Local

Vulturul pleșuv negru, găsit marți în grădina lui nea’ Ilie din Câmpineanca, a fost botezat cu numele Gelu

Ziarul de Vrancea
16 apr 2019 2265 vizualizări

Informația apare într-o postare pe contul de facebook Jandarmeria Română.Vulturul este un un simbol al Jandarmeriei Române și este imprimat pe uniformă, de obicei, pe umăr.

 Era mare, purta în pene negrul abanos și în privire agilitatea acvilină. Stătea nemișcat, aproape de gardul care desparte curtea mea de curtea vecinului și nu-mi venea să cred că un vultur se afla la mine în grădină.

” 

Ne-a povestit nea’ Ilie, proprietarul casei în curtea căruia s-a odihnit din zborul său, preț de câteva ore, un vultur din specia Aegypius Monachus, specie dispărută din România.

I-am spus lui nea’ Ilie că e un privilegiu pentru el să găzduiască un vultur pe cale de dispariție, ocrotit de legislația națională și internațională, în Europa fiind, în prezent, foarte puține exemplare în libertate. Nici noi nu știam asta, dar am aflat de la reprezentanții Asociației pentru Conservarea Biodiversității, care ne-au ajutat să capturăm acvila.

Vulturul ,,Gelu”, căci, evident, a primit botezul jandarmeresc, venea din Bulgaria și s-a oprit pentru odihnă în comuna Câmpineanca din județul Vrancea, la casa lui nea’ Ilie.

Purta la picior un GPS montat de autoritățile bulgare, care îi monitorizau zborul pentru a stabili condițiile de reproducere.

Cu teamă, căci nu se mai întâlniseră cu o astfel de situație, colegii noștri s-au apropiat de vultur reușind să-l prindă. I-au pus pe cap bereta de jandarm, obturându-i privirea și l-au predat în siguranță reprezentanților Asociației pentru Conservarea Biodiversității.

Acvila urmează să fie recuperată de autoritățile bulgare, care vor ajunge mâine în România.

Da, vulturul rămâne un simbol al Jandarmeriei. Îl purtăm, de obicei, pe umăr. De data aceasta, fără coroana, sabie și ramură de măslin, ci cu beretă de jandarm pe cap, l-am purtat pe brațe ca un trofeu al reușitei noastre, ca un simbol al legăturii dintre om și natură.

Text informații + foto:Jandarmeria Română

Citiți și:Un exemplar rar de vultur pleșuv negru a ajuns la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice de la Petrești


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.