Local

ZdV a avut, din nou, dreptate: Medicul stomatolog Cătălin Graur revine la șefia DSP Vrancea

Ziarul de Vrancea
9 ian 2023 2849 vizualizări
Medicul stomatolog Cătălin Graur
Medicul stomatolog Cătălin Graur

Conform informațiilor neoficiale vehiculate în mediul online local, medicul stomatolog Cătălin Graur a revenit la șefia Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea printr-o decizie a Ministerului Sănătății. Ziarul de Vrancea a solicitat atât prefectului Nicușor Halici, cât și medicului Cătălin Graur confirmarea acestei numiri. Menționăm că imediat ce acestea ne vor fi transmise, le vom face publice. 

Reamintim că în luna noiembrie 2022, Ziarul de Vrancea a publicat articolul Medicul stomatolg Cătălin Graur și-ar „face încălzirea” ca nou angajat al Primăriei Mărășești pentru a reveni la șefia DSP Vrancea

De asemenea în luna luna august 2022 , Ziarul de Vrancea a publicat articolul De când lui Valerică Chitic i s-a impus interdicția de a exercita funcția de primar, Mărășeștiul ”freamătă” de dezvăluiri

În ambele articole se anunța pregătirea medicului stomatolog Cătălin Graur, în calitate de angajat al Primăriei Mărășești, pentru a reveni la șefia DSP Vrancea.Odată revenirea în funcția de director al DSP Vrancea, via Primăria Mărășești, a medicului stomatolog Cătălin Graur devenită realitate se mai întâmplă ceva.Astfel și legătura specială între prefectul Nicușor Halici și primarul Dorel Valerică Chitic al orașului Mărășești, capătă clar o explicație mai solidă și mult mai ancorată în realitate. 

Informația privind angajarea medicului stomatolog Cătălin Graur, la Primăria Mărășești pentru ca de aici să revină la șefia Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea era vehiculată din lunile august și respectiv noiembrie 2022 în mediul online local.

În august 2022,

Ședința ordinară a Consiliului Local al orașului Mărășești de astăzi, 25 august 2022, a funcționat pe <<avarie>>!

La diverse am discutat despre:(...)

4)- Angajarea pe repede înainte a unui renumit doctor stomatolog din Focșani în luna mai 2022 ca funcționar public pe un post de inspector în cadrul primăriei, in prezent detașatla instituția vizată. Primăria noastră a fost o adevărată pistă de lansare profesională în viitoarea candidatură de director la DSP Vrancea (se pare că ar avea nevoie de cel puțin 6 luni neîntrerupte vechime ca funcționar public).”-Baclov Mihaela-Beatrice

Luna Noiembrie 2022

Poate cetățenii orașului Mărășești care au copii ce au învățat și au făcut o facultate ar fi vrut să obțină pentru ei un loc de muncă decent, cum ar fi spre exemplu la Primăria Mărășești. Din păcate, nu prea este loc pentru că după ce Dorel (n.r. primarul orașului Mărășești) și-a angajat toate neamurile, (....) a mai «importat» personal și din alte părți.

Vă fac cunoscut faptul că după ce m-am uitat pe lista angajaților am observat că la scumpa noastră Primărie Mărășești a fost angajat anul acesta un domn GRAUR CĂTĂLIN pe funcția de inspector.

Poate vă gandiți că acest domn este vreun tânăr cu studii care a dat un concurs corect pentru vreun post. Din păcate, vă înșelați amarnic, pentru că domnul GRAUR CĂTĂLIN este nimeni altul decât fostul Director Executiv al DSP Vrancea, de profesie medic dentist, ce deține împreună cu soția sa cabinetul medical «ArtDent» din Focșani. Așadar un «amărât» care avea nevoie urgentă de servici.(...)

După ce la sfârșitul anului trecut PSD și PNL și-au unit destinele iar PSD Vrancea a «recuperat» de la PNL controlul asupra DSP Vrancea, nenea Graur trebuia adus înapoi. Ca să poată să-l bage înapoi în circuit a fost nevoie ca «săracul» medic dentist să fie angajat la Primăria Mărășești ca apoi să își ia «zborul» și să fie detașat către DSP. Așadar, Dorel îl plătește din banii săracului nostru oraș pe «saracul» medic dentist care deține clinică și care între timp își vede de afacerea lui și de învârtelile de la DSP Vrancea.” - N.M. fragment postarea activată în grupul de facebook  Marasesti--Parerea ta conteaza--

Reamintim că fostul director executiv al DSP Vrancea, medicul stomatolog Cătălin Graur, și-a înaintat demisia la Ministerul Sănătății în luna mai 2020. Pe 13 aprilie 2020, acesta fusese suspendat din funcție de Nelu Tătaru pe durata stării de urgență, sub motivul că a gestionat necorespunzător activitatea epidemiologică din județ. Cătălin Graur a contestat ulterior în instanță decizia suspendării sale, însă nu a avut câștig de cauză în faza de fond a procesului.

După încetarea stării de urgență, acesta a revenit la conducerea DSP Vrancea, unde a aflat că urmează să fie detașat la DSP Suceava. Informația despre demisia lui Cătălin Graur a venit la câteva zile după știrea conform căreia acesta și-ar fi luat concediu medical după ce a aflat că a fost detașat, punând astfel în dificultate atât DSP Suceava, cât și DSP Vrancea.

Reaminim că medicul Cătălin Graur a fost suspendat din funcţia de director executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea începând cu data de 13 aprilie 2020, cu ocazia unei vizite a ministrului sănătății, Nelu Tătaru, în Vrancea. Atunci, acesta a precizat în legătură cu schimbarea conducerii DSP Vrancea că măsura a fost determinată de o gestionare proastă a activităţii epidemiologice și este valabilă pe durata stării de urgență.

Cătălin Graur a contestat în instanţă ordinul ministrului sănătăţii prin care a fost suspendat. Dosarul având ca obiect „suspendare executare acte administrative Ordine ale Ministrului Sănătății (OMS)” a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Galaţi şi a avut termen pe 19 mai 2020.

În cererea de chemare în judecată, medicul Cătălin Graur menționează că nu i s-au indicat motivele concrete care au determinat ministerul să considere că el nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile. De asemenea, Graur mai aduce în sprijinul cererii sale faptul că nu i s-au adus la cunoștință și nu i-au fost comunicate actele administrative indicate în ordinul de suspendare emis de ministrul sănătății.

Curtea de Apel Galați a respins pe 19 mai 2020, contestațiile depuse de dr. Cătălin Graur, directorul suspendat al Direcției de Sănătate Publică Vrancea. Cătălin Graur contestase atât decizia de suspendare a sa din funcție, cât și deciziile de numire în funcțiile de director executiv și director adjunct. Decizia instanței precizează următoarele:„Respinge ca nefondată excepţia lipsei de interes referitoare la cererea de suspendare a executării ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 446/13.04.2020. Respinge ca nefondată cererea de suspendare a executării Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 445/13.04.2020 şi Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 446/13.04.2020. Admite excepţia lipsei de interes referitoare la cererea de suspendare a executării Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 447/13.04.2020. Respinge ca lipsită de interes cererea de suspendare a executării Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 447/13.04.2020 Cu recurs în 5 zile de la comunicare.”

Pe 19 mai 2020, după ce a aflat că instanța Curții de Apel Galați i-a respins solicitarea de suspendare a ordinelor ministrului Sănătății de schimbare a sa din funcția de director executiv al DSP Vrancea și, respectiv de numire a doi directori noi: unul executiv și unul adjunct, Cătălin Graur a fost înștiințat și în legătură cu noua decizie a Ministerului Sănătății în privința sa: detașarea temporară la conducerea DSP Suceava. Răspunsul doctorului Cătălin Graur la această decizie a Ministerului Sănătății a fost intrarea în concediu medical, dovadă clară a faptului că Graur își pregătea un nou motiv de confruntare în instanțele de judecată cu Ministerul Sănătății. În aceste condiții de marți, 19 mai 2020 după-amiază, la conducerea DSP Vrancea a rămăs dr. Dragoș Cozma, numit director adjunct de ministrul Sănătății, pe data de 13 aprilie 2020. Totodată, deși conform ordinului de ministru, medicul Cătălin Graur ar fi trebuit să se prezinte miercuri, 20 mai 2010 la Direcția de Sănătate Publică Suceava pentru a prelua acolo postul de director executiv, acest lucru nu s-a întâmplat.

Conform informațiilor apărute  la acea vreme în cotidianul Monitorul de Suceavaprefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a informat Ministerul Sănătății că medicul dentist Cătălin Graur, numit din data de 20 mai 2020 director executiv al DSP Suceava, este în concediu medical și nu s-a prezentat la post. „Am solicitat detașarea unui alt director, eventual medic epidemiolog”, a declara, prefectul Moldovan. Atribuțiile de conducere erau exercitate de directorul economic al DSP Suceava, Firuța Bosancu.

La momentul când a fost suspendat, în județul Vrancea erau înregistrate 134 de cazuri de COVID-19, iar în județul Suceava, 1.731 de cazuri, potrivit datelor transmise zilnic de Grupul de Comunicare Strategică. Dacă 134 de cazuri au fost gestionate defectuos, în viziunea ministrului, este greu de înțeles ce criterii au stat la baza numirii medicului Cătălin Graur la conducerea unei instituții într-un județ în care sunt de gestionat circa 550 de cazuri încă active, dintr-un total  de 3.469 de cazuri COVID. În județul Vrancea numărul total de cazuri confirmate până la această oră este de 546”, comentau jurnaliștii de la Monitorul de Suceava numirea lui Cătălin Graur în fruntea DSP Suceava

La conducerea DSP Suceava, Cătălin Graur ar fi trebuit să o înlocuiască pe Manuela Trifan, care a primit, la rândul ei, decizia de încetare a mandatului de director executiv interimar pe care îl avea la DSP Suceava. Manuela Trifan se întoarce la postul deținut anterior la DSP Iași. Conform informațiilor din acele zile, la Suceava era situație tensionată și confuză din cauza întocmirii rapoartelor privind îmbolnăvirile de COVID-19. Astfel, se vehicula o diferență de câteva sute de cazuri între cifrele înscrise în rapoarte și datele reale ale pacienților cu noul coronavirus. Erau vehiculate în discuții inclusiv suspiciuni că în rapoarte s-ar fi trecut mai multe persoane cu noul coronavirus, corespunzătoare numărului de teste, chiar dacă pentru o singură persoană s-au efectuat mai multe teste (adică s-ar fi raportat numărul de teste pozitive ca număr de persoane depistate cu coronavirus). Oficiali din domeniul sănătății negau însă aceste informații vehiculate și susțineau că nu s-au făcut înscrieri în plus sau greșite, iar datele din raportări sunt cele corecte.

De menționat că medicul stomatolog Cătălin Graur a ajuns director al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea în anul 2009, susținut politic de Partidul Democrat Liberal (PDL). Principala sa calitate despre care se comenta atunci în presa locală din Vrancea că ar fi constituit atuul cel mai important în ascensiunea în post ar fi fost aceea de cumătru al lui Mugurel Mălureanu, unul dintre șefii cu influență din filiala județeană a PDL de la acea vreme. După pierderea puterii de către PDL, Cătălin Graur a reușit să intre în grațiile Partidului Social Democrat (PSD), motiv pentru care a fost păstrat în funcție până pe 13 aprilie 2020. Prin urmare, deși pozează în profesionist, medicul Cătălin Graur a promovat și a fost susținut politic de PDL și apoi de PSD, în toți cei 11 ani, de când  a ocupat postul de director executiv al DSP Vrancea.

Demisia medicului stomatolog Cătălin Graur, în luna mai 2020 a deblocat problemele apărute odată cu intrarea intempestivă în concediu a acestuia după ce aflase că este detașat. Intrarea în concediu medical amintită a lui Cătălin Gruar generase probleme diverse, deloc de neglijat și nici ușor de rezolvat, atât în Direcția de Sănătate Publică Vrancea, cât și în Direcția de Sănătate Publică Suceava.Contactat telefonic  la acea vreme pentru a confirma demisia, Cătălin Graur nu a răspuns apelurilor Ziarului de Vrancea.

Știre actualizată, marți 03 ianuarie 2022, ora 19:20, prefectul județului Vrancea , Nicușor Halici:Da este adevărat!Medicul stomatolog, Cătălin Graur a fost numit interimar director executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.