajat cu ajutorul sponsorilor. Datorită sufletului unor oameni am putut trata sufletele altor oameni”, ne-a spus Alice Pruteanu. Şi după mai bine de 7 ani, în acest proiect cred peste 20 de psihoterapeuţi şi zeci de părinţi care vin aici din toată ţara la singurul şi cel mai bine dotat centru pentru copilul cu autism din Romania. (Aurelian IVAN)
 

 

 


De ce să nu ajutăm?
Din 2005, toţi cetăţenii romani au dreptul să direcţioneze 2% din impozitul pe venit către o organizaţie non-profit, iar completarea sumei nu este necesară pentru că organul fiscal va calcula şi va vira banii. Asociaţia Speranţa Andradei ar putea folosi din aceşti bani care merg la stat pentru a duce mai departe munca de a-i ajuta pe copiii autişti să ducă o viaţă normală. Cei care vor să facă acest gest pot nota numărul de cont bancar al Asociaţiei: RO13BPOS40003612612ROLO1.


CASETA


Autismul este: o tulburare de dezvoltare pe toată durata vieţii care afectează trei arii: comunicarea, socializarea şi imaginaţia; are origine cerebrală şi în general este prezentă de la naştere. Conform ultimelor cercetări, 1 din 35 de copii este autist (American Journal of Psychiatry).
Autismul nu este: o boală psihică sau contagioasă, un refuz de a comunica, o consecinţă a educaţiei, în vreun fel vindecabil.

 

 

FOTO: Părinţii copiilor cu autism spun că au găsit la Focşani, înainte de profesionalism, oameni

 



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.