Ultima oră

VIDEO!!! Participanţi mai puţini, obiecte valoroase la concursul “Pavel Terţiu”

Sorin Tudose
13 dec 2013 1317 vizualizări
La cea de-a şaptea ediţie a concursului “Pavel Terţiu” au participat expozanţi din patru judeţe Ieri după amiază, la sediul Galeriilor de Artă din Focşani a avut loc premierea celor mai buni meşteri populari care au participat la cea de-a şaptea ediţie a expoziţiei concurs “Pavel Terţiu”, competiţie naţională dedicată Meşteşugurilor Tradiţionale

Exponatele au fost făcute de păstrătorii artei populare din Botoşani, Alba Iulia, Iaşi şi Vrancea. Este vorba de măşti populare, obiecte metalice, crestături populare, instrumente, ţesături, ouă încondeiate şi icoane tradiţionale. La evenimentul organizat de Consiliul Judeţean Vrancea şi Centrul Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, Artelor şi Meseriilor au participat Ionel Cel-Mare, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, dar şi Aurelia Cosma, corespondent naţional al Asociaţiei Europene a Muzeelor în Aer Liber. “Pe simezele Galeriilor de Artă din Focşani sunt expuse lucrări ale elevilor de la secţiile externe ale şcolilor din ţară. Criza şi problemele din ultima perioadă au făcut ca numărul şcolilor care participă la evenimentul nostru să scadă. Totuşi, mă bucură faptul că valoarea lucrărilor prezentate este deosebită. Expoziţia se numeşte «Pavel Terţiu», iar cunoscătorii în ale folclorului ştiu că acesta a fost şI este poate cel mai important meşter popular al Vrancei. Este printre puţinii din ţară care în 1970 a primit premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru meşteşugul său”, ne-a spus profesorul Liviu Nedelcu, directorul Centrului Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, Artelor şi Meseriilor. “Sunt mai plină de emoţie văzand ediţia de anul acesta realizată aici, la Focşani, care are un plus faţă de celelalte ediţii prin calitatea lucrărilor. Este lăudabilă iniţiativa de a continua cu tenacitate acest efort de susţinere a celor care îndrăgesc creaţia populară”, a spus şi Aurelia Cosma. Au fost acordate peste 25 de premii la cele nouă secţiuni ale concursului fiecare premiu variind între 100 de lei şi 350 lei. Expoziţia va putea fi vizitată toată luna decembrie. Mai jos aveţi caştigătorii premiului I la fiecare categorie. (S. TUDOSE)


Meşteşugurile populare sunt duse mai departe de tineri


“Intrumentele populare”, una din cele nouă secţiuni ale concursului



Măşti populare – Clasa de meşteşuguri tradiţionale măşti
Secţia Metal – Clasa condusă de Gh. Ţimiraş (Campineaca) pentru o balanţă
Crestături populare- Clasa Tudoriţei Lupaşc –tipar de caş
Dogărie mică - Clasa condusă de Tudoriţa Lupaşc – Cofiţă
Instrumente Populare – Clasa Nereju condusă de Pavel Lupaşc
Ţesături Populare/Scoarţe – Clasa externă de la Brădet
Ştergare Populare – Ştergare Nereju
Ouă încondeiate – Cristina Condurache – Botoşani
Icoane Tradiţionale – Marinela Gherasim –Iaşi
Pe platforma webtv a ziarului nostru puteţi urmări un material video de la eveniment


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.