Ultima oră

Topul milionarilor: Arestarea i-a înjumătăţit averea lui Liviu Jitea

Mihai Boicu
2 dec 2013 14481 vizualizări
Cel mai bogat om din Vrancea mai are 32 - 34 milioane, potrivit Top 300 Capital.Acesta a fost arestat în luna martie, fiind acuzat de afaceri necurate cu alcool.Daniel Guzu, patronul de la Casa Panciu, are o evoluţie constantă, cu 15 - 16 milioane de euro şi îşi diversifică afacerile.Dintre cei care fac afaceri în Vrancea, Dorinel Umbrărescu este pe locul 10 în topul celor mai bogaţi romani, cu 365 milioane de euro

Cel mai bogat om de afaceri din Vrancea, Liviu Jitea, eliberat aseară din arest în dosarul contrabandei cu alcool, se confruntă cu o scădere semnificativă a averii sale după arestarea sa în luna martie. Potrivit ultimei ediţii a Top 300 Capital, acesta are la ora actuală o avere de 32 – 34 de milioane de euro, după ce anul trecut deţinea o avere estimată la 56 – 58 milioane de euro. Averea lui Liviu Jitea s-a înjumătăţit de la an la an, întrucat în 2011 jurnaliştii de la Capital spuneau că afacerile şi bunurile acestuia valorau peste 100 de milioane de euro. Arestarea lui Liviu Jitea a fost un adevărat şoc pentru lumea oamenilor de afaceri, deşi se spunea pană la acel moment că acesta s-a îmbogăţit din afaceri ilegale cu alcool, dar şi prin “inundarea” pieţei cu băuturi fermentate liniştit înainte de a fi accizate. Procurorii l-au acuzat că a “fentat” statul la taxe şi impozite cu 8 milioane de euro. Trust LF Trade, Vranlact şi Vinexport sunt cele trei firme “amiral” ale omului de afaceri, care traversează acum o perioadă dificilă. Trust LF Trade, societatea care aducea cele mai multe venituri, a intrat în insolvenţă şi încearcă să se salveze de la faliment. Vranlact, cunoscută prin produsele livrate pe piaţa locală şi nu numai, a obţinut contracte de la Consiliul Judeţean pentru a furniza produse lactate elevilor din judeţ.

“Daniel Guzu are” ... afaceri în creştere

Milionarul Daniel Guzu a intrat pe piaţa produselor ecologice, sub brandul Casa Panciu

Al doilea om de afaceri din Vrancea prezent în topul celor mai bogaţi romani este Daniel Guzu, a cărui avere se menţine la un nivel constant, de 15 – 16 milioane de euro. Numele acestuia se leagă de vopselele decorative Fabryo, fosta Guzuchim, iar acum de brandul Duraviz. Acesta şi-a făcut intrarea pe piaţa vinurilor cu domeniul pe care îl la Ţifeşti, însă produce şi sucuri şi dulceţuri naturale, fără aditivi sau îndulcitori, prin firma sa Casa Panciu. “Lucrăm la crearea unor noi sortimente de vinuri, facem paşi serioşi în dezvoltarea unor unităţi în care să putem prelucra mai multe produse alimentare ecologice”, a dezvăluit Daniel Guzu planurile sale de viitor. Cifra de afaceri de care vorbeşte omul de afaceri a fost de 17 milioane de euro. Vinurile produse sub sigla “Casa Panciu” şi fructele, sucurile şi dulceţurile comercializate sub brandul “Ana are” sunt afaceri la început de drum, dar care se dezvoltă într-un ritm alert. Omul de afaceri investeşte acum într-o pensiune în mijlocul viilor pe care le deţine la Ţifeşti, ceea ce înseamnă intrarea şi domeniul turismului.

Umbrărescu a rezolvat problema banilor: şi-a luat bancă

În afara lui Liviu Jitea şi a lui Daniel Guzu, sunt mai mulţi oameni de afaceri care au legături stranse cu Vrancea şi care sunt prezenţi în Top 300 Capital. Dorinel Umbrărescu, cu un adevărat imperiu langă Adjud, are o avere de 360 – 365 de milioane de euro şi este ocupantul poziţiei a zecea. Confruntat cu greutaţi în obţinerea finanţării în faţa unor coloşi europeni în domeniul construcţiilor, omul de afaceri din Bacău a preluat ATE Bank pentru 10 milioane de euro. Mişcarea îi va permite să se împrumute de la alte bănci şi de la BNR. Cifra de afaceri a principalelor sale firme s-a diminuat anul trecut de la 285 milioane lei la 164 milioane lei. Omul de afaceri gălăţean Corneliu Istrate, împreună cu familia sa, este pe locul 77 în Top 300 Capital cu o avere de 59 – 60 de milioane de euro. Afacerea a fost împărţită între cei doi copii ai fostului patron al Vega 93. Firma a avut afaceri de 80 de milioane de euro şi este omniprezentă în Vrancea, caştigand aproape toate contractele pe bani publici, alături de alte firme agreate de puterea locală.

Patroana Vincon face mezeluri de 28 milioane de euro

Luchi Georgescu, patroana Vincon Vrancea, are o avere de 48 – 49 milioane de euro

Luchi Georgescu, patroana Vincon Vrancea, are o avere de 48 – 49 milioane de euro, care o situează pe locul 103 în topul celor mai bogaţi romani. Afacerile sale nu sunt legate doar de vinuri. Luchi Georgescu a făcut investiţii importante în fabrica de producţie a mezelurilor Meda, lucru care s-a văzut în creşterea datoriilor la aproape 8 milioane de euro. Cifra de afaceri a Meda a fost de 27 milioane de euro anul trecut şi se aşteaptă să crească la 28,5 milioane de euro în acest an. Şi Vincon Vrancea, perla coroanei din afacerile lui Luchi Georgescu, a făcut investiţii care au urcat datoriile la 7,6 milioane de euro. Cifra de afaceri a scăzut anul trecut cu 4%, la 17,3 milioane lei, însă profitul a crescut la aproape 1 milion de euro. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.