Local

„Zilele Focșaniului“ costă cât întreținerea iluminatului public pe doi ani

Ionel Sclavone
5 iul 2017 4571 vizualizări

Parangheliile și evenimentele dedicate Zilelor Focșaniului vor costa bugetul local, în acest an, în jur de 1,115 milioane de lei, cât costurile estimate pentru întreținerea iluminatului stradal pe doi ani.  Cea mai mare parte a banilor, 842.520 de lei,  vor fi plătiți de Ansamblul Folcloric Țara Vrancei, conform schemei deja împământenite, pentru servicii de organizare a „evenimentului cultural artistic «Zilele Municipiului Focșani»“, adică a celor trei paranghelii care vor avea loc în week-end.  „Țara Vrancei“ mai are în buget încă 150.000 de lei pentru cheltuieli de transport, cazare și masă destinate găzduirii a 140 de invitați care vor participa la festivalul folcloric „Vatra Mioriței“. Alți 163.000 de lei au fost alocați de Municipalitate și vor fi cheltuiți în cadrul diverselor acțiuni conexe organizate cu acest prilej.  

Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei“ a alocat un buget de 708.000 lei la care se adaugă TVA (842.520 de lei) pentru organizarea celor trei spectacole din Piața Unirii, dedicate Zilelor Municipiului Focșani, în intervalul 7 – 9 iulie. Conform anunțului publicat pe website-ul instituției,  „contractantul va asigura organizarea și desfășurarea în bune condiții a evenimentului cultural-artistic «ZILELE MUNICIPIULUI FOCȘANI»  în Piața Unirii din municipiul Focșani, județul Vrancea“.

Este vorba de asigurarea logisticii necesare desfășurării evenimentelor, respectiv montarea echipamentelor de scenotehnică și videotehnică, mediatizarea evenimentului și cheltuielile cu artiștii care urmează să evolueze în cele trei zile.

Pe lângă cei 842.520 de lei, Ansamblul Țara Vrancei a mai solicitat o ofertă de preț, la unitățile de hoteliere din zonă, pentru servicii de cazare și masă, vreme de trei zile, între 7 și 9 iulie, pentru 140 de invitați care urmează să participe la Festivalul Internațional de Folclor „Vatra Mioriției“. Pe website-ul instituției nu este publicat bugetul prevăzut pentru aceste cheltuieli. Potrivit spuselor Mariei Murgoci, director al Ansamblului, ar fi vorba de aproximativ 150.000 de lei: „Am prevăzut acești bani de la începutul anului, urmând să plătim din ei inclusiv transportul artiștilor participanți la festivalul folcloric, la Focșani. Ca în fiecare an, vom avea invitați  nu doar din țară ci și din Modova, Ucraina, Bulgaria, Grecia și Serbia. Este un eveniment cultural care a intrat deja în tradiția municipiului și pe care dorim să-l continuăm mulți ani de acum înainte. De altfel, în perioada următoare vom depune documentele necesare pentru a-l îngregistra și la OSIM, ca să-i dăm mai multă valoare și greutate“

 

Primăria pune la bătaie încă 163.000 de lei

 

Pe de altă parte, pe lângă fondurile destinate parangheliilor din Piața Unirii, Primăria condusă de Cristi Misăilă va mai cheltui, încă 163.000 lei. Banii vor fi utilizați pentru premierea cuplurilor vârstnice, a sportivilor, profesorilor și elevilor.  

Zilele municipiului Focșani au debutat, deja, de duminică, cu un eveniment dedicate comemorării domnitorului moldovean Ștefan cel Mare. Vor continua joi cu un concert al Orchestrei de Cameră „Unirea“, urmate, vineri de o lansare de carte, premierea elevilor și profesorilor cu performanțe la învățătură, a cuplurilor vârstnice  festivalul de muzică folclorică „Vatra Mioriței“, festivalul de muzică corală „Pastorala“ și, cireașa de pe tort, parangheliile din Piața Unirii.

Începând de vineri, programul devine mult mai complex, cu lansări de carte, premieri ale elevilor cu performanțe, ale sportivilor vrânceni cu rezultate deosebite în anul 2017, dar și a câștigătorilor Vrancea Trophy, premieri ale cuplurilor de aur. Totodată, în Piața Moldovei, Cartierul Sud și Piața Unirii, în cele trei zile se va desfășura și Festivalul Internațional de Folclor ”Vatra Mioriței”, iar la Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia va avea loc ediția a XVII-a a Festivalului Coral ”Pastorala”. De vineri până duminică, în fiecare seară, pe scena amenajată din Piața Unirii, focșănenii vor avea parte și de câte un concert surpriză.

 

Parangheliile lui Misăilă costă cât întreținerea iluminatului public pe doi ani

 

Fondurile alocate, în acest an, de Primărie și Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei“ pentru evenimentele dedicate Zilelor Municipiului Focșani, bat spre 1,155 milioane de lei. Suma este aproximativ egală cu  bugetul estimat a fi utilizat pentru întreținerea actualului sistem de iluminat stradal în Focșani în următorii următorii doi ani, prevăzut în caietul de sarcini care are ca obiect externalizarea serviciului de iluminat public.

Potrivit documentului, în fiecare dintre cei doi ani Primăria va pune la dispoziția unui operator economic privat câte 509.540,18 lei, la care se adaugă TVA, pentru a fi utilizați la înlocuirea becurilor, reparația contactelor, a cablurilor de alimentare și alte lucrări de întreținere.

Reamintim că petrecerea de Anul Nou a costat bugetul public mai mult decât vor costa lucrările de întreținere și reparații curente pe străzile din Focșani în acest an. Revelionul 2016-2017, primul din mandatul lui Misăilă, a fost finanțat de Primărie prin intermediul Ateneului Popular și a costat 962.900 de lei, la care s-a adăugat TVA, un record pentru Municipalitate. Pe de altă parte, Direcția de Dezvoltare Servicii Publice a bugetat doar 892.100 lei la care se adaugă TVA pentru reparația și întreținerea curentă a îmbrăcămintei asfaltice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.