Ultima oră

UPDATE!!!Premiile "Fapte bune". Cine a luat diplomele?

Ziarul de Vrancea
20 dec 2013 6293 vizualizări
Multumim tuturor prietenilor si colaboratorilor Ziarului de Vrancea care au fost alături de noi în această seară specială de 21 decembrie, la Premiile "Fapte bune".

În cadrul spectacolului Brazilor de Crăciun, coordonat de voluntarul Bogdan Gabor la Promenada Mall, Echipa Ziarului de Vrancea a oferit 20 de premii pentru Fapte bune unor oameni generoși care au pus pe picioare proiecte dedicate celorlalți, care s-au implicat constant în viaţa comunităţii sau pur şi simplu au arătat că le pasă şi au acţionat. În plus, a fost premiată și cinstea, cu o “Diplomă de buni cetățeni”, oferită tinerilor care au restituit un portofel plin cu bani la jumătatea acesti luni. Cele mai frumoase povești din spatele diplomelor acordate de directorul general al Ziarului de Vrancea, Corneliu Condurache, și redactorul șef Silvia Vrînceanu vor fi publicate în Ziarul de Vrancea pe 28 decembrie 2013, în Ediția Veștilor bune de Anul Nou, un proiect special, de bine, la care redacția lucrează de câteva săptămâni. “Cu această ocazie ne-am propus să scoatem la lumină poveștile frumoase și optimiste ale județului nostru, să premiem eroii vrânceni, oamenii obişnuiţi care schimbă prin exemplul propriu, încet dar profund, uneori tainic, lumea în care trăim. Sunt oameni care evită luminile rampei, pentru că în demersul lor sunt luminaţi şi călăuziţi de iubirea aproapelui. Nu a trebuit să-i căutăm prea mult, pentru că aceşti oameni ai lucrurului bine făcut sunt lângă noi.”, a declarat Silvia Vrînceanu în cadrul Galei. Să-i cunoaștem pe laureaţii Premiilor Fapte bune!

Vin la Teatru -“Festival de Bunăvoie”

Echipei de peste 30 de voluntari care a făcut posibilă organizarea Festivalului Vin la Teatru în Focșani – “Festival de Bunăvoie”, la care au aplaudat anul acesta în jur de 3.000 de spectatori. Diploma a fost ridicată în numele echipei de Mihai Cojocaru, student la Pedagogie Teatrală, și Dragoș Dragomir, student la Politehnică. Cei doi ne-au promis un Vin la Teatru, ediția 2014.
Echipa de voluntari ai Festivalului Vin la Teatru

Mihai Cojocaru – directorul Festivalului
Elena Dumitrescu
Dragoş Dragomir
Diana Mereoiu
Ioana Alexandru
Oana Bogzaru

Emilia Rădulescu
Claudiu Statache
Mircea Giurcă
Sergiu Statache
Serena Ţenea
Maria Ion
Ana Maria Raiu
Diana Mazilu
Bogdana Alexandrescu
Iulia View
Simona Delegeanu
Larisa Simion
Sorin Marius
Gabriel Chirilă
Adrian Dima
Emanuel Crivăţ
Rareş Neagu
Alexandru Caţavei
Ruxandra Dobre
Andreea Stanca
Claudia Ciolan
Asociaţia "Uniriştii"
Teatrul Municipal "Maior Ghe. Pastia"

Cadoul din cutia cu pantofi


Voluntarilor Oana Lepădatu, Mirela Moldoveanu şi Mihăiţă Lepădatu
Pentru proiectul caritabil “Cadoul din cutia cu pantofi” (www.shoebox.ro) pe care l-au adus anul acesta la Focşani. În doar o săptămână, cei trei au reușit să colecteze de la oameni generoşi 172 de cutii cu cadouri pentru copii, pe care le-au dăruit apoi unde a fost mai mare nevoia. “Cadoul din cutia de pantofi” este o poveste frumoasă, despre altruism și mobilizare socială, care a început în 2007, la Cluj, și care a ajuns anul acesta și la Focșani grație acestor oameni minunați. Diploma a fost ridicată în numele celor trei de Oana Lepădatu, care a venit la ceremonie direct de la maternitate, unde a lăsat ultimele două cutii cu cadouri pentru copiii abia născuți. Ea le-a cerut tuturor celor prezenţi să se alăture proiectului pentru că puii de om nu au nevoie de ajutor numai de Crăciun.


Biblioteca de week-end

Familia Doina, Mike, Daniel-Jon-Michael şi Honor-Maria Stratton - Iniţiatorii Bibliotecii de week-end a satului Şerbeşti, unde funcționează o bibliotecă enciclopedică deshisă la sfârșitul săptămânii, cu peste 4.000 de volume, un muzeu al satului Șerbești, o casă memorială dedicată publicistului Simion Ghinea, dar și un loc de joacă și agrement pentru copii întins pe 2 hectare, chiar în spatele bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

Profesioniştii ONG-urilor vrancene

Voluntarilor de la Asociatia "Speranta Andradei" din Focșani - Centrul Regional de Recuperare a copilului cu autism „Micul Prinţ”, unde sunt îngrijiți peste 40 de copii afectați de autism, provenind din toată regiunea, de o echipă inimoasă de specialiști.


Echipei de profesionişti de la Fundaţia Cartea Călătoare din Focşani, condusă de Mircea Bucur, un informatician nevăzător, pentru că oferă lumina cunoaşterii persoanelor fără vedere, accesibilizand filme, cărți și programe de calculator. Fundaţia Cartea Călătoare este singurul producător de carte audio în format Daisy din România (http://cartidaisy.ro/index.php?pida3), cărți ce pot fi împrumutate gratuit din 57 de biblioteci publice din România. De serviciile Fundației beneficiază în jur de o mie de oameni. Diploma a fost ridicată de Gabi Dima, purtătorul de cuvânt și unul din oamenii de bază ai organizației.

Echipei de voluntari văzuţi şi nevăzuţi de la Centrul de zi Dănuţ din comuna Broșteni, deschis pe lângă Parohia “Sfântul Gheorghe” din satul Pituluşa. Diploma a fost ridicată în numele tuturor voluntarilor de învătătoarea Jana Țigăeru, cel mai vechi și cel mai dedicat voluntar al centrului pentru copii. Centrul Danuţ de la la Pituluşa s-a născut dintr-o mare suferinţă: uciderea unui copil, unicul, al preotului Dorel Norocea şi al soţiei sale Elisaveta. Din această imensă durere a prins viaţă un proiect umanitar de manual, unic în judeţ, un model de bune practici care ar trebui multiplicat.
 

Asociaţia ABC Down Focșani, înființată de familia Negoiță, pentru pentru a promova și integra copiii și adolescenții diagnosticati cu Sindromul Down. Nominalizarea a venit pentru proiectul Caravana pe biciclete "Focşani UP Ride" prin care copiii și adolescenții afectați de sindromul Down au fost scoși în lume anul acesta pentru o cauză bună. La evenimentul premiilor Fapte bune acești copii ne-au arătat cât sunt de speciali, au dansat, au cântat, iar părinții ne-au povestit cu sinceritate cât de greu le este. Ei nu au cerut milă, ei au cerut respect și toleranță din partea semenilor. Asociaţia ABC Down Focșani vrea să formeze părinţii ca specialiştii de acasă ai copiilor cu sindrom Down şi să-i convingă că aceşti micuţi nu trebuie ţinuţi ascunşi. Oficial, în Vrancea sunt 31 de copii afectaţi de Sindrobumul Down.


Diplomă de mulțumire pentru FocşaniulVechi.ro

Juralistul Sorin Tudose -iniţiatorul proiectului FocşaniulVechi.ro – colecţia virtuală de fotografii a Focșaniului de altădată care ne arată orașul dinainte de comunism. Proiectul reunește peste o mie de imagini cu Focșaniul și foștii săi locuitori. Focșănenii din toată lumea pot contribui la completarea acestui puzzle fotografic al orașului dispărut, despre care Sorin Tudose ne-a spus că i se pare incomparabil mai frumos faţă de orașul gri şi plin de blocuri comuniste de astăzi.


“Maratonistul drapelelor”


Ilie Roşu – “Maratonistul drapelelor”. Inițiatorul supermaratorului “Pe aici nu se trece”, aflat la a treia ediție, dedicat memoriei eroilor din Primul Război Mondial, căzuți la Mărășesti, Mărăști și Soveja. Fost militar, Ilie Roşu vine din Adjudu-Vechi şi a făcut România cunoscută în toată lumea. Maratonistul aleargă în competiţii cu tricolorul în mână şi primeşte aprecieri din partea tuturor străinilor. Are ţara în suflet şi o poartă peste mări şi ţări ca s-o vadă toată lumea. Este unul dintre aceia – mulţi – care şi-au propus să scoată România din anonimat pe harta lumii. Dar modul în care o face el este cu totul inedit, de aceea Ziarul de Vrancea a decis să-i ofere o diplomă onorifică. Ilie Roșu a venit special de la București pentru a-și ridica premiul, alături de camaradul său Iulian Bașturea, fost comandor de aviaţie, cel care îl ajută în organizarea maratoanelor pentru eroi. La Gala faptelor bune, ne-a făcut mândri că suntem vrânceni, mai ales că la finalul discursului a scos drapelul României din buzunarul de la piept. Drapel care avea, evident, culorile la locul lor.


Proiecte pentru Educaţie şi Mediu

Echipei de voluntari ai proiectului „O şansă pentru fiecare” – Meditații pentru examenul de Balalaureat în Biserică. Proiect educaţional demarat sub patronajul Fundaţiei „Capela Militară Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” Focşani, de care au beneficiat 23 de tineri, cei mai mulţi obţinand diploma de maturitate. Etapa a doua a proiectului a început chiar în aceste zile, iar primii beneficiari sunt picaţii din vară. Diploma a fost ridicată în numele tuturor de părintele Ionel Vrînceanu, care a onorat invitația în ciuda programului încărcat de la Biserică, și de colaboratoarea sa principală din proiect, Mihaela Tătaru.

Voluntarii și fondatorii Centrului Educativ “Ajutorul creştinilor” din Focşani. Proiectul educational pentru copilul preșcolar este susţinut de Congregaţia Surorilor de Caritate “Don. F. Paolo Gravina”, condusă la nivel local de Sora Rosalba. În grădinița surorilor catolice primesc educație de calitate peste 40 de copii. Sora Rosalba, venită din Italia de 15 ani pentru a se dedica oamenilor în nevoie din România, a ajuns la Premiile Fapte bune alături de sora Tereza, colaboratoarea ei principală și ne-a vorbit despre slujirea aproapelui dar și despre răsplata pe care nu o așteaptă pe lumea aceasta. Sora Rosalba vorbește perfect limba română și a devenit de 5 ani cetățean roman.



Inginerul Neculai Bogdan -Pentru proiectul “Grădina botanică din faţa blocului”. Oaza de verdeață, în care se găsesc peste 60 de specii de arbori și arbuști se află pe strada Cuza Vodă, înconjurată de un cvartal de blocuri cenușii. Ajuns la o vârstă respectabilă, inginerul Bogdan și-a dedicat întreaga viață împăduririlor. În cuvântul său a recunoscut că îi este teamă să vadă cum arată acum pădurile pe care le-a plantat în urmă cu zeci de ani în munții Vrancei.


Echipei de voluntari implicaţi în proiectul “Tinerii Vrancei” pentru înfiinţarea liniei telefonice de consiliere “Telefonul adolescentului” la capătul căreia răspunde psihologul Cătălina Maria Dascălu. Susuținută de compania Pandora Focşani, Asociația a organizat în vară proiectul “Şcoala de vară “Nota Zece – Start pentru viitor”. Gălăciuc 2013

Grup ACT- grupul bloggerilor implicaţi în probleme sociale. Pentru campaniile umanitare dedicate copiilor orfani şi a adulţilor instituţionalizaţi din județul Vrancea pe care le-au derulat cu ajutorul unor colaboratori generoși. Robert Drilea și Ionuț Barbu au onorat cu prezența Premiile Fapte bune și au vorbit despre generozitate și bucuria de a face bine. “Actiune, Impact, Rezultate”, acesta este motto-ul acestui grup.

 

 

Echipei de voluntari ai Asociaţiei pe “Aripile cunoaşterii” Focșani, condusă de Florența Necula, care și-a propus să promoveze tinerii prin intermediul artei, dar care a avut ideea generoasă de a înființa și grupul Artizan, al doamnelor care au reinventat lucrul manual. Minunatele produse “hand-made” realizate de aceste doamne, unele mămici ale copiilor care frecventează asociația, pot fi admirate în aceste zile la Promenada Mall Focșani. Florența Necula, care a ridicat diploma de la Echipa ZdV, ne-a vorbit despre dorințele unei tinere care s-a întors în orașul ei după absolvirea facultății pentru a face fapte bune. Primii bani pentru susţinerea asocialţiei i-a strans din colectarea PET-urilor aruncate de alții.

Vincent Grüger, dirijorul permanent al Orchestrei de cameră Unirea din Focşani şi echipei care a pus pe picioare acest generos proiect muzical, începând cu anul 2009.

Clubul Rotary Varana Focşani - Pentru proiectele umanitare derulate în judeţul Vrancea, dedicate îmbunătăţirii condiţiilor de spitalizare pentru mamă şi copil.

Costică Beşa, iniţiatorul Muzeului Rădăcina Vrancei de la Bîrseşti.

Lilly Pierce, președintele Fundației Lillybud din SUA, pentru devotamentul si caldura umană cu care s-a implicat în susţinerea soldatului-erou Florinel Enahe din Gura Calitei, ranit in Afganistan in 4 mai 2012, si care a fost internat aproape un an de zile în Centrul National Medical Militar Walter Reed din statul american Maryland. “Florinel a inceput batalia cu moartea avand-o alaturi pe Lilly, care stiind romaneste, s-a oferit voluntar sa il ingrijeasca si sa-i fie translator. Voluntar inseamna sa ingrijesti si sa faci sa zambeasca un om din care a ramas doar mana dreapta si bustul, sa-i intelegi durerea si sa i-o alini, sa-i vorbesti despre speranta in orele disperate in care el crede ca nu mai merita sa traiasca, sa te bucuri cand se trezeste mai vesel, sa-i suni familia si s-o incurajezi, sa-i spui copilului ca tatal lui il iubeste si e bine, chiar daca tatal lui, in acel moment, e sedat si dus inspre sala de operatie. Toate acestea Lilly le-a facut din toata inima, rupand din timpul ei si al familiei ei.”, se arata intr-o descriere a acestei voluntare minunate facuta de jurnalista Anca Oegar.

Diplomă de bun cetăţean

Valentin Cîntacea - elev la Colegiul Tehnic «Valeriu D. Cotea» Focşani
Nicuşor Ţigănuşu - elev la Colegiul Tehnic Auto «Traian Vuia» Focşani
Pentru că, prin gestul de a înapoia un portofel plin cu bani găsit pe stradă, au dat un exemplu generaţiei lor, dar şi unei societăți în care banul dictează.

Suntem siguri că mai sunt foarte mulţi oameni care merită diplome de fapte bune, dar ne propunem să continuăm anul viitor. Multumim colaboratorilor de la Promenada Mall si Carrefour pentru ca ne-au fost alaturi la acest eveniment, reușind astfel să facem împreună o faptă bună.

 

Premii pentru brazi spectaculoşi şi diplome pentru fapte bune

La Spectacolul Brazilor de Crăciun de la Promenada Mall sunt expuse cele mai frumoase creaţii realizate de elevi şi de reprezentanţii catorva companii din Vrancea u vrancenii pot admira brăduţi, dar îi şi pot cumpăra pentru a susţine astfel activitatea unor ONG-uri vrancene u pentru că simţim nevoia să auzim şi de bine despre Vrancea şi oamenii ei buni, Ziarul de Vrancea a decis să premieze faptele bune ale acestui an, sambătă seara, şi să le dedice o ediţie întreagă de ziar, pe 28 decembrie 2013

 

Cei mai frumoşi şi mai originali brazi de Crăciun din Vrancea sunt expuşi zilele acestea la Promenada Mall. În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate ieri la centrul comercial, toţi creatorii de brazi şi-au motivat alegerile şi au transmis ganduri frumoase cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Brazii vor fi în centrul atenţiei astăzi, în cadrul celei de-a doua ediţii a Spectacolului Brazilor de Crăciun. Echipele care au realizat adevăratele capodopere, fără a sacrifica pomi de iarnă din păduri, provin de la cateva asociaţii, şcoli şi companii din Vrancea: Asociaţiile “Mayra”, “Pe aripile cunoaşterii”, “Micul Prinţ”, Centrul “Dănuţ”, Şcoala Pituluşa, Şcoala “Ştefan cel Mare”, Colegiul Economic, Colegiul “Alexandru Ioan Cuza”, Liceul Teoretic “Ioan Slavici”, Centrul “Elena Doamna”, Galeria Hidalgo şi centrul Copy Shop. Preşedinta Asociaţiei “Pe aripile cunoaşterii”, Florenţa Necula, prezentă ieri la conferinţă, a vorbit despre bradul realizat sub forma unei rochii din crengi naturale de brad, spunand că asociaţia pe care o conduce încearcă să dea viaţă lucrurilor: “Au participat activ toţi copiii de la noi de la asociaţie. Am dat viaţă unei rochii, fără să tăiem nici un brad!”.


  Bradul Asociaţiei “Pe aripile cunoaşterii” a fost realizat sub forma unei rochii cu trenă


Bradul 2 în 1 este propus de Centrul Micul Prinţ, dedicat copiilor afectaţi de autism

 


Asociaţia Mayra propune “bradul fluture”, care prinde aripi de Crăciun


Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă “Elena Doamna” ne propune fineţea panzei în locul cetinii de brad


Bradul Colegiului Cuza a fost realizat din hartie reciclată




Brad din spaghetti

Bradul din paste al Colegiului Economic a implicat o muncă de trei zile din partea elevilor şi profesorilor coordonatori, dar şi multă creativitate

 Colegiul Economic a “defilat” cu un brad inedit, confecţionat din 16 kilograme de paste vopsite în verde, astfel încat rezultatul final semăna izbitor de mult cu un brad natural. S-a muncit trei zile, s-a montat fiecare pastă pe un suport de carton, iar decoraţiunile au fost realizate din hartie pentru origami, a povestit Sonica Dărmănescu, profesor coordonator al elevilor economişti. De la Colegiul “Al. I. Cuza” din Focşani, elevii au venit cu un brad realizat din hartie reciclată, din foi de carte veche, şi ornamente din hartie în culorile liceului – alb şi albastru. Artizanii de la Galeriile de artă Hidalgo au avut, de asemenea, o idee originală, aducand un brad alcătuit din globuri, “un tablou, o bucăţică de artă”, după cum a declarat reprezentantul centrului, Oana Guzu. Deosebit, deşi simplu, a fost şi bradul companiei Aviputna, care promovează brandul “Din ogradă”, alcătuit din cofraje de ouă, în vreme ce Asociaţia “Mayra” propune “bradul-fluture”, care prinde aripi de Crăciun.

Decoraţiuni handmade şi produse tradiţionale la mall

Ideea acestui an a fost realizarea de brazi care să aibă consecinţe cat mai scăzute asupra mediului înconjurător, brazi ecologici şi, totuşi, atractivi pentru publicul care îi admiră. Bogdan Gabor, unul dintre organizatorii Spectacolului Brazilor de Crăciun, anunţă că cei care vor să achiziţioneze un brad pot licita începand cu suma de 200 de lei. Cei care îşi vor adjudeca brazii primesc în schimb un voucher şi pot alege unde vor să ajungă banii oferiţi în schimbul bradului ales de ei, care să le bucure sărbătorile. Prezent la conferinţa de ieri a fost şi un realizator de coşuri de paie de la Suraia; acesta a precizat că se bucură că exportă coşuri în cantităţi mari în ţări precum Franţa, Belgia sau Elveţia, dar că, în ţară, munca sa nu este apreciată la adevărata valoare. La standurile cu produse handmade, cumpărătorii pot alege între bijuterii, decoraţiuni de Crăciun şi păpuşi realizate manual de artişti care lucrează zile întregi cu migală. 

Faptele bune ale anului, premiate de ZdV

Astăzi, de laora 18.00, la Promenada Mall, are loc Gala “Fapte Bune”, în cadrul căreia vor fi acordate premii oamenilor care s-au implicat în viaţa comunităţii vrancene pe parcursul acestui an. Poveştile acestor oameni vă vor fi făcute cunoscute de către Ziarul de Vrancea în ultimul număr din acest an, pe 28 decembrie, într-un ziar al veştilor bune despre fapte bune. “Pentru că simţim nevoia să auzim şi de bine despre Vrancea şi oamenii ei buni, Ziarul de Vrancea a decis să premieze faptele bune ale acestui an şi să le dedice o ediţie întreagă de ziar, pe 28 decembrie 2013, vrâncenilor frumoşi, harnici şi generoşi, care se dedică binelui public fără să ceară ceva la schimb. În avanpremieră, le vom oferi acestor oameni speciali diplome de “Fapte bune” şi le vom strange mâna în cadrul evenimentului caritabil “Spectacolul Brazilor de Crăciun”, organizat la Promenada Mall, sâmbătă seara, pe 21 decembrie, de la ora 18.00. Vii şi tu alături de noi la fapte bune?”, se arată în invitaţia trimisă de Ziarul de Vrancea. Oamenii care fac fapte bune vor fi eroii unui ziar special la sfarşit de an. “Pentru că Ediţia Veştilor Bune este dedicată faptelor bune, ne-am propus să vă prezentăm pe 28 decembrie 2013 poveştile frumoase ale judeţului nostru, eroii vrânceni obişnuiţi care schimbă prin exemplul propriu lumea din jur. Ei nu vorbesc despre schimbare, ei sunt agenţii schimbării. Ei sunt oameni ai zidirii, sunt oameni ai lucrurilor care se fac şi despre care se vorbeşte mai puţin. Sunt oameni care evită în general luminile rampei, pentru că, în demersul lor, sunt luminaţi şi călăuziţi de iubirea aproapelui”, explică demersul echipei ZdV redactorul-şef Silvia Vrînceanu Nichita. Suntem siguri că mai sunt mulţi oameni extraordinari care merită diplome de fapte bune, însă anul acesta, la prima ediţie a Premiilor „Fapte bune”, vor fi premiaţi într-un cadru festiv primii dintre ei. Ne dorim ca acest eveniment să devină unul tradiţional. (Alina-Elena VASILIU)

Pornind de la ideea că singurele lucruri de care oamenii nu duc lipsă sunt veştile rele, vă propunem la final de an o colecţie de fapte bune ca să ne inspire pentru 2014. Ediţia veştilor bune apare pe 28 decembrie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
R.A., acum 3777 zile, 13 ore, 18 minute, 55 secunde
In atentia ZdV Eu cred ca simplul fapt ca m-am abtinut de la fapte rele,inseamna o fapta buna.Merge?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.