Local

ZdV și Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei colaborează pentru monitorizarea stării drumurilor din județul Vrancea

Ziarul de Vrancea
12 feb 2020 1820 vizualizări

Ziarul de Vrancea (ZdV) va colabora în perioada următoare cu Asociația ”Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” (MDM) într-un proiect prin care vor fi monitorizate toate drumurile județene și naționale din Vrancea. În afara drumurilor din județul Vrancea vor mai fi monitorizare prin același proiect și drumurile județene și naționale din județele Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui. Noutatea constă în faptul că proiectul este gândit astfel încât monitorizarea va fi realizată practic prin implicarea locuitorilor din comunitățile orașele și satele deservite  de aceste drumuri, care vor supraveghea periodic dacă se lucrează, care este ritmul lucrărilor și ne vor trimite fotografii si video de la fața locului.

Cu aceste date, va fi realizată o hartă online interactivă pentru toata Moldova, (județele Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea) pe care oricine o va putea accesa și, dând un click pe drumul de interes, va putea vedea informații, poze și filmulețe cu ceea ce se întâmplă acolo.

La sfârșit, va fi făcut public un raport general privind starea reală a infrastructurii rutiere din Moldova (județele Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea).

Dar și mai important, proiectul în care Ziarul de Vrancea (ZdV) va colabora cu Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (MDM) va oferi și o analiză realizată de experți ai Facultății de Geografie din Iași în care, ținând cont de dinamica economică și socială, datele privind mobilitatea în regiune și alte informații, va prezenta prioritățile reale ale dezvoltării rețelei de drumuri din Moldova (județele Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea) . 

Care drumuri vor trebui extinse la mai multe benzi, care modernizate, care vor primi o atenție mai specială, în funcție de o realitate viitoare stabilită de date concrete și nu de mofturi și de conjuncturi politice.

Documentul va putea sta la baza oricăror politici viitoare realiste și serioase privind dezvoltarea Moldovei.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (www.inovarecivica.fdsc.ro)

Citiți și:Comunicatul de presă al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei (MDM)privind lansarea proiectului “Adoptă un drum în Moldova“

Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei anunță demararea proiectului ”Adoptă un drum în Moldova”, care are ca obiectiv principal monitorizarea infrastructurii rutiere din regiunea Moldovei, cu precădere a drumurilor județene, esențiale pentru comunitățile rurale defavorizate din județele Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Vrancea. Proiectul se va realiza prin implicarea comunităților locale din apropierea obiectivelor monitorizate, din mijlocul cărora vor fi atrași voluntarii care vor furniza periodic informații privind starea drumurilor “adoptate”.

Proiectul a apărut din necesitatea de a avea o imagine exactă asupra infrastructurii regionale, în condițiile în care instituțiile responsabile cu starea drumurilor din județele Moldovei ignoră importanța unei comunicări publice responsabile. 

Proiectul ”Adoptă un drum în Moldova” va sta la baza unei strategii pilot de monitorizare a politicilor publice privitoare la infrastructura rutieră în Moldova, regiune în care decidenții s-au învățat să nu dea socoteală contribuabililor despre drumurile la care licitația este amânată nejustificat, despre drumurile scoase la licitație și abadonate, despre drumurile licitate la care nu au început lucrările sau despre drumurile la care lucrările trenează fără nici o explicație.

Monitorizarea drumurilor și verificarea informațiilor respective comunicate de autorități vor fi făcute de rețelele de voluntari care se vor forma în comunitățile unde există lucrări de infrastructură.

Proiectul, care se derulează în perioada 15 ianuarie - 14 iulie 2020, va avea ca finalitate o hartă interactivă a drumurilor din Moldova, actualizată periodic cu datele furnizate de voluntari, precum și un Raport asupra stării de fapt a infrastructurii rutiere din regiune, cu un capitol final referitor la prioritățile reale pentru dezvoltarea și modernizarea acestei infrastructuri, realizat de experți în mobilitate socială și economică.

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (www.inovarecivica.fdsc.ro).

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (miscareamoldova.ro) este o organizație non-guvernamentală regională, cu filiale în județele Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea, care militează pentru introducerea problemelor Moldovei pe agenda națională, pentru deblocarea investițiilor majore în infrastructură, pentru echitate în alocarea resurselor din bugetul central, pentru eficientizare administrativă şi fiscală prin descentralizare şi regionalizare.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.