Ultima oră

Puterea şi Opoziţia i-au omagiat separat pe revoluţionari

Silvia Vrînceanu
22 dec 2013 1660 vizualizări
Revoluţia din 89, comemorată separat de politicieni: USL a depus coroane la Cimitirul Nordic, în timp ce Opoziţia a mers la monumentul din Piaţa Unirii u “nu înţelegem de ce prefectul, preşedintele Consiliului Judeţean şi primarul, care au organizat evenimentul, nu au dorit ca alături de ei să se afle şi Opoziţia”, a spus Neaţă de la PDL u depunerile de flori au fost organizate la 24 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989

Eroii căzuţi la Revoluţie au fost omagiaţi separat de politicienii vranceni, care nu pot trece peste orgolii şi răutăţi nici măcar în amintirea celor care au luptat pentru libertate în 1989. Dacă Opoziţia a participat la ceremonia organizată la ora 11.00, la Monumentul Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989 care se află în Piaţa Unirii, Puterea a participat la slujba de pomenire organizată la Cimitirul Nordic. Astfel, delegaţia PDL Vrancea a fost formată din preşedintele Costică Neaţă, liderul organizaţiei de tineret, Ionuţ Filimon,  primarul comunei Bilieşti, Vasile Chirilă, şi secretarul general adjunct, Ionel Partene. „Mulţumim reprezentanţilor organizaţiilor de revoluţionari care ne-au invitat să depunem coroane la monumentul din Piaţa Unirii, dedicat eroilor care au murit în 1989 la Revoluţie. De altfel, acesta este locul în care ei trebuie cinstiţi. Politicienii USL, aflaţi la putere, au ales o altă locaţie, la Cimitirul Nordic, unde au organizat propriul eveniment la care n-au invitat pe nimeni. Nu înţelegem de ce prefectul, preşedintele Consiliului Judeţean şi primarul, care au organizat evenimentul, nu au dorit ca alături de ei să se afle şi Opoziţia“, a declarat Costică Neaţă, preşedintele organizaţiei PDL Vrancea. Alături de PDL, la manifestare au fost prezenţi şi reprezentanţi ai celorlalte partide de opoziţie, Forţa Civică şi Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat care au răspuns invitaţiei Organizaţiei Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989. „Faptul că noi vom depune o coroană de flori la Monumentul Eroilor Martiri ai Revoluţiei din 1989 din Grădina Publică iar coaliţia de guvernare la Monumentul Eroului Necunoscut din Cimitirul Nordic arată clar că nu credem în aceleaşi idealuri, în aceleaşi valori. Noi îi onorăm acum pe cei morţi în decembrie 1989 care au visat la o Românie liberă, prosperă şi care să meargă constant pe calea democraţiei. În Vrancea locul în care s-au adunat ei atunci şi au strigat LIBERTATE a fost Piaţa Unirii din Focşani”, a spus şi Sorin Hornea, preşedintele de la Forţa Civică.

Coroane de flori şi la Cimitirul Nordic

La Cimitirul Nordic ceremonialul militar şi religios cu depunere de coroane în memoria celor care şi-au dat viaţa pentru libertate şi democraţie în decembrie 1989 a început la ora 12.00. Ceremonialul a fost realizat la Monumentul Eroilor şi la această manifestare au fost aprinse şi lumanări în amintirea zilei de 22 decembrie. Acţiunea a fost organizată la 24 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, manifestare în urma căreia zece vranceni au pierit pe altarul libertăţii. „Condamnaţi să îndure prea mulţi ani de criză, întuneric, foame şi minciună, romanii au găsit puterea de a se ridica împotriva dictaturii comuniste, şi-au regăsit demnitatea şi curajul şi au reuşit să-şi atingă ţelul suprem, libertatea”, a spus prefectul Cătălin Kanty Popescu, reprezentantul Guvernului în Vrancea. Alături de acesta, la ceremonie au venit şi cei de la USL şi PP-DD, printre care primarul Decebal Bacinschi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Dragoş Barlădeanu, deputatul PNL Nini Săpunaru sau aleşii locali ai PP-DD. După alocuţiuni, au fost depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea gărzii şi muzica militară. După acest moment şi prefectul Cătălin Kanty Popescu a mers şi la monumentul din Piaţa Unirii pentru a depune o jerbă de flori. (R. MANOLACHE, I. CREŢU)

Vrancenii care au murit la Revoluţie

Pentru rudele acestor oameni Crăciunul a murit în decembrie 1989

Discret, la ceremonia eroilor au participat şi rudele celor care n-au mai apucat să se bucure de Libertate şi Democraţie. Nouă familii din Vrancea îşi plang morţii din decembrie 1989 de sărbători. Unii au murit la datorie, în Armată, alţii, trei la număr, au fost aduşi de soartă în calea gloanţelor, fiind eroii fără voiei ai Revoluţiei. Aceştia sunt: Dorinel Ghinea, Dumitru Milea, Valerică Buruiană, Vasile Apostolie, Marin Catană, Nicolae Voicu, Gabriel
Danailă, Jim Silvestru şi Florin Cretu. Odihnă în pace! (S. V.)

Ţărăniştii amintesc de martirii din închisori

Organizaţia PNȚCD Vrancea, reprezentată la ceremonie de Lilian Ilie, Petru Ittu, Alin Robu, Maricel Juganaru, Andrei Chiriac, Ion Dediu, şi alţi caţiva tineri ţărănişti, a participat la comemorarea martirilor evenimentelor din decembrie 89, la invitaţia Asociaţiei Martirilor Revoluţiei. “Alături de colegii mei mai tineri, împreună cu seniorii ţărănişti am depus  o coroană de flori la monumentul dedicat lor, amplasat în Grădina Publică din Focşani! Martiri care au murit pentru înlăturarea regimului comunist, un regim al terorii, un regim al torţionarilor, care au săvârşit mii de victime,  membri ţărănişti, liberali, intelectuali, ofiţeri de armată, au murit în temniţe  sau au suportat ani grei de închisoare, muncă silnică, deportare! Martiri care murit pentru ca românii să trăiască într-o ţară liberă, o ţară în care să nu se se mai întâmple niciodată astfel de crime!”, a declarat Lilian Ilie, preşedintele organizaţiei judeţene a PNŢCD, care a catalogat întalnirea de la monumentul eroilor de centru ca pe “un moment al regăsirii, un prim pas spre unitate a  formaţiunilor de dreapta, din Vrancea”. (S. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.